Dijous, 25 d'Abril de 2024

Les coses de Reus que han ajudat a configurar la ciutat

El director del Museu de Reus, Marc Ferran, ha fet de guia a l'exposició 'Coses de Reus'

25 de Maig de 2018, per Arnau Martínez
  • Imatge de l'exposició

    Alex Plaza

La talla de fusta original del jueu del raval o la primera pedra del canal de Reus – Salou són alguns dels objectes que es poden veure a l'exposició 'Coses de Reus. De vila a ciutat' que es troba al Museu de la plaça de la Llibertat. Són "alguns aspectes que ens han ajudat a configurar-nos com són actualment", ha dit el director del Museu de Reus, Marc Ferran, en una visita que ha fet amb el periodista d'aquesta casa i LANOVA Ràdio, Arnau Martínez. És una exposició de llarga durada i durant tot l'any anirà generant activitats adreçades a les escoles i a la ciutadania en general. Es podrà veure fins al 25 de maig de l'any vinent.

L'exposició compta amb nombroses objectes, amb "coses" de Reus, "nosaltres som un museu de territori i no tenim una única col·lecció. Tenim una col·lecció d'art, una excel·lent de biografia i història de la ciutat, d'arqueologia i és tot això que ens ajuda a explicar el passat", ha indicat Ferran. Només entrar hi ha mapes del segle XII fins al XX per saber com ha anat evolucionat Reus, des d'un simple castell amb quatre cases fins al segle passat que ja és la ciutat de més de 100.000 habitants actual.

El circuit segueix temes referents de la capital del Baix Camp: la comunicació i l'aiguardent són els primers. L'aiguardent "és l'element clau que ho desencadena tot. Dona a Reus l'estatus de capital, no administrativa, però sí capital comercial que en el temps es convertirà en capital comercial i cultural", ha explicat el director. Al segle XIX l'aiguardent perd pistonada, però el relleu l'agafa el tèxtil. La següent sala està dedicada a l'aigua "un tema endèmic de la ciutat", ha exposat el responsable del Museu. Es fa referència a la Boca de la Mina, al pantà de Riudecanyes o el minitrasvassament de l'Ebre.

Després de recórrer diverses sales, passant per la sanitat i la mort o els edificis, a l'últim passadís hi ha "autocrítica". "Reus ha sigut una ciutat poc generosa en el passat, com a mínim si ens fixem en el patrimoni", ha manifestat el director, hi va haver "un període d'especulació a la ciutat entre els anys 60 i 80 que va generar la pèrdua de patrimoni molt important", ha afegit. Es poden veure imatges del Campanaret, de l'Hotel Gran Continental o Cal Miró, coses de Reus ben curioses.

Escolta l'entrevista a Marc Ferran a LANOVA Ràdio:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics