Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Òpera per a joves espectadors

La biblioteca infantil del Centre de Lectura clou un cicle sobre les històries de les òperes

08 d'Agost de 2019, per Isabel Martínez
  • Una imatge del cicle

    Isabel Martínez

“És sobre la Xina però canten en italià”, comenta, de forma perspicaç, un dels infants que participa en les sessions ‘El que ens expliquen les òperes’, conduïda per la bibliotecària del Centre de Lectura, Marta Vidal. Una iniciativa que s’ha desenvolupat durant cinc tardes del mes de juliol i que va en la línia d’anteriors cicles estivals organitzats per la biblioteca infantil de l’ateneu reusenc, com el que el juliol de 2018 va portar als assistents a fer una imaginària volta al món a través dels contes amb passaport inclòs.

“L’objectiu és que els nens descobreixin aquestes òperes icòniques però també estimular una mica la seva imaginació a través de la música”, explica Vidal, qui amb diferents recursos intenta que la tarda sigui profitosa i entretinguda per uns infants que es mouen principalment entre els 6 i els 10 anys. Fins i tot en alguna ocasió hi ha participat algun de més petit que acompanyava al seu germà.

Dividides en tres parts (escoltar fragments de l’òpera escollida, explicar a grans trets l’argument i realitzar manualitats), les sessions introdueixen els participants en els grans temes de la narrativa i l’escenografia operística a través de músics tan excepcionals com Mozart, Puccini o Verdi. Una garantia que ajuda als infants a pràcticament endevinar la temàtica de la història tan sols escoltant petits trossos de l’òpera. “Sense saber-la, s’acosten molt a la història només amb la melodia”, assegura Vidal després de conduir cinc sessions i preparar-ne la darrera ambientada a la Xina.

Aquesta intuïció permet que els assistents puguin identificar, per exemple, que l’acció transcorre a Egipte com va ser el cas d’’Aïda’ de Verdi, o si es tracta d’una escena romàntica en què els cantants es declaren amor etern. En aquest sentit, una de les curiositats del cicle ha estat que la música de ‘La flauta màgica’ ha estat la més reconeguda pels infants, un aspecte que mostra que els participants ja partien amb un coneixement previ. “Realment les històries que hi ha al darrere són una espècie de contes”, observa Vidal, qui també ha pogut copsar que “la mitologia grega els agrada molt” i que, com passa entre els adults, el món egipci i els seus déus és molt atractiu i també àmpliament conegut.

“Almenys en aquesta sessió els amants acaben junts”, comenta després de resumir a grans trets la història de ‘Turandot’ de Giacomo Puccini a un grup d’una desena d’infants, la majoria del qual ha repetit assistència a les sessions. Com a colofó d’una tarda diferent, els participants portaran cap a casa un fanalet xinès, un barret mandarí i un petit tambor d’aquesta cultura asiàtica.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics