Dimarts, 19 de Març de 2024

Regina Figuerola i Rebull, llavor de llibertat

El Centre de Lectura homenatja la jove morta en el bombardeig feixista a l'ateneu fa 80 anys

18 de Setembre de 2019, per Marc Busquets
  • Una imatge de l'acte del passat dimarts al vespre

    M.B.

El 17 de setembre de 1937, Reus va patir un tràgic atac feixista. Dues bombes van afectar el Centre de Lectura tot causant la mort de la jove de 19 anys Regina Figuerola i Rebull, a la qual l'ateneu ha homenatjat aquest passat dimarts al vespre en una plena sala Miquel Ventura. A través de diverses intervencions i la lectura de textos d'autors com Xavier Amorós, s'ha reivindicat el compromís de la històrica entitat amb els valors de la cultura, la pau i la catalanitat que "van ser directament agredits", tal i com s'ha subratllat en la recta inicial d'una trobada a la qual han assistit diversos regidors del consistori. 

'Va voler fer arribar la cultura al poble'

Ha estat el president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez, l'encarregat d'introduir la rellevància de la figura de Regina Figuerola en la trajectòria de l'entitat. A banda, ha avançat el passi del documental 'Ateneus. Llavors de llibertat', presentat recentment a la Filmoteca de Catalunya i en el qual el reusenc "té un paper destacat". Instants després ha pres la bibliotecària Maria Rosa Molas, qui ha subratllat el "gran compromís" que suposa referir-se a la difunta. 

Molas ha apuntat que va saber de l'existència de Regina Figuerola als anys 70, poc després que la junta de l'entitat optés per dedicar un espai a la seva memòria. "Un fet poc habitual, llavors", segons ha dit, per la preeminència dels homes homenatjats a l'ateneu. Aquesta ha revelat en quines circumstàncies es va produir el traspàs de la jove auxiliar, a qui molts van descriure com "una noia de rostre angelical". "Intel·ligent i treballadora", ha afegit, "va voler fer arribar la cultura al poble"

'La cultura té les seves víctimes heroiques'

Ara bé, la bibliotecària ha lamentat que la sobtada mort de Figuerola impedís que d'ella se'n tinguin "quaderns, notes o textos" en què narrés què suposava per a ella ser al Centre de Lectura. En tot cas, i tot elevant la seva intervenció per referir-se a la reacció de l'ateneu després de l'atac, Molas ha recuperat retalls de premsa del moment per evidenciar que "es va tirar endavant, com sempre" i que es van impulsar diverses campanyes arreu del país per tal d'augmentar el nombre de socis de l'ateneu de la capital del Baix Camp. 

En aquest sentit, s'ha posat en valor un text que va ser publicat al 'Diari de Reus' i més endavant a 'La Vanguardia' (traduït al castellà, en aquest cas) per assenyalar, en memòria a Figuerola, que de vegades "la cultura té les seves víctimes heroiques". Al primer mitjà, el 3 d'octubre de 1937, el president del Centre de Lectura de l'època, Pere Balaguer, hi va indicar que si bé la metralla feixista va malmetre l'edifici del Centre de Lectura, no en va malmetre pas l'ànima, ni l'esperit, ni el coratge. Ni l'essència. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics