Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Héctor Fáver: 'Cada dia que no s'obre una fosa s'evidencia que el feixisme està despert'

L'argentí denuncia la impunitat del franquisme amb un documental que es presentarà a la Sala Santa Llúcia

31 de Maig de 2018, per Arnau Martínez
  • Héctor Fáver

    Cedida

El director, guionista i productor argentí Héctor Fáver (Buenos Aires, 1960) va estrenar l'any passat 'Lesa humanitat', un documental que vol donar visibilitat a les víctimes del franquisme. A través de diversos testimonis, es qüestiona per què bona part de la societat s'hi ha mostrat indiferent d'ençà de la Transició. Un genocidi que ha tingut lloc en un passat recent sota unes lleis emmascarades en la impunitat. Fáver presentarà divendres, 1 de juny, a un quart de 9 del vespre, el documental a la Sala Santa Llúcia, de Reus.

Una pel·lícula que denuncia la impunitat del franquisme.

L'essència és denunciar la impunitat dels crims del franquisme. Volem aportar un granet de sorra a les persones i a les institucions que lluiten contra aquesta impunitat. La pel·lícula no parla del passat, és sobre el present perquè les conseqüències d'aquesta impunitat les estem vivint avui en dia. Existeix el Valle de los Caídos per homenatjar a Franco i a Primo de Rivera, tenim la Fundació Francisco Franco i més de 100.000 persones a les foses. Espanya és el segon país amb més desapareguts després de Cambodja. El problema és que es diu que vivim en democràcia i que hi ha hagut una transició modèlica, però de modèlica res. Jo diria democràcia malalta.

A l'Estat espanyol està passant el mateix que a l'Argentina el segle passat i ara són els espanyols que busquen la reparació en la justícia argentina.

La pel·lícula també és un homenatge a un advocat argentí que va morir l'any passat, Carlos Slepoy. Ell es va exiliar a Espanya i és una de les persones capdavanteres de la denominada 'querella argentina' que encara segueix en funcionament. En un moment determinat, no es feia cap justícia amb els criminals argentins de la dictadura militar. Llavors es va demanar a Espanya que es jutgés. Ara és al revés, hi ha víctimes espanyoles que estan intentant que des de la justícia argentina es jutgin els crims de lesa humanitat del franquisme de torturadors com Pacheco o Billy el niño. Només busquem justícia, veritat i reparació.

Un dels testimonis és Baltasar Garzón. Ell també va ordenar la detenció d'una trentena de persones vinculades a Terra Lliure a la presó quan la banda ja havia anunciat la seva dissolució. Disset detinguts van denunciar tortures i el jutge no les va voler investigar.

Aquesta pel·lícula recull el testimoni de moltes persones: Carlos Slepoy, Baltasar Garzón, Joan Tarda, Gerardo Pisarello, etcètera. Garzón hi apareix perquè crec que ha estat una persona fonamental a l'hora de tractar els crims del franquisme i temes relacionats amb els drets humans. Sobre les tortures hauria de respondre ell.

Tornant a la Transició, sovint es diu que alguns un dia se'n van anar a dormir franquistes i l'endemà es van aixecar demòcrates.

Sí! Per art de màgia! S'ha arribat a dir que aquesta democràcia era exportable a altres països, no sé on està l'exemple. És una transició que es fonamenta amb la Llei d'amnistia que no es va fer pels presos polítics perquè aquests era obvi que sortirien al carrer si s'instaurava una democràcia. L'amnistia es va fer per protegir els torturadors, els ministres o els jutges vinculats amb el règim. Hi ha persones que han treballat perquè es tapi i s'oblidi la dictadura. Ara que diuen que a l'escola catalana s'adoctrina als nens, ni tan sols es parla de dictadura sinó de 'règim autoritari'.

Per què cap govern ha estat capaç de posar el dit a la llaga?

Hi ha gent que diu que no s'han d'obrir les ferides, però quan s'han tancat? No s'han anul·lat ni els judicis, hi ha persones que segueixen sent delinqüents amnistiats. Potser es va fer un pacte. S'hauria de preguntar a tots els que han governat des de la democràcia per què no han fet pràcticament res? Hi ha coses elementals com què una família pugui recuperar les restes dels seus avis.

Amb el procés polític català, s'estan banalitzant els totalitarismes de la primera meitat del segle passat?

És una banalització, un insult, a milers de morts. S'està insultant d'una manera totalment malintencionada. Que Alfonso Guerra digui nazi a Quim Torra és molt perillós. Per començar, Torra no ha enviat a exterminar milions de persones. I si repassem l'historial, preocupem-nos perquè potser aquestes persones que diuen nazi són les que no han fet mai res per fer justícia dels crims del franquisme. I Franco tenia un vincle molt estret amb el nazisme. És vergonyós que s'hagin fet dir socialistes durant tants anys.

Pablo Iglesias també va dir que els independentistes havien "contribuït a despertar el fantasma del feixisme".

Quan s'ha adormit? Cada dia que no s'obre una fosa s'evidencia que el feixisme està despert. Igual que quan no es fa reparació o es finança el Valle de los Caídos o la Fundació Francisco Franco. Sembla que tots els mals vinguin de Catalunya!

Una transició modèlica implica jutjar els crims del franquisme?

Per suposat! Són crims de lesa humanitat i en altres països s'han jutjat els crims feixistes o els comunistes. Si una dictadura s'acaba s'ha de fer justícia amb les víctimes i assenyalar els criminals siguin de la Unió Soviètica, de Franco o de Pinochet, és una cosa bàsica. No parlem ni d'encarcellar a ningú ni de venjança, sinó de drets humans.

El franquisme mai s'ha qualificat com a crim de lesa humanitat com ha passat en altres dictadures

Aquí està el tema! S'hauria de preguntar als jutges i als polítics que formaven part de la dictadura i de la nit al dia, formaven part de la democràcia. Si tot el que va passar durant el franquisme no és un crim de lesa humanitat, llavors què és? Un règim autoritari? Deu ser això, un home que es va posar una mica nerviós...

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pere Poch  31 de Maig de 2018

Suàrez tenia raó

L'Adolfo Suàrez, expresidente de gobierno español i antic ministro secretario general del Movimiento, artífex de la "modèlica" transicion española, subscriuria el prudent comentari del Sr. Salvat.

Ganxet  31 de Maig de 2018

I

a quest Sr. es permet donar lliçons? Pren com a mostra al seu País? primer arregli casa seva després parlem, ¿li sembla bé?

Ramon Salvat - Reus  31 de Maig de 2018

¿Per art de màgia?

Amb tot el respecte: un argentí, millor que ningú, hauria de conèixer el que passava al mon “lliure” –o sigui, i mes clar, sector capitalista “ tutelat” pels EEUU- al període 1975-1985. Opino, i em puc equivocar, que si la transició s’hagués fet amb trencament total, potser jo, i molts com jo, avui no podríem escriure ni opinar res, com molts compatriotes d’aquest senyor de la meva generació no poden , malauradament, escriure ni dir res perquè foren, simplement, eliminats. Que fàcil resulta fer ara una esmena a la totalitat, sobretot sense tenir present les circumstancies d’aquells dies.