Divendres, 22 de Març de 2019

Òmnium Baix Camp convoca la 38a edició dels Premis Literaris Baix Camp per a joves escriptors

El certamen, pensat per a persones entre els 18 i els 30 anys, consta de tres guardons: el Gabriel Ferrater de poesia, l'Antoni de Bofarull de narrativa breu i el Josep Maria Gort i Sardà d'assaig breu

08 d'Agost de 2018, per Redacció
  • Imatge de l'edició de l'any passat.

    Cedida

Òmnium Baix Camp ha presentat les bases de la 38a edició dels Premis Literaris Baix Camp per a joves escriptors, que compta amb tres premis corresponents a tres gèneres diferents: el 38è Premi Gabriel Ferrater de poesia, el 38è Premi Antoni de Bofarull de narrativa breu i el 6è Premi Josep Maria Gort i Sardà d’assaig breu. Aquests premis han esdevingut una eina important per al foment de la creació literària en català entre els escriptors novells. Avui, molts dels autors que van iniciar-se en el món de l’escriptura amb l’ajut d’aquest certamen són reconeguts i compten amb una carrera sòlida en el món de les lletres catalanes. La convocatòria està pensada per a joves d'entre 18 i 30 anys.

6è Premi Josep Maria Gort i Sardà d'assaig breu 

L’elecció del nom de Josep Maria Gort i Sardà (Reus, 1912-1972) per a aquest premi vol recordar la tasca d’aquest autor reusenc que maldà per escriure, amb llibertat creativa i de pensament, nombroses col·laboracions periodístiques en uns temps tan estranys i tan difícils com van ser els de la dictadura franquista. En el Premi Josep Maria Gort i Sardà d'assaig breu hi són admesos la columna periodística (o article d’opinió), la crítica (literària, teatral, cinematogràfica, musical i de qualsevol altre producte cultural) i el recull d’aforismes de creació pròpia, entre altres formes de pensament crític expressat per escrit. El text presentat en aquesta modalitat ha de tenir 1.800 caràcters com a mínim i 4.500 com a màxim, sense comptar els espais. La dotació del premi és de 400 euros (amb la retenció de l’IRPF vigent no inclosa). A més a més, el treball premiat es publicarà a 'El Punt Avui'. La passada edició aquest guardó va ser declarat desert pel jurat.

38è Premi Gabriel Ferrater de poesia 

Aquest premi està pensat per a reculls de poemes de característiques totalment lliures. L'antologia presentada no podrà tenir menys de 15 poemes i no superarà els 20. La dotació del premi és de 800 euros (amb la retenció de l’IRPF vigent no inclosa). El guardó porta el nom de Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat del Vallès, 1972), escriptor, lingüista, crític i traductor reusenc, autor d’una de les més rellevants obres poètiques de la literatura catalana de postguerra, amb tres únics reculls: 'Da nuces pueris' (1960), 'Menja’t una cama' (1962) i 'Teoria dels cossos' (1966), aplegats en el volum 'Les dones i els dies' (1968), que va suposar el punt i final d’una aventura poètica insòlita en el marc de les lletres catalanes.

38è Premi Antoni Bofarull de narrativa breu 

Fent honor a l'historiador, poeta, novel·lista i dramaturg romàntic Antoni de Bofarull (Reus, 1821 - Barcelona, 1892), decidit animador del moviment conegut com la Renaixença, aquest guardó premiarà el millor conte o narració breu, de característiques totalment lliures. L'obra presentada tindrà una extensió mínima de 25.000 caràcters i màxima de 50.000 caràcters, sense comptar els espais. La dotació del premi és de 800 euros (amb la retenció de l’IRPF vigent no inclosa). 

Observacions generals

a) Llengua: les obres aspirants a tots i cadascun dels tres premis han d’estar escrites correctament en llengua catalana.

b) Edat: poden optar als Premis Literaris Baix Camp per a joves escriptors totes les persones que, en finalitzar el termini de presentació dels treballs (1 d’octubre de 2018), ja hagin complert els 18 anys i encara no hagin fet els 31.

c) Presentació: les obres han de ser inèdites. No es poden presentar obres premiades en altres concursos ni publicades en cap mena de mitjà de difusió. Es presentaran dos documents en format digital adjunts en un correu electrònic:

1) Text de l’obra presentada, en cos 12 i interlineat 1,5. El nom de l’arxiu correspondrà al número de NIF i l’extensió serà .pdf o .doc; per exemple: 999987876.doc.

2) Full amb les dades personals, que dugui el nom DADES seguit del número de NIF; per exemple: DADES999987876.doc i que inclogui: nom i cognoms, títol de l’obra, adreça ordinària completa, telèfon, adreça de correu electrònic, data de naixement i DNI escanejat

d) Termini: les obres es podran enviar fins a l’1 d’octubre del 2018 a l’adreça electrònica premisbaixcamp@omnium.cat, amb l’assumpte del correu següent: XXXVIII PREMIS LITERARIS BAIX CAMP PER A JOVES ESCRIPTORS i el nom del premi al qual es participa: Premi Gabriel Ferrater de poesia, Premi Antoni de Bofarull de narrativa breu o Premi Josep Maria Gort i Sardà d’assaig breu.

e) Jurat i veredictes: Les determinacions del jurat ‒format per Carina Filella, Jordi Folck, Gemma Romeu, Tecla Martorell, Rosa Pagès i Jordi Llavina‒ seran inapel·lables. El lliurament dels premis es durà a terme a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus (c/ Major, 15) el dia 9 de novembre del 2018 a 2/4 de 8 del vespre. El veredicte es farà públic als mitjans de comunicació i al web d’Òmnium Baix Camp: www.omnium.cat/baix-camp, i prèviament a l’acte de lliurament dels premis es comunicarà als guardonats.

f) Publicació: pel que fa al Premi Gabriel Ferrater de poesia i al Premi Antoni de Bofarull de narrativa breu, Òmnium Baix Camp proposarà als autors la publicació de les obres premiades durant els anys següents al veredicte. La presentació dels originals, suposa l’acceptació íntegra de les bases i els drets o les obligacions que se’n deriven.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges