Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Les segones Converses al Camp de Tarragona tractaran l’urbanisme de la ciutat del segle XXI a Reus

El reconegut arquitecte i urbanista Teddy Cruz parlarà de les noves dinàmiques que es plantegen a les ciutats

18 de Maig de 2017, per Isabel Martínez
  • Imatge de presentació de la jornada

    Isabel Martínez

Evocant l’esperit de les històriques ‘Converses de Salou’, celebrades a l’hotel Salou Park entre el 1964 i 1970 en ple franquisme, el Centre de Lectura de Reus serà seu de les ‘II Converses al Camp de Tarragona’ que es duran a terme els propers 22 i 23 de maig. Organitzades per la Fundació Privada Mútua Catalana amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, les ‘II Converses’ tractaran sobre el futur de la ciutat des d’una visió urbanística i d’usos dels espais després que l’edició anterior a Tarragona abordés la nova economia productiva. “El que pretenem és crear opinió al territori”, ha comentat  Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana qui ha destacat també que “aquest és un procés lent però que donarà els seus fruïts”.

“Quina és la nova ciutat sorgida de moviments com el 15M? Hi ha consciència social que alguna cosa ha de canviar”, s’ha preguntat Pau de Solà-Morales, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV. Sense defugir la dimensió de planejament però posant el focus en qüestions com l’apropiació de l’espai públic, els límits de la convivència, el paper de l’administració en la definició de les ciutats del segle XXI, els experts que han presentat les converses han volgut destacar que la iniciativa busca “repensar els temes més punyents i més nous” en el camp de l’urbanisme.

“Les ciutats del segle XXI ja no són metròpolis sinó megalòpolis”, mentre el camp es troba despoblat, ha comentat de Solà-Morales, posant èmfasi en les noves dinàmiques que aquest fenomen genera arreu del planeta. Per aquest motiu, la sessió del dia 22 se centrarà en la conferència de l’arquitecte urbanista Teddy Cruz, que ha desenvolupat la seva investigació urbana a la frontera Tijuana/San Diego i que és professor de la Universitat de Califòrnia. “Barris, zones de frontera, àmbits de conflicte urbà entre rics i pobres, les zones d’arribada,…”, segons el director de l’Escola Superior d’Arquitectura de la URV, són alguns dels temes que tractarà aquest expert guatemaltec que és docent als Estats Units.

Pel que fa a la segona sessió del dia 23 de maig, les ‘II Converses’ han convidat a 5 col·lectius professionals del món de l’arquitectura i l’urbanisme del Camp de Tarragona perquè presentin les seves visions d’intervenció en diferents espais del territori. “Els hem demanat un vídeo de 5 o 6 minuts on presentin la seva diagnosi”, ha concretat de Pau-Solà, proposta que servirà com a punt de partida de debat sobre la matèria.  Els col·lectius convidats són Espais Ocults, NUAArquitectes, Sopes d’All, Arquitectes Ear i Centre de Recerca Urbana del Camp i, amb anterioritat a aquesta intervenció, es presentarà el llibre de les ‘I Converses’ que es van realitzar l’any passat a Tarragona a càrrec de Francesc Roig, patró de la Fundació.

De la seva banda, el president de la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Joan Tous, ha destacat “la col·laboració entre diferents institucions per poder treballar en direccions comunes” i la possibilitat “de generar consensos per defensar davant de tercers”.

Finalment, Marca ha incidit en el “caràcter itinerant” de les converses al Camp de Tarragona que plantejaran que l’edició vinent es pugui desenvolupar en un altre municipi i ha comentat que s’estan avaluant les propostes que s’hi podran realitzar.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics