Divendres, 19 d'Abril de 2024

Una finestra oberta a la Torredembarra dels anys 20

El Memorimage 2017 presenta a concurs el documental 'Baix a Mar', de Maria Roig Alsina, que recupera les pel·lícules casolanes d'una família burgesa a la costa

09 de Novembre de 2017, per Marc Busquets
  • 'Baix a Mar' recupera pel·lícules d'una família que va estiuejar a Torredembarra entre els anys 20 i 40 del segle XX

    Cedida

Tot va començar per una casual troballa al barri de Baix a Mar de Torredembarra. Hi van aparèixer unes pel·lícules de 9,5 mm (un format amateur francès) conservades "miraculosament en un gran estat" que mostraven els períodes estivals d'una família a la platja. "No sabíem de qui es tractava i per descobrir-ho vam organitzar un passi amb els veïns més vells del barri, un cop el material va estar tractat i digitalitzat", recorda la directora del documental 'Baix a Mar. Els estius a Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX', Maria Roig Alsina. El film, inclòs a la secció Memorireus del Memorimage 2017, es projecta aquest dijous al vespre (des de tres quarts de 9) al Teatre Bravium de la capital del Baix Camp. 

Qui eren els Tizón?

Descobrir que la família protagonista eren els Tizón, de Barcelona, "ens va portar un any d'investigacions". Eren de posició benestant ("no hi havia gaire gent que tingués una càmera per filmar, en aquells temps", fa constar Roig Alsina) i van passar unes dues dècades a la vila del Tarragonès. "Hi van fer amistat amb els pescadors i els veïns del barri", explica la realitzadora. Per tant, el valor de 'Baix a Mar' és que aporta "un testimoni únic i directe" de l'estil de vida de les classes populars entre les dècades 20 i el 40 del segle passat. Roig ha pogut contactar amb els hereus dels protagonistes, "que mai ens han posat cap obstacle per tirar endavant el projecte". 

D'alguna manera, a més, l'audiovisual de Roig Alsina els ha permès descobrir coses que no sabien de l'avi, Manuel Tizón. "No ho sabien pas, que fos aficionat al cinema", subratlla la directora. 'Baix a Mar', en essència, reconstrueix "un temps i un context" a partir de les escenes íntimes de la família barcelonina. "Quan treballes amb imatges d'arxius ja passen, aquestes coses. Descobreixes trossos de vida de gent a qui no coneixes, que ja no hi és, i és emotiu", assenyala. Un dels fets que l'equip de Roig ha recuperat de l'oblit és el fet que "per l'estima que el senyor Tizón tenia a la gent de Baix a Mar" va comprar una gran barca que van anomenar 'La senyora' i que "va donar feina a molts pescadors". 

"Les pel·lícules de Tizón ens han obert una finestra a un passat que molts no coneixíem", revela la directora, que a més posa en valor que "no devia ser gaire habitual" que una família de l'alta burgesia barcelonesa es relacionés de manera tan directa amb les classes populars. Potser és per aquest motiu que Roig Alsina celebra poder presentar el seu treball en una mostra, la reusenca, que "impulsa la creació audiovisual amb imatges i documents d'arxiu". Aquest, de fet, no serà el primer cop que la realitzadora mostri un dels seus documentals al certamen. 'Cròniques de la Sènia' es va projectar al Memorimage de 2013, per acabar sent emès a TV3. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics