Dissabte, 15 de Desembre de 2018

La Trobada de Clubs de lectura del Baix Camp comentarà l’obra ‘Josafat’ de Prudenci Bertrana

09 de Novembre de 2017, per Redacció
  • Escena de la pel·lícula 'Josafat' d'Antoni Varés

     

Aquest dijous, 9 de novembre, la Trobada de Clubs de lectura de la comarca del Baix Camp comentarà l’obra ‘Josafat’ (1906) de l’autor Prudenci Bertrana del qual enguany se celebra l’Any Bertrana. L’activitat es realitzarà a partir de dos quarts de 7 de la tarda a la biblioteca Xavier Amorós de Reus i és gratuïta i oberta al públic en general. L’encarregat de moderar l’acte serà Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura.

L’objectiu de la sessió és construir entre els lectors participants els sentits possibles de la lectura i abordar la comprensió, l’anàlisi i valoració d’aquesta obra.

Després de dedicar-se a la pintura, Bertrana va iniciar la seva carrera literària amb l’obra ‘Vida’. Considerat un autor modernista per l’expert Jordi Castellanos, l’escriptor gironí va conrear també el periodisme, disciplina que li va valer una curta estada a la presó després de la seva direcció del diari republicà Ciudadania. Situada en plena crisi del moviment naturalista la seva novel·la ‘Josafat’ (1906) i la posterior ‘Nàufrags’ (1907) compaginen, amb una explícita actitud de recerca formal, la sensibilitat decadentista amb la problemàtica vitalista de l’home enfrontat a la fatal acció destructora del medi. Concretament, la novel·la de 1906 de Bertrana retrata la història del campaner de la catedral de Girona que contempla des des de la finestra de la seva cambra les properes cases de barrets de forma que es converteixen en una temptació constant i mortificadora. D’aquesta forma, ‘Josafat’ es pot interpretar com una autèntica càrrega de profunditat contra la repressió moral i religiosa de la Girona del seu temps.

 

COMENTARIS (0)

Reportatges