Divendres, 29 de Març de 2024

Pou d’imatges, pou de coneixement futur

El CIMIR projecta imatges relacionades amb el catalanisme a Reus des de 1893

  • Imatge de la jornada 'Pous de memòria'

    Isabel Martínez

Senyeres, manifestacions, pancartes demanant la llibertat de presos polítics i l’Estatut d’Autonomia, alguna estelada,…“Les coses no han canviat tant” comenta un dels assistents a la sessió ‘Pous de memòria' del CIMIR que des del passat 6 de març cada dimarts al matí mostra públicament diferents imatges del fons del Centre de la Imatge. Una sessió que té com a objectiu precisar-ne detalls, identificar persones o contextualitzar-les el màxim possible. Aquest dimarts, la temàtica ha estat el catalanisme però s’han abordat ja aspectes com l’esport, Salou, la Fira de Reus,…amb una mitjana d’assistència d’una vintena de participants per sessió, assenyala Anna Figueras, directora del CIMIR. “Principalment, les imatges ja estan atribuïdes als autors però sempre s’identifica algun detall nou” comenta Figueras. “A vegades són petits detalls com els que hem vist avui sobre les passeres a alguns carrers” explica per valorar positivament la tasca que diferents voluntaris duen a terme en aquestes sessions per contribuir a la feina de futurs documentalistes. Uns voluntaris que en alguna ocasió tenen un coneixement professional gens menyspreable com són el fotògraf i reporter Niepce o l’exarxiver municipal, Ezequiel Gort, que, en paraules de Figueras, “no solen fallar” cap sessió.

Dividides en fotografies en blanc i negre i pel·lícules de factura amateur, les imatges exhibides aquest dimarts recorren més d’un segle d’història del catalanisme a la ciutat fins al temps de la transició. En primer lloc, els assistents han visionat fotos relacionades amb la celebració de les Bases de Manresa i la celebració de la segona assemblea de la Unió Catalanista a Reus el 1893 de la qual ara, precisament, es compliran 125 anys. Aquestes imatges formen part del fons de Pau Font de Rubinat i en elles a banda dels actes públics d’aquest esdeveniment s’observen diferents elements identificatius de la ciutat com el Campanaret, la Casa Quer o l’entrada de la carretera de Tarragona.

Hi ha, també, algunes rareses que documenten l’estil de vida o la vestimenta dels fotografiats, com un grup de burgesos tocats amb barret de copa asseguts bevent o homes practicant boxa. Molt més properes en el temps –i força més icòniques per qualsevol amant de la història local- són les fotografies de la proclamació de la II República a Reus. En elles s’ha pogut observar, la manifestació que va resseguir els ravals fins arribar a l’ajuntament que aleshores es trobava allotjat a l’institut a causa de les obres al Palau Municipal, diferents visions de la visita de Francesc Macià també prou conegudes, la mil vegades reproduïda nena vestida amb la bandera republicana,… “Es deia que era la filla de l’allera” apunta Gort, una versió popular a la qual Niepce ha contrastat una altra en què la menor “era la filla d’un jugador de futbol que va fer el xut d’honor” en un partit posterior. “Visca la república catalana” s’ha pogut llegir en una altra fotografia a la qual seguia una instantània d’un castell de focs a la plaça de Prim per commemorar el nou règim. També relacionada amb la II República però a Barcelona, la sessió també ha permès observar una petita perla de procedència incerta però que va acabar en mans de Ramon Ferran. Es tracta d’una pel·lícula realitzada per un amateur desconegut sobre la proclamació de la República a Barcelona i diferents actes posteriors. Una pel·lícula muda que ja va exhibir-se pel Memorimage.  

Amb un salt important en el temps, la sessió s’ha tancat amb diferents pel·lícules amateurs de Gregorio Simón sobre les manifestacions de la Diada o la Festa del Treball durant la transició. Un material en color amb un valor testimonial important del moment polític que es vivia però de factura menys tècnica. Façanes completament tapades de cartells polítics, les peculiaritats gastronòmiques dels grans mítings polítics com el de Raventós a la ja desapareguda Fira, un grup de majorettes amenitzant un acte electoral,…En definitiva, imatges que ja formen part d’un passat encara al record de molts reusencs.  

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics