Divendres, 29 de Març de 2024

Ressò de japonisme, nova vida per un art sempre de moda

06 de Maig de 2017, per Isabel Martínez
  • Imatge de la sessió dedicada a contes japones dins del cicle cultural

    Carme González

Tan lluny i tan a prop. Plantejada com a una de les mirades més internacionals i suggestives de la Capitalitat Cultural de Reus d’enguany, el cicle Ressò del japonisme encara ja la seva recta final amb la clausura el passat 22 d’abril de l’exposició dels llibres de gravats que guarda el Centre de Lectura de Reus. Una col·lecció única de 29 llibres i 140 revistes publicades a principis del segle XX que el 1972 va cedir el donant Joan Ribes Daura a l’ateneu reusenc i que han generat al seu voltant l’articulació d’una proposta cultural de primer nivell que vincula la capital del Baix Camp amb l’art d’aquest llunyà país asiàtic.

Pendent encara de la realització de nombroses activitats i tallers programats durant el mes de maig –algun dels quals es repetirà per l’èxit obtingut com el de la pintura Sumi-E que va realitzar Anna Llagostera al febrer-, la comissària del cicle, Rebeca Pujals, ha explicat que la proposta ha complert els set objectius marcats i valora els intercanvis que ha propiciat a nivell ciutadà així com el suport de difusió i suport de la Capitalitat Cultural. 

Des del respecte a la multitud de propostes que realitzen moltes entitats a la ciutat en aquest àmbit habitualment, Pujals ha expressat que el cicle ha aconseguit arribar a “un públic nou i dispers” a la demarcació que se sent atret pel japonisme en les seves múltiples vessants. Així mateix, també s’ha referit a què s’ha avançat en la línia de consolidar el Centre de Lectura com “un referent del japonisme” contemporani perquè, sens dubte, hi ha un “moviment de fons a la ciutat” que s’expressa en moltes facetes relacionades amb el país nipó que ja caminen soles a través de l’interès pels bonsais, el festival Hikari que se celebra cada setembre, etc.

“Hem donat a conèixer l’estudi i els llibres han tingut un gran reconeixement” amb l’assistència, per exemple, de 200 persones el dia de la inauguració, ha dit Pujals, qui també s’ha mostrat molt satisfeta perquè a través del cicle (i gràcies a la col·laboració de l’empresa Crossland) s’ha digitalitzat aquest fons que ara estarà a l’abast dels estudiants vinculats amb els estudis orientals de qualsevol indret i que d’aquesta manera estaran preservats en ser un “material delicat”. “Realment, fa un any el meu objectiu era simplement que es digitalitzessin”, ha explicat Pujals, qui es mostra contenta de com ha crescut el projecte des de la idea inicial.

Perfil dels participants i corrents del japonisme actual

Contes i llegendes, tallers d’origami, cerimònia del té, interès pels haikus, el treball del traductor Albert Nolla, pel·lícules… El variat programa d’activitats que ha acompanyat l’exposició ha mostrat que els punts d’interès de la cultura nipona són més pròxims a la nostra ciutat del que sembla i que existeix actualment una mena de neojaponisme a la nostra societat que es pot comparar al moment en què al segle XIX es van obrir els ports d’aquest país a la cultura occidental.

Segons Pujals, es detecat un interès especial entre “el públic femení” en diferents propostes que es troben al programa. En línies generals, però, la comissària considera que existeix una doble via en aquest corrent contemporani vinculat al japonisme. D’una banda, “la vessant més zen lligada a l’estil de vida més tradicional del país” que es pot veure amb arts com l’origami o les mandales, i de l’altra, “la cultura pop japonesa” que es manifesta a través del manga i els films d’animació com a principals exponents que arriben al públic més majoritari. Una cultura contemporània que, en la seva opinió, està molt influenciada per tot allò que arriba de Nord-Amèrica i que, alhora, retroalimenta noves mirades sobre la societat contemporània.

Iniciativa per la pau

En una dimensió més intercultural, la comissària del cicle ha explicat que les activitats desenvolupades durant aquests mesos han estat bressol de noves iniciatives com ara un projecte per la pau i la cooperació anomenat “1000 grulles per la pau”. El projecte compta actualment amb tres impulsors (Rebeca Pujals, Annabel López i Kevin Cruces) que treballaran perquè a partir de la tècnica de l’origami es pugui efectuar el proper 21 de setembre a Reus una acció pública en relació al Dia Internacional de la Pau.

La proposta busca aplegar un miler d’aquests animals en paper per visualitzar una cultura de pau i de no-violència. “D’aquesta forma donem continuïtat a una activitat realitzada ja en sala durant el cicle i, alhora, treballem valors de cooperació i de pacifisme que formen part també de la cultura oriental”, ha dit Pujals, qui ha esmentat la important col·laboració que ha tingut de López i Cruces en la difusió a través de les xarxes de les activitats realitzades gràcies als seus canals especialitzats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics