Divendres, 29 de Març de 2024

Esther Cos: 'El centenari és un aparador per obrir-se molt al jovent'

La presidenta de l’Orfeó Reusenc comenta per Reusdigital alguns dels actes del centenari de la històrica entitat

23 de Gener de 2018, per Isabel Martínez
  • Esther Cos, a l'entrada de l'Orfeó Reusenc

    Isabel Martínez

Penjat a la porta de la sala de reunions de l’Orfeó Reusenc es pot llegir un text que diu que “la tasca voluntària no es paga no perquè sigui cara sinó perquè no té preu”. Un voluntariat del qual, ben segur, en saben molt generacions d’homes i dones anònimes que han fet possible el segle de vida d’aquesta entitat reusenca  que se celebra des del 7 de gener. I és que un centenari dóna  tant per rememorar els temps d’esplendor I vitalitat com per posar en valor la resistència dels moments d’ombres quan la persecució i el control de la llengua era una realitat.  En representació de l’entitat, Esther Cos, en tot cas, mira cap al futur i fa una crida als joves perquè participin en el moviment associatiu de la ciutat.

Un segle de vida marcat per la incorporació de les dones al cor el 7 de gener de 1918 i en el qual, a diferència d’altres entitats, la presidència ja ha estat en mans de dues dones.  Com valoreu aquest bagatge?

Resposta.-Cada president ha tingut el seu equip i és veritat que la majoria han estat senyors i només dues senyores fins ara ocupant aquest càrrec i esperem que n’hi hagi moltes més. En principi, això no hauria de ser noticia sinó la cosa més normal del món que una dona estigui al capdavant d’una entitat, qualsevol, i el fet d’incorporar les veus femenines dins de l’Orfeó ha representat obrir-se molt més a tothom i valorar-ho molt dins de la sonoritat musical.

Aprofitant el centenari, quines idees força voleu llençar a la societat?

Primer de tot, el centenari és un homenatge sense cap mena de dubte a totes les persones que han passat d’una manera o altra durant la seva existència a l’entitat i, l’altre, és un aparador de cara a la ciutat i volem reflectir que hi ha d’haver molta música, molta cultura i sobretot a la gent jove de Reus que s’impliquin a qualsevol entitat de Reus i, si pot ser, millor a l’Orfeó. És un aparador per obrir-se molt al jovent i que vingui força gent jove que al capdavall són els nostres relleus. 

El director del cor, Albert Galcerà, va destacar fa uns dies que el perfil dels membres és ara més aviat jove. A la resta de seccions és així també?

Depèn de la secció perquè, per exemple, el cos de Bastoners és gent molt jove i el grup de teatre és una barreja de gent gran amb molt de jovent també. L’esbart dansaire, que estem una altra vegada engegant-lo,  és gent jove perquè no pot ser d’altra manera en ser gent que balla i amb frescura i l’Orfeó sí que és veritat que ara estem introduint moltes veus joves també. Sí que hi ha una part de gent gran però el repertori és diferent i més adequat pels joves. Hi ha cançons catalanes de sempre però l’Albert Galcerà fa unes introduccions pensant ja en un futur de l’Orfeó, de tal i com ha de sonar.

De les 40 activitats anunciades al llarg del centenari, quines seran les activitats principals?

Hi haurà actes de tot tipus. Al teatre, per exemple, farem tot un mes de producció pròpia d’obres de teatre nostres, de la nostra secció. Tenim programat un concert de tres orfeons i nosaltres al teatre  Fortuny cap a l’octubre i la cloenda també esperem que sigui important. Tenim molts actes interns de cara al cantaire i al soci i tal com et comentava abans la idea és compaginar actes puntuals de centenari forts amb la tradició de la casa, diguem-ne.

El cor i el cant són l’ànima i l’origen de l’entitat però n’hi han hagut diferents seccions al llarg de la història, algunes avui en dia desaparegudes. Quines es troben en actiu?

Ara mateix estem tornant a engegar l’Esbart dansaire, la secció de teatre i el cos de Bastoners. La implicació de la secció de teatre com els Bastons i esperem que de cara a Sant Pere o Misericòrdia poguem estrenar una altra vegada l’Esbart. Seria molt bonic que en un centenari tornéssim a tenir Esbart.

Durant la Capitalitat Cultural l’Orfeó va dur a terme un acte molt potent, “Misericòrdia: de Reus al cel”. Hi ha intenció de generar una nova tradició amb la seva nova programació o va ser un acte excepcional?

Des de l’Orfeó el fet de posar en escena en un marc incomparable com és la prioral de Sant Pere un “Misericòrdia: de Reus al cel” que és un acte especial i expressament per la Capitalitat on vam abocar tant cantaires com tècnics, dansaires com gent de teatre, tota la casa,…tenim una visió molt positiva de com va anar. La sensació que feia, l’ambient que donava quan entraves va ser espectacular. Des de l’entitat, sí que ens agradaria que hi hagués continuïtat i ens ho hem plantejat i no ho hem arraconat. La idea seria que dins de les festes de Misericòrdia que hi hagués un dia que féssim de “Reus al Cel”.

L’alcalde de Reus ha anunciat per enguany la celebració de l’Any de la Música. Quines propostes li faríeu arribar de ser possible?

L’anunci es va fer el dia de la cloenda de la Capitalitat i nosaltres estem oberts a qualsevol cosa que estigui relacionada amb la música. Tot el que sigui cultura dins de la ciutat de Reus és positiu a més no poder. No h

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Joan Carricondo Oyonate  23 de Gener de 2018

Seria un bon moment...

Per parlar del Torneig Internacional de escacs del juny del 36 en el qual aquesta entitat pot mostrar peces i material d'un fet gairebé ignorat a Reus. El regidor d'esports té documentació que li va ser lliurada. Tanmateix el Club de escacs Reus en té coneixement. Seria bonic veure un material històric.