Divendres, 29 de Març de 2024

L’1-O vist entre l’èpica i el fang

Andreu Pujol presenta, a Reus, el seu llibre ‘Vam fer un referèndum’

  • Imatge de la presentació del llibre

    Isabel Martínez

Èpica però també fang. Al voltant d’aquesta dicotomia es mou el llibre ‘Vam fer un referèndum’ d’Andreu Pujol Mas que aquest dijous al vespre s’ha presentat al Casal de les Dones de Reus. Amb la introducció de l’activista social Xavier Joanpere i la regidora i diputada d’ERC, Noemí Llauradó, Pujol ha insistit davant els assistents que l’1-O “va ser un fet històric” que “va marcar un abans i un després” però no ha volgut defugir els aspectes menys lluminosos d’aquest moment de la història recent i dels seus principals protagonistes. D’aquesta forma, l’autor ha assegurat que l’obra tenia “la intenció d’anar estirant el fil de les coses que no quadraven” com ara la permanència de certs consellers que eren reticents al referèndum l’estiu del 2017 o el plantejament de la candidatura unitària de Junts pel Sí davant les eleccions plebiscitàries del 2015, entre d’altres. Un recorregut periodístic que Pujol va realitzar mitjançant entrevistes entre la primavera del 2017 i el 16 d’octubre del mateix any a diferents responsables polítics i tècnics que no apareixen identificats amb el seu nom a l’obra. En un moment, ha precisat l’escriptor, en què “encara no hi havia ningú a la presó” i, per tant, es podia “escriure amb una certa llibertat” sobre el tema.  Segons Pujol, aquest plantejament dóna “un valor afegit” al llibre en basar-se en “l’explicació de moltes coses que no poden sortir a la premsa” a través de la veu dels responsables directes.

Per Pujol, l’1-O es plantejava com “una disjuntiva entre justícia i legalitat” a la qual van respondre espontàniament les classes mitjanes del país i el poble en general. “No eren antisistema” sinó “gent que paga les multes i els seus impostos” ha destacat l’autor qui jutja que “el problema el té l’Estat quan aquesta gent s’hi rebel·la contra ell”. També en l’àmbit de l’aportació popular a la bona consecució del referèndum, l’escriptor ha lloat “el nivell de disciplina” de la ciutadania que va treballar anònimament per a què l’1-O hi hagués “paperetes i urnes”. “Van saber treballar en comunitat” ha reblat.

La clau

“La clau va ser la cooperació entre les institucions, els partits i la gent” ha destacat, al seu torn, la regidora i diputada republicana Noemí Llauradó per valorar com un èxit la jornada i la seva preparació. “Cal un reconeixement grandíssim a la gent de a peu” ha recalcat tot lloant “la gran discreció” necessària per “l’èxit de la fita” que va caracteritzar l’1-O. 

Una idea en la qual també ha coincidit Joanpere en afirmar que “la gent va posar el cos i l’ànima” l’1-O. Amb un to molt irònic, Joanpere també ha posat l’èmfasi en la diferència entre la dona de Bárcenas que es queixa de l’entrada a la presó malgrat tenir un fill de 30 anys i els presos polítics i exiliats que tenen “fills petits”. Tirant d’hemeroteca, l’activista social ha rememorat també com la consulta d’Arenys de Munt del 2009 va ser l’espurna remota del referèndum de l’1 d’octubre gràcies “a la gent del poble”. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  01 de Juny de 2018

Perdoni

varen fer una butifarrada, li agradi o no, BUTIFARRADA. I recordi una minoría no es pot imposar a una majoria, (majoria vol dir 51%), li recordo perquè las matemàtiques no son el for dels de,la botifarrada.