Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La petjada cultural de Reus al món

'Dos segles d'esplendor, el primer dels dos actes de cloenda de la capitalitat, recupera al Fortuny el llegat artístic de reputades figures locals

12 de Gener de 2018, per Marc Busquets
  • Un instant de l'assaig de 'Dos segles d'esplendor'

    Cedida

El col·lectiu Teatre de les comèdies organitza i lidera un dels dos espectacles de cloenda de la capitalitat cultural reusenca. Aquest vespre, des de les 9 i al Fortuny (les invitacions s'han exhaurit), es durà a terme la representació de 'Dos segles d'esplendor', que aproparà al públic la petjada que la cultura local ha deixat arreu del món. L'endemà, dissabte, el Mercadal posarà funt i final a l'esdeveniment amb un espectacle musical i pirotècnic.

Reus, París, Puerto Rico

'Dos segles d'esplendor' és fruit "de l'esforç de moltes entitats i particulars que, de manera altruista, s'han implicat en un espectacle que posa en valor el talent que els artistes reusencs han deixat al món", exposa des de Teatre de les comèdies una de les seves integrants, Patricia Mercado. D'aquesta manera, molts descobriran curiositats que mostren l'històric dinamisme del caràcter ganxet.

Un exemple és que l'actual himne de Puerto Rico, 'La Borinqueña', és obra del compositor reusenc Fèlix Artal, l'any 1867. Aquesta i altres descobertes, precisa Mercado, són el resultat d'un extens treball de recerca amb la finalitat de recuperar de l'oblit algunes figures culturals locals. A banda, diu, "hi haurà moments molt emotius". És el cas de l'estrena d'una peça del mestre Vidal, 'Xavieret i Anna', i que va dedicar als seus fills. A banda, s'ha preparat una escenografia que inclou farà un 'màping' i una sèrie de projeccions.

Una altra troballa revelada durant el procés de preparació del muntatge és l'estrena al Teatre Principal de Reus de l'òpera 'Don Giovanni' de Mozart. "Es va estrenar a Madrid i a la nostra ciutat", apunta Mercado. Per tot plegat, 'Dos segles d'esplendor' mostrarà el ric patrimoni cultural que tenim a l'abast. "És la nostra història com a poble i és magnífica", celebra.

L'esforç col·lectiu

Una altra de les figures homenatjades és la de Roseta Mauri, per recuperar una de les seves coreografies popularitzades a París, el 'Pizzicato de Sylvia' de Delibes. "I totes les entitats que s'hi han sumat, el Bravium, l'Orfeó, tothom ha fet una molt bona feina", destaca. L'acte es tancarà amb una reinterpretació del 'Reus' de Joan Masdeu amb diversos intèrprets a l'escenari. 

Dissabte a la tarda (des de les 7), el Mercadal lluirà les seves millors gales de cara a la cloenda popular de Reus CCC 2017. Una barreja de música i focs artificials posarà el punt i final a l'esdeveniment que ha marcat l'agenda cultural i lúdica de la ciutat durant els últims 12 mesos. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics