Dijous, 28 de Març de 2024

Els perquès del concert de Rodrigo Leão a Reus

14 de Desembre de 2018, per Marià Arbonès
  • Actuació de Rodrigo Leao amb l'espectacle 'Instrumental O Ensaio'

    Joan Cortez

Amb l’actuació de Rodrigo Leão (Lisboa, 1964) a Reus es tanca tota una intensa programació d’activitats dutes a terme aquest 2018 per Reusdigital.cat amb motiu dels 10 anys de funcionament del mitjà. El concert serà un bon colofó a un programa d’aniversari que ha estat ple d’activitats: música, teatre, exposicions, conferències... Fet que demostra, de nou, la nostra inquietud per la dinamització més enllà de la informació. Això és important per a un mitjà de proximitat. Serà un concert amb el qual també volem correspondre els nostres lectors i amics. Aquest és un dels primers motius de la presència del músic portuguès a la nostra ciutat.

Una nova raó es vincula amb les condicions artístiques de Rodrigo Leão, la seva qualitat musical i la possibilitat que pugui ser compartida pels reusencs i la gent de l’entorn. És bo que la programació musical (pública o privada) de la ciutat de Reus inclogui actuacions musicals del nivell de Leão, ja que l’enriqueix, situa la ciutat en un circuit molt més ampli (l’abast internacional de l’autor ho facilita) i, a més, l’aparador musical de Reus s’obre a una nova proposta musical no gaire freqüent però que, sens dubte, té els seus seguidors: la música minimalista o contemporània. La bona resposta als concerts de fa uns anys de Wim Mertens al Teatre Fortuny; o de Michael Nyman a Cambrils, entre altres exemples, ho demostra.

Rodrigo Leão és hereu del fenomen musical minimalista que autors com Mertens, Nyman o Philip Glass van representar durant molts anys. Ell sempre ho ha reconegut. Tanmateix, l’autor portuguès també ha acollit altres gèneres en el seu treball personal, com el pop, la música clàssica, el tango, l’electrònica i, naturalment, la música popular portuguesa. Leão també ha reconegut sovint voler experimentar i reflectir les seves influències. Abans d’anar pel seu compte, l’any 1994, el portuguès va estar present en dos bons laboratoris que li van servir per a copsar excel·lents idees. Va ser un dels fundadors de dues grans formacions referents en la història musical de Portugal: Sétima Legião, sorgida els anys 80 i dedicada al rock, i Madredeus, uns ambaixadors musicals del país lusità per tot el món.

Aquest 2018, Rodrigo Leão celebra 25 anys de la seva trajectòria com a solista. Un quart de segle en què el portuguès no ha parat d’explorar ambients relacionats amb els estils musicals esmentats anteriorment, caracteritzats per les sensibilitats que ens traslladen a paisatges i emocions del seu país, com la saudade, per exemple. Leão ha gravat més de 15 discos, ha ofert concerts per tot el món i ha treballat conjuntament amb músics destacats, com ara Beth Gibbons, de Portishead; Neil Hannon, de The Divine Comedy; Ryuichi Sakamoto; Stuart A. Staples, de Tindersticks; Ludovico Einaudi, o Scott Matthew. A més, ha estat autor de bandes sonores com ‘The butler’, de Lee Daniels; ‘A gaiola dourada’, de Ruben Alves; ‘Njinga, rainha de Angola’, de Sérgio Graciano; ‘O frágil som do meu motor’, de Leonardo António, o ‘100 metros’, de Marcel Barrena, entre altres films.

Una estreta relació amb el setè art exemplificada també amb el seu disc 'Cinema', publicat el 2004 i àmpliament reconegut, amb el qual Leão construeix les bandes sonores de les nostres vides. És fàcil crear imatges al voltant de la seva música. Aquest dissabte, a l’escenari del Teatre Fortuny, Rodrigo Leão estarà acompanyat per quatre músics més per a oferir l’espectacle ‘Instrumental O Ensaio’: João Eleuterio, Marco Alves, Viviena Tupikova i Carlos Tony Gomes. Es tracta d’un dels tres espectacles que el portuguès presenta enguany per a celebrar els seus 25 anys de carrera en solitari. Està basat en peces instrumentals conegudes (algunes de Madredeus) i altres d’inèdites, acompanyades de projeccions de vídeo, i que tindran com a resultat un àlbum que l’autor presentarà aviat.

Apunto un últim perquè de Rodrigo Leão a Reus: el concert és també una bona oportunitat per a aproximar-nos a Portugal i a la seva cultura. Tot i que cada vegada menys, el país lusità encara és desconegut i distant per a molts de nosaltres, i no descobreixo res si escric que aquest país és ple d’atractius de tota mena. Assistir al concert de Leão pot permetre al lector descobrir-ne o reviure’n un gairebé sense moure’s de casa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics