Dijous, 18 d'Abril de 2024

Rafel Nadal rep el 39è Premi Ramon Llull per la novel·la 'El fill de l'italià'

L'escriptor considera l'obra una 'autèntica ficció' creada a partir de la 'memòria viva' dels veïns de Caldes de Malavella

12 de Març de 2019, per ACN
  • Nadal i Borràs, en l'acte de lliurament del premi

    ACN

L'escriptor i periodista Rafel Nadal (Girona, 1954) ha recollit aquest passat dilluns el Premi Ramon Llull 2019 en la seva 39a edició per la novel·la 'El fill de l'italià' (Columna). L'obra narra la història d'en Mateu, fill de la casa més pobra de Caldes de Malavella que vol descobrir els seus orígens lligats a l'arribada d'un miler de mariners italians a la localitat gironina l'any 1944. Entre l'odissea històrica del cuirassat enfonsat 'Roma' i la d'en Mateu, Nadal teixeix el que és també una història d’amor prohibit en plena postguerra.

Després de rebre el premi en mans de la consellera de Cultura, Laura Borràs, Nadal ha dit que ha escrit una "autèntica ficció" després "d'omplir-se el pap" de documentació i relats del poble de Caldes. "La memòria era viva, però la gent no en parlava gaire", ha assegurat l'escriptor gironí. "Hi ha famílies que s'han seguit cartejant amb famílies italianes", ha explicat Nadal com a exemple de la història real que inspira la novel·la. De fet, la persona que va inspirar el personatge d'en Mateu, Narcís Barceló, ha estat present a l'acte d'entrega del premi, a qui Nadal considera ja un amic. "Em vaig enamorar de la historia", ha confessat l'escriptor.

Saber si és fill d'un italià és el que remou en Mateu seixanta anys després que un miler de soldats italians es refugiessin a Caldes després de l’enfonsament del cuirassat 'Roma', bombardejat per Hitler el 1943 en venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats. Una història que l'escriptor gironí va conèixer en un club de lectura a Caldes sobre la seva novel·la 'La maledicció dels Palmisano', i que arrencava just en el punt en el qual s'acabava el text que va publicar el 2015.

En un acte que ha presentat la periodista Raquel Sans, l'autor ha anat desgranant les fortaleses d'una novel·la mereixedora del premi més reconegut de les lletres catalanes. "Primer és la documentació, i quan comences a escriure te n'oblides. Els fets són reals, menjaven el que diem que menjaven, però els personatges els has de manipular per donar un sentit i un caràcter", ha explicat l'autor sobre com va evolucionar la novel·la a partir dels casos reals de veïns de Caldes. En Mateu emprèn un viatge per indagar el secret que al poble "tothom coneix però ningú comenta".

Una història "d'intriga", però també d'amor, ja que narra la relació "prohibida" del protagonista italià amb la Irene, una dona casada però infeliç de Caldes de Malavella. L'autor ha destacat la rellevància històrica del pas dels mariners supervivents per Caldes, ja que com va fer amb ells, el poble va acollir durant la guerra nens aragonesos, famílies basques, ferits de guerra, milers de jueus o inclús nazis que van fugir de la derrota alemanya. Una petjada inqüestionable en un municipi que aleshores no tenia més de 2.000 habitants. "A Caldes es concentra la història del segle XX", ha remarcat Nadal.

El Premi Ramon Llull, que s'atorga des del 1981, està dotat amb 60.000 euros i aquesta edició incorpora per primera vegada la traducció a l'italià de l’obra guanyadora, de la mà de l’editorial DeAPlaneta Libri. A banda d’aquesta, 'El fill de l'italià' es publica en català (Columna), castellà (Planeta) i en francès (Editis). En el lliurament del 39è Premi Ramon Llull hi han estat presents el jurat format per Carles Casajuana, Francesca Cristoffanini, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Carme Riera i Emili Rosales, els quals van deliberar entre 55 obres originals.

Nadal va debutar en la literatura l'any 2012 amb l'obra 'Quan érem feliços' (Destino), que li va valer el Premi Josep Pla de narrativa. El van seguir 'Quan en dèiem xampany' (2013, Columna), 'La maledicció dels Palmisano' (2015, Columna) i 'La senyora Stendhal' (2017, Columna). Col·laborador de nombrosos mitjans, va ser director d''El Periódico de Catalunya' des del 2006 al 2010 a més d'haver estat responsable d'empreses editores i grups de comunicació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics