Divendres, 29 de Març de 2024

Un passaport ple de contes

El Centre de Lectura de Reus realitza aquest estiu un taller de contes infantils a través dels cinc continents

08 d'Agost de 2018, per Text i fotografies: Isabel Martínez
  • Galeria d'imatges de la canalla al taller del Centre de Lectura

    Isabel Martínez

  • I.M.

  • I.M.

  • I.M.

“Qui ha estat a Amèrica?” pregunta, per trencar el gel, la bibliotecària Marta Vidal a la desena de nens que assisteixen al taller 'La volta al món a través dels contes', una iniciativa organitzada pel Centre de Lectura de Reus aquest estiu. Malgrat que les edats dels assistents es mouen entre els 6 i els 10 anys, més d’una mà s’aixeca per explicar que ja ha viatjat a aquest continent o que ho han fet els seus familiars. Després de les sessions d’Europa i Àsia celebrades al mes de juliol, la canalla “viatjarà”, aquest dijous a la tarda, a territori americà a través de tres relats audiovisuals sobre Estats Units, el Carib i el Canadà. Damunt la taula, alguns passaports segellats demostren que la majoria de participants del taller ja han pogut escoltar les narracions sobre França, Grècia, Noruega, Mongòlia, Índia i Japó realitzades en sessions anteriors. Tot plegat, milers de quilòmetres amb l’únic transport de les orelles i els ulls que contemplen les narracions televisives escollides.

En una de les sessions dutes a terme, la solidaritat i la voluntat d’un dels treballadors del ferrocarril americà, l’ambició d’un llunàtic governador caribeny per tocar la lluna o el desig de llibertat d’una dona inuit il·lustren tres històries que representen els tres països americans escollits i tracten valors universals compartits per tothom. Després de veure la primera història, Vidal remarca que “les persones tenen més voluntat que una màquina” en relació al protagonista, John Henry, que va derrotar una perforadora de vapor durant la mítica construcció del ferrocarril americà. “La lluna brilla igual pel governador que pel fuster” li diu un savi al governador d’una illa caribenya i en lloc d’extreure les lliçons d’aquesta veritat inalterable aconsegueix que el dirigent emprengui una boja (i impossible) carrera per tocar el satèl·lit.

Un somni que, de passada, acaba amb quasi tots els arbres de la illa i converteix aquell petit paradís en una àrea sense recursos. Per últim, el desig de llibertat d’una dona diferent a les gèlides terres del Canadà mostra com els humans estan ben a prop d’animals tan excepcionals com els narvals.

Manualitats, el complement del viatge

Un cop les tres narracions s’han acabat, Vidal introdueix unes senzilles dades sobre els països “visitats”. En inuit, “hola” es diu “aluu” explica al petit públic, mentre també assenyala les banderes i la seva ubicació geogràfica. Acabat el moment de la narració, és temps de treballar alguns dels conceptes presents a les històries. La realització d’un origami d’un narval i la pintura d’un esquimal és la proposta de manualitat que Vidal ha preparat aquesta tarda, una tasca en què alguns assistents excel·leixen mentre que altres necessiten un cop de mà.

Finalment, la majoria d’infants aconsegueixen un petit record d’aquesta visita llampec a les terres americanes en què el viatge no ha estat pendent ni d’horaris, ni transports ni passaports reals. Tan sols ha calgut una mica d’imaginació per sentir-se com els herois d’aquestes terres llunyanes.

Amb aturada a terres africanes, el 16 d’agost, i a Oceania, el 30 del mateix mes, la volta al món endegada pels petits viatgers s’acabarà en les properes setmanes.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

contes geografia reusdigital centre de lectura reus
contes geografia reusdigital centre de lectura reus
contes geografia reusdigital centre de lectura reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics