Dilluns, 21 de Maig de 2018

El Museu de Reus va ingressar el 2016 més d'un centenar d'objectes de donacions particulars

Entre les peces hi ha obres d'art, materials etnològics, documents diversos i peces arqueològiques

14 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Imatge del quadre 'Rosaleda de Montjuïc', de Josep Cabré i Borrell

    Cedida

El fons del Museu de Reus va ingressar un total de 111 objectes procedents de donacions particulars durant l'any 2016. Entre aquestes peces hi ha obres d'art, materials etnològics, documents diversos i peces arqueològiques, segons han fet constar aquest dilluns fonts municipals. L'ingrés als fons museístics s'ha realitzat després de valorar-ne el seu interès històric i patrimonial i constatar-ne la rellevància com a testimonis del passat de la ciutat o d'un moment artístic i social concret.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha agraït el gest personal o col·lectiu de les donacions i ha remarcat "la riquesa que afegeixen a la cultura de la ciutat".

Retrats de Casas, olis de Josep Cabré i 'La Pubilla'

Entre els objectes destacats que van entrar el 2016, al Museu hi ha les donacions de Joaquim Maria Masdeu Guitert, qui el mes de març va lliurar una pintura sobre tela de Felice Vezzani, datada el 1915, amb el Retrat d’Eduard Toda i Güell; la donació de Teresa Toda Iglesia, al juny, de dos dibuixos on es pot veure retratat a Eduard Toda i Güell, un d’ells signat per Ramon Casas i dibuixat a llapis carbó pels volts de 1927 i un altre d’Antoni Maria Lairisa, signat i datat el 1935; la donació, el mes d’agost, de Josepa Fortuny Figueras, de dos dibuixos de Marc Gispert Benach (un amb la representació d’un paisatge marítim amb barca i un altre amb la reproducció, datada el 1990, del 'Santón Darcawi de Marrakech' de Josep Tapiró). i la donació d’Esther Soriano Massó, el mes de setembre, de tres olis sobre tela, pintats entre 1948 i 1980 per Josep Cabré i Borrel.

Maria Assumpció Granell Cardona, de Barcelona, va donar el gener de 2016 dos brodats de seda, de grans dimensions, de temàtica religiosa i emmarcats amb fusta, un de sant Francesc Xavier i un altre de santa Isabel d’Hongria, que havien estat brodats per Isabel Llauradó, besàvia de la donant, el 1852 i el 1854 respectivament. També al gener, Jordi Figueres i Castellví va fer donació de tres pintures a l’oli sobre taula, corresponents a tres retrats familiars, el de la seva mare Maria Rosa Castellví Mestres de Figueras, el del seu pare Leandro Figueras Aleu i el del donant, tots ells pintats per l’artista reusenc Ceferí Olivé Cabré el 1939.

Encara en l'àmbit artístic, la Fundació Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona va fer donació, el setembre, de l’escultura 'La Pubilla', de Joan Rebull, realitzada amb marbre de Carrara cap al 1965 i que actualment, és exposada a la planta baixa de l’Ajuntament de Reus.

Materials etnogràfics

Al llarg de l’any s’han catalogat diferents materials etnogràfics, entre els quals una planxa metàl·lica gravada en relleu, seguint el mateix sistema que la xilografia, de l’Associació de Concerts de Reus, de l’any 1921 i donada per Joan Ballester; un ventall de joguina, de la Fira de Reus de 1930, donat per Francisca Serra Cavallé; dos coets voladors de mostra, de mitjan segle XX i de la Pirotècnia Espinós, donats per Salvador Palomar Abadia i tres carretilles de diables de la dècada dels vuitanta del segle XX, donades per l’aleshores Institut Municipal d’Acció Cultural de Reus (IMAC).

El Bràvium Teatre, el mes de setembre, va fer donació al Museu de 63 peces d’indumentària relacionada amb els Diables de Reus; 24 jaquetes de diable, 37 pantalons i dues maces, dels segles XIX i XX, ampliant així altres donacions que la mateixa agrupació havia fet amb anterioritat, de vestits de diables (el 1993) i de maces i civaders (el 2009) amb motiu, en aquest darrer cas, del muntatge de l’exposició permanent 'Ara Toca Festa' al Museu de la plaça de la Llibertat.

Documents i altres objectes

Durant l'any 2016 també van registrar-se al Museu materials documentals com un catàleg del 'Salón de Artistas Locales. Medalla Fortuny', donat per Antonio Zaragoza Mercader, i dues etiquetes donades per Jaume Massó Carballido, una de la Farmàcia Serra del Doctor Ornosa de Reus, de la primera meitat del segle XX, i una altra de la marca de Pastas alimenticias Nicolás Mestres de Reus, de mitjan segle passat.

El mes de juny, Francesc Fernàndez Gàzquez va fer donació de dos calendaris de 1935 i 1936, amb reproduccions d’obres d’art reconegudes; tres ventalls, dos de seda, de la primera meitat del segle XX i un de paper, de la Exposición Universal de Barcelona, de 1888; un recollidor de mostres per a sacs de llavors, d’ús agrari, procedent de l'empresa d'Antoni Aluja Pons, dels Productes Alimentaris Manà de Reus, també de mitjan segle passat, i una pintura a l’oli sobre tela, d’Antoni Fusté Banús, amb la representació d'un paisatge marítim, possiblement de Salou, del final del segle XIX o del començament del XX.

Joan Ballester Grau va fer donació, el mes de gener, de diverses màquines manuals procedents d’una antiga impremta reusenca, d’entre les quals destaca una multicopista Cyclostyle d’un model patentat l’any 1899. Núria Neus Valveny, al setembre, va fer donació d’una col·lecció de proves d’impremta, entre les quals 23 proves d'impremta dels reversos de bitllets de 25 i 50 cèntims i plantilles d'anversos i reversos de 25 i 50 cèntims i d'1 pesseta, emesos pel Consell Municipal de Reus el 1937, i 15 documents amb 129 proves d'impremta de segells de diferents valors, d'Isabel II, emesos el 1851.

Al desembre, va ingressar al Museu, com a donació de Joan Proubasta Renart, una col·lecció de postals de temàtica catalanista. Finalment, al llarg de l'any passat es van rebre també diverses peces arqueològiques procedents de diferents indrets propers a la ciutat de Reus i pertanyents a períodes com ara l'edat de Bronze, el neolític o el primer segle de la nostra era.

COMENTARIS (0)

Reportatges