Divendres, 20 de Juliol de 2018

Últims dies de l'exposició a Reus 'Vinyetes: història del còmic en català'

09 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Imatge de la mostra 'Visca la Revolució', a la Biblioteca Central Xavier Amorós

    Cedida

Aquest divendres, de 10 del matí a 2 del migdia, és el darrer dia per visitar l'exposició 'Vinyetes: història del còmic en català' a la Biblioteca Pere Anguera. La mostra consta d'una compilació de fragments i vinyetes que recorren la història del còmic en català fent un repàs per revistes satíriques i còmics infantils i juvenils de finals del segle XIX i principis del XX.

També s'hi reflecteix la petja d'obres que van néixer durant la postguerra com Cavall Fort, personatges molt coneguts de l'escola francobelga que tant ha influït el món del còmic com ara Tintín, Astèrix i Obèlix i Lucky Luke, entre molts d'altres, i que han tingut una forta presència en el còmic català, així com l'escola de nord-americana amb Batman o Superman, entre d'altres.

L'exposició consta de 16 plafons il·lustratius, visuals i explicatius que mostren els moments clau en la història del còmic infantil en català i les grans influències i referents que han tingut d'altres països. Mostra els lligams amb les diferents escoles –de creació i de traducció–, posa de manifest la importància del novè art en la societat contemporània i exhibeix la rellevància que han tingut per als petits i grans.

La iniciativa anomenada 'Uaaaaaaau... iuhu, pataplaf! Còmic en català' forma part de la campanya de difusió del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona 2017 i l’exposició s'emmarca a les activitats de Reus, Capital de la Cultura Catalana, amb l'objectiu de revelar la presència del català en aquest àmbit artístic, fomentar l'ús de la llengua lligat al consum cultural i incentivar la creació i l'edició de còmics en català.

Exposició 'Visca la revolució'

D'altra banda, a la Biblioteca Central Xavier Amorós es presenta la mostra 'Visca la revolució', una exposició monogràfica dedicada als personatges dels contes i llibres que al llarg de la història han reflectit revolucions de caire divers.

L’exposició està integrada per nou banderoles, un centenar de llibres, i diverses activitats com tests, gimcames, entre d’altres. Els diferents plafons revolucionaris tenen l'objectiu principal de fomentar la lectura entre infants i joves, així com fomentar el consum de productes culturals en llengua catalana.

Entre totes les històries destaca la que porta per títol 'Vermell censura', una col·lecció de llibres censurats o prohibits que s’han convertit en veus perpètues de la llibertat. També obres com 'Pipi Langstrump il·lustrada', una mostra en què una trentena d’il·lustradors mostren la seva particular visió del clàssic de l’escriptora sueca Astrid Lindgren, que va veure la llum fa gairebé 75 anys.

L’exposició està organitzada pel Consell Català del llibre Infantil i Juvenil (Clijcat) i s'inclou a la programació de Reus Capital de la Cultura 2017. Es pot visitar fins al 2 de setembre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges