Dimarts, 19 de Març de 2024

L'Arxiu de Reus acull aquest dissabte la 3a Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

13 de Març de 2019, per Redacció
  • Detall del cartell promocional

    Cedida

L'Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) és escenari aquest dissabte, 16 de març, de la 3a Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular, organitzada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa. Enguany la jornada es dedicarà a la festa que ha estat, i segueix sent, objecte de recerca i divulgació per a l’entitat: el Carnaval. Coincidint amb aquesta jornada, del 12 al 16 de març es pot visitar al vestíbul de l'arxiu la mostra 'Ordeno, mano i disposo: bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia'.

L’assistència a la jornada és lliure i la inscripció (25 euros) inclourà els materials publicats sobre els carnavals del Baix Camp i el Priorat. Per a més informació i inscripcions es pot adreçar un missatge a carrutxa@gmail.com. Les aportacions de la jornada es recolliran més endavant als 'Fulls de Treball' de Carrutxa.

El Carnaval

Es tracta d’una celebració que, a mitjan segle XIX, es configurava segons un model organitzatiu vinculat a les societats recreatives, culturals i socials que emergien a moltes poblacions. En aquesta festa, avui hi són presents les antigues o renovades societats, però que alhora també han generat noves formes d’associacionisme.

Carrutxa treballa des de fa temps en l’estudi d’aquesta festa a les comarques del Baix Camp i el Priorat i, darrerament, ho ha fet amb més intensitat. L’entitat ha col·laborat recentment amb el Museu de Reus en l’exposició 'Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939' i en la producció de la mostra 'L'àlbum del Carnestoltes. El Carnaval a Cornudella s. XIX-XX' com a exemple de dues poblacions amb una rica i representativa tradició de Carnaval. També ha treballat en un estudi sobre les pràctiques humorístiques i satíriques dels carnavals reusencs des del segle xvi fins a l’actualitat. En definitiva, una línia de treball que continua oberta amb projectes que es realitzaran aquest any i el pròxim.

Amb tot això, i coincidint amb el tancament de les exposicions temporals esmentades, la jornada que es presenta vol esdevenir un punt de trobada per tal d’intercanviar coneixements i experiències sobre els carnavals del país, uns carnavals que fan palesa d’aquesta relació entre la festa i l’associacionisme.

'Ordeno, mano i disposo...' 

Amb motiu de la 3a Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular s'exposa a l'Arxiu de Reus 'Ordeno, mano i disposo. Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia', una mostra que aprofundeix en la festa del Carnaval i que l'aborda des d'una prespectiva barcelonina, històrica i social. Des de l'entitat Carrutxa s'explica que la presència d'aquesta ciutat no podia faltar en aquesta jornada d'estudi dedicada al Carnaval i s'agraeix a Pep Fornès i al Museu Etnològic i de Cultures del Món que hagin cedit aquesta exposició.

L'exposició pren com a punt de partida els bans satírics que, durant els anys 80, van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, especialment el Consell dels Bulls de Gràcia. A partir d'aquesta expressió festiva i literària, s'inicia un repàs per la celebració del Carnaval i les diferents etapes de prohibició, tolerància i censura que va patir en el període contemporani.

Des de la celebració més oficial fins als grups que s'aplegaven a parcs i fonts, passant pels carnavals de barri, es fa un retrat d'aquesta festa de disfresses, rues, balls, murgues i enterraments de la sardina fins a arribar al capítol dramàtic de la Guerra Civil i la seva prohibició.

El primer Carnaval després de la dictadura, el de 1980, està encara fortament regulat per les autoritats, que prohibeixen les comparses i l'ús de màscares fora dels actes oficials. Tot i aquestes limitacions, els diferents barris també duen a terme actes on s'hi manifesta la forma més punyent i transgressora d'aquesta festa.

D'aquesta manera es recupera una tradició que és la més transgressora del calendari festiu: subversió en vestir, en l'ús de l'espai públic i també en la llibertat d'expressió, que aprofita tot el ritual de la proclamació del rei Carnestoltes i de l'enterrament de la sardina per criticar el poder, sempre des de l'humor, posant sobre la taula temàtiques d'actualitat. L'exposició es podrà veure fins aquest dissabte a l'Arxiu Municipal de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics