Dilluns, 28 de Maig de 2018

Ramon Muntaner, Pere el Gran, Jaume II el Just i Blanca d’Anjou prenen vida a Santes Creus

L’espectacle teatral nocturn Ramon Muntaner i la memòria dels reis s’estrenarà, aquest divendres 28 de juliol, a les 22 h

28 de Juliol de 2017, per Redacció
  • L'actor Ferran Terraza interpreta el cronista Ramon Muntaner, que fa de fil conductor de l'espectacle nocturn

    M. Àngels Bladé

El Reial Monestir de Santes Creus estrena divendres 28 de juliol l’espectacle teatral nocturn Ramon Muntaner i la memòria dels reis. Un espectacle on el teatre, la música i la llum donaran vida al cronista Ramon Muntaner i als tres reis enterrats en el monestir, Pere el Gran, Jaume II el Just i Blanca d’Anjou, així com l’almirall Roger de Llúria.

Durant l’espectacle, Ramon Muntaner explicarà als assistents les seves aventures. La guerra de Sicília, l'expedició catalana a Orient i els anys d'esplendor de la Corona d'Aragó a la Mediterrània són alguns dels episodis extrets de la seva pròpia crònica que seran narrats en un registre àgil i, de vegades, humorístic. El públic es desplaçarà per les estances del monestir reial, especialment il·luminat per a l’ocasió. A l’església, els reis Pere el Gran, Jaume el Just i Blanca d’Anjou, i l’almirall Roger de Llúria, reviuran per un moment.

El protagonista de l'espectacle és el cronista Ramon Muntaner, interpretat per l’actor Ferran Terraza. La cantant tarragonina Mariona Forteza posarà música a alguns dels passatges més emocionals de l’espectacle. L'espectacle està escrit i presentat per l'escriptor Carlos Garrido.

Ramon Muntaner i la memòria dels reis es podrà veure el dia 28 de juliol a les 22 hores i els dies 30 de juliol i 4 i 6 d’agost amb dues sessions diàries, a les 20 i a les 22 hores. Cada sessió té una durada d’una hora. Les places són limitades. Cal fer reserva prèvia al telèfon 977 63 83 29 o bé al correu electrònic santescreus.cultura@gencat.cat

L’espectacle teatral és una activitat organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i de Carlos Garrido Escènic, una companyia d’espectacles teatrals especialitzada en la divulgació del patrimoni, la història i la cultura. Una proposta que forma part de les activitats programades per aquest estiu als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya per a gaudir de la cultura i del ric patrimoni cultural català, fer-lo visible, dinamitzar-lo, socialitzar-lo i apropar-lo a la ciutadania i a l’entorn local.

Reial Monestir de Santes Creus

El monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló i del comte Ramon Berenguer IV. Els monjos, provinents del monestir occità de la Gran Selva, el van trobar emplaçament idoni per bastir-hi un monestir que havia de ser, fins al 1835, el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó.

Santes Creus va tenir el seu moment de més esplendor als segles XIII i XIV gràcies al favor del llinatge reial i la noblesa. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou el van escollir com a panteó i en van esdevenir protectors i mecenes actius. Les seves restes reposen a l'església en dos monuments funeraris, considerats obres cabdals del primer gòtic català i els únics que ens han pervingut intactes de reis de la Corona d'Aragó.

 

La planta del monestir segueix, com poques abadies cistercenques. L'austeritat pròpia de l'orde queda reflectida en les primeres construccions, com l'església. Però també s'imposa l'esplendor del gòtic que caracteritza espais com el claustre del segle XIV, el primer d'estil gòtic de la Corona d'Aragó, remarcable per la qualitat artística dels capitells i per acollir les tombes dels llinatges que van participar en la conquesta de Mallorca.

COMENTARIS (0)

Reportatges