Dimarts, 19 de Març de 2024

Les aquarel·les del vitraller de la Sagrada Família

L'exposició 'Origen. La llum de la Sagrada Família' ofereix la possibilitat d'endinsar-se en el procés creatiu de l'artista Joan Vila-Grau

10 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Enric Garcia

  • Enric Garcia

  • Enric Garcia

  • Enric Garcia

  • Enric Garcia

Amb una trajectòria consolidada en els àmbits de la pintura i l'art litúrgic, Joan Vila-Grau (1932) va rebre l'encàrrec de dissenyar els vitralls de la Sagrada Família l'any 1999. En assumir el desafiament, aquest fill —Antoni Vila Arrufat— i nét —Joan Vila Cinca— de pintors catalans es va dedicar, durant mesos, a estudiar amb deteniment les idees que l'arquitecte Antoni Gaudí havia deixat escrites sobre com havia de ser l'edifici. Després d'aquesta tasca de recerca, Vila-Grau, interpretant el propòsit de Gaudí de convertir la Sagrada Família en “el temple de la llum harmoniosa”, va optar per col·locar-hi uns vitralls no figuratius. Aquesta decisió, tal com ha explicat Vila-Grau repetides ocasions, estava motivada per la voluntat de suggerir les escenes i transmetre emocions.

L'obra de Vila-Grau contribueix a fer de la Sagrada Família un espectacle de llum i color. En funció de l'hora i el dia que s'accedeixi a l'interior del temple, s'hi poden observar unes tonalitats o unes altres. A més a més, l'artista va ubicar, a consciència, aquells colors més suaus, com els verds i els blaus, a la façana del Naixement, mentre que els més càlids els va reservar per a la part de ponent. A la part superior de la Sagrada Família els tons són blancs. En conjunt, els vitralls de Vila-Grau pretenen ser, i són una simfonia cromàtica que convida a la reflexió espiritual.

Qui vulgui conèixer part del procés creatiu que hi ha al darrere d'un encàrrec artístic d'aquestes característiques pot acostar-se a la Galeria Anquin's de Reus, on aquests dies s'exposa la mostra 'Origen. La llum de la Sagrada Família', que reuneix més d'una trentena d'aquarel·les que Vila-Grau va pintar per assajar les formes i els colors dels vitralls. “Això és l'origen de tot plegat, i té l'interès de permetre'ns conèixer el treball intern de l'artista”, afirma Pepa Quinteiro, responsable d'Anquin's, mentre assenyala les diferents versions d'un mateix vitrall. “A partir d'aquests originals en petita escala, després reproduïen els vitralls en la mida original, i Vila-Grau s'ocupava de buscar el color exacte per a cada fragment. Era una feina que demanava un grau elevat de detall”, hi afegeix.

Quinteiro coincideix amb l'artista a l'hora de definir el vitrall com “un desconegut en el món de l'art”. Per aquest motiu, el pròxim 20 d'octubre la Galeria Anquin's organitza una visita per a 25 persones a la Sagrada Família, que comptarà amb les explicacions 'in situ' de Vila-Grau. 

Després que una selecció d'aquarel·les ja s'exposés, la tardor del passat 2017, a la Sala Parés de Barcelona, Quinteiro destaca l'interès que aquestes obres s'exposin ara a Reus, una ciutat amb la qual Gaudí va mantenir vincles. Els interessats a conèixer l'aportació de Vila-Grau a la Sagrada Família i les interioritats del seu treball creatiu, que es va allargar durant 18 anys, poden visitar l'exposició, fins al pròxim 17 d'octubre, a la Galeria Anquin's.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics