Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Quan el cinema i el vi mariden

El Most arrenca aquest dimecres al Priorat

27 de Novembre de 2019, per Marc Busquets
  • Imatge del públic en una de les sessions d'edicions anteriors del Most a Falset

    Cedida

Des d'aquest dimecres i fins al proper diumenge, dia 1 de desembre, diverses poblacions del Priorat acullen el Festival internacional del vi i el cava, el Most. És aquesta ja la novena edició d'un certamen que també té seus al Penedès (s'hi han fet projeccions entre el 7 i el 17 de novembre). Amb Galícia com a territori convidat i mencions d'honor al cineasta Ventura Pons i l'actriu Assumpta Serna, l'esdeveniment inclou a més altres activitats paral·leles, com tastos i tot tipus de presentacions. Cal subratllar que aquest és el quart cop que el Most s'atura al Priorat per fer-se'l seu. 

Noves seus

De fet, el festival serà a Falset, Cornudella, Bellmunt, Els Guiamets, la Vilella Alta, la Figuera i Ulldemolins. "Aquesta implicació de la societat comarcal evidencia que el Most està cada vegada més integrat a la en la societat prioratina", s'assenyala des d'una organització que més enllà del cinema ha volgut promoure una sèrie d'activitats que contemplen, entre accions, sessions a les escoles del territori. La primera s'adreça als alumnes de cicle superior de Primària i, la segona, als estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. Aquestes tindran lloc aquest matí de dimecres. 

A la tarda, i a la biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset, s'hi farà la presentació de l’edició prioratina del Most i es projectarà el curt 'The red stain' (Rodrigo Saavedra, 2018). De cara al dijous, el Most es traslladarà fins a Cornudella (a la Renaixença, a les 8 del vespre), on es projectaran les 'Històries de Vi #1' amb diverses ficcions del vi. Entre els filmets que s’hi podran veure hi ha 'Cambio de turno' (Federico Untermann, 2018), 'Patchwork' (Maria Manero Muro, 2018), 'Fin' (Álvaro García Company, 2018) i el ja comentat 'The Red Stain'. Des de l'organització s'ha destacat la inclusió en el programa del treball de Manero, que ha rebut el premi a millor treball de ficció del Most 2019.

Viticultors d'Alsàcia i de les Açores

L’endemà al matí, seran els estudiants dels centres educatius de Cornudella els que podran gaudir del Most a les escoles de la comarca. A Falset (a l'Artesana, a les 10 del matí), per la seva banda, es projectarà el documental de Pablo Alonso 'El despertar del vino en Galicia: la vuelta al terroir'.  A continuació (a les 12 del migdia), a l’Hostal Sport hi tindrà lloc un tast de vins VRIAACC. Al vespre, el Most s'estrenarà a La Figuera i Ulldemolins. A la primera localitat (a dos quarts de 8, a la sala polivalent de l'Euterpe) s’hi podrà veure 'L’invisible' (Sergei Tsoller, 2018), que recull el testimoni de diversos viticultors de la regió d’Alsàcia. La producció és la guanyadora del premi Arrels al Most festival 2019.

Pel que fa a Ulldemolins (sala 1 d'octubre, a les 10 de la nit), s’hi passarà la pel·lícula guanyadora del premi al millor documental del certamen, 'Vinho' (Adrea Laranjinha, 2018), que tracta sobre la cultura popular vinícola a l’arxipèlag de les Açores, a Portugal. Amb tot, l’acte central del Most al Priorat serà la projecció de 'Vitis Prohibita, le retour des cépages résistants', el documental guanyador del premi del jurat al Most Festival 2019, el dissabte 30 de novembre, i al teatre l’Artesana de Falset (a dos quarts de 8 del vespre). Aquest film, del director Stéphan Balay, aborda la prohibició de diverses varietats de raïm perquè els seus vins van ser acusats de tenir "mal gust i de dur a la follia". A continuació, es desenvoluparà un debat al voltant del cultiu de la vinya i el seu futur a la comarca.

Diumenge de cloenda

Com a cloenda, el diumenge 1 de desembre, el Most Festival passarà per Bellmunt del Priorat (a les 11 del matí, al local cultura l'Euterpe). S'hi presentarà 'Cépages rares, un patrimoine suisse' (Florian Burion, 2019), mentre que a la Vilella Alta s’hi projectaran nous curts de ficció dins de les 'Històries del Vi #2'. S’hi podran veure 'La part dels àngels' (Roger Roca, 2019), 'Tata' (Marcos Puras, 2019), 'The red stain' i 'Santa Sangría' (Roser Tananbum, Baptiste Grandin, 2019).

La darrera pel·lícula que es passarà en aquesta edició del Most al Priorat serà 'Nous sommes quelques-uns' (Florence Moëgling, Laurent Giacalona, 2018), film dedicat a la filosofia de l’ajuda i la solidaritat mútua entre els viticultors d’una petita regió dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord. Aquesta última sessió tindrà lloc al Cafè de l’Ateneu dels Guiamets, a les 7 de la tarda. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan  28 de Novembre de 2019

Quin personatge el Torra aquet a la preso per tendría que estar

Molt malamente el torra me mata