Cookie control
Dimarts, 25 de Febrer de 2020

Els misteris de la municipalització

07 de Desembre de 2016, per Miguel Pérez/ Ángel Martín de Sande
  • El sindicat UGT s'oposa a la municipalització del servei de la brossa a Reus

    Enrique Canovaca

L'Ajuntament, d'acord amb un pacte polític entre l'alcalde, Carles Pellicer i la CUP, va encarregar un estudi sobre una hipotètica municipalització del servei de sanejament urbà. Els principals i immediats afectats pel resultat d'aquest estudi som els treballadors i treballadores del servei, però, curiosament, no en sabem ben bé res d'aquest estudi. No sabem ni qui el fa, ni sota quins paràmetres, ni quins tècnics municipals intervenen, ni perquè no s'ha tingut en compte al Comitè d'Empresa com és habitual en aquest tipus d'estudis municipals. Tot és misteriós... o quasi.

Després de dues rondes de reunions amb tots els grups municipals, sí que sabem que ells tampoc no en saben gaire més que nosaltres. En canvi, paradoxalment, els representants de la CUP en saben absolutament tot d'aquest informe, saben les principals conclusions que tindrà i saben què ens convé a la plantilla, a la ciutat, a Catalunya i a la humanitat sencera. Quin misteri, deuen ser visionaris.

Per començar, reivindiquem la nostra dignitat professional. La campanya de la CUP, amb el lema 'la brossa fa pudor', el considerem un menyspreu per a les persones que hi treballem en aquest servei tan necessari i vital per a la ciutat. Aquells que ens veuen com "els de la brossa" demostren tenir una visió aristocràtica i de casta que rebutgem. No som "els de la brossa"; som els que eliminem la brossa que, entre d'altres, ells, els de la CUP, com a ciutadans, també generen. I la brossa no fa pudor perquè la ciutat té un servei que la recull en els horaris adequats. En qualsevol cas, el que més pudor fa sempre és la brossa política.

L'estudi sobre una hipotètica municipalització no està conclòs, però per a nosaltres no és el punt de referència. Ni hem participat, ni en sabem res d'aquest. No farem un acte de fe com ens demanen alguns. La CUP argumenta que si l'estudi conclou que la municipalització representa un estalvi al pressupost municipal llavors s'ha de fer sí o sí. Un altre misteri. O sigui, que si l'Ajuntament encarrega un estudi del servei de transport públic o de l'Hospital de Sant Joan que conclou que la privatització estalviaria diners a l'Ajuntament, la CUP estaria d'acord?

Tot i així, encara no sabem què dirà l'estudi. Però independentment d'aquest informe, nosaltres, els treballadors i treballadores del servei, ja tenim referent reals i recent de dues ciutats espanyoles on s'ha portat a terme l'invent de municipalitzar el servei les conseqüències negatives per al col·lectiu laboral han estat immediates i directes: reducció salarial, retallada de drets conquerits i precarietat dels llocs de treball al ser obligatori consolidar les places per oposició. Dir que en cas de municipalització a Reus tot això no passaria perquè estem assistits per la misteriosa gràcia de la CUP és un plantejament immadur i surrealista.

Tampoc entenem el capficament de la CUP en municipalitzar el servei de sanejament urbà i no d'altres. No han demanat cap més informe ni estudi. No en fan campanya per altres serveis externalitzats que, tot i que no ho assegurem, podrien tenir una municipalització més accessible a curt termini. Doncs no, no en volen saber res de cap altre servei que no sigui el de sanejament urbà. Aquesta dèria sembla poc explicable en termes normals. Un altre misteri.

Finalment, volem posar en evidència el paper dels delegats de Comissions Obreres de la contracta. Fora d'ocupar el despatx de l'alcalde per la força i repartir d'amagat les octavetes de la CUP, no treuen el nas per enlloc. La força sindical majoritària a la contracta és la UGT, que va obtenir el 65% dels vots contra el 35% de CCOO amb una participació del 90% de la plantilla. Però és que en el sector de sanejament urbà a la demarcació, UGT sumem el 80% dels delegats escollits, siguin quines siguin les empreses que gestionen la concessió. Aquesta dada explica moltes coses.

Aquesta setmana iniciem un procés intern d'assemblees en tots els centres i torns de la contracta de Reus. Veurem què diuen els treballadors i treballadores respecte a la municipalització. Però sobretot esperem quina serà la resposta de la CUP al resultat d'aquestes assemblees, no sigui que també descobrim que les úniques assemblees que respecten són les que fan ells amb els seus.

Si finalment, malauradament, ens hem de veure obligats a convocar mobilitzacions per defensar el que tenim, els representants de la CUP ja ens van amenaçar que "ens esperen al carrer". Un altre misteri. Ara la CUP farà els piquets antivaga?

Les reunions que hem mantingut amb tots els grups municipals ens porten a pensar que, tret de la CUP, la resta de forces del consistori faran servir el sentit comú i deixaran els invents per a casa i amb magnèsia. Durant molts i molts anys, l'Ajuntament ens ha demanat que resolguem les diferents problemàtiques sense utilitzar la vaga com a instrument de reivindicació i nosaltres, tota la plantilla, hem estat lleials amb aquest compromís amb la ciutat. Ara reclamem a l'Ajuntament que estigui a l'altura del que ell ens ha demanat sempre.

Aquest article el signen Miguel Pérez, president del Comitè d'Empresa del servei de sanejament urbà a Reus i Ángel Martín de Sande, Secretari Sectorial de sanejament urbà del sindicat UGT al Camp de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Amargura de vermut  08 de Desembre de 2016

¿....? DEMAGOGIA

No se que pensar... Estamos viviendo cosas y comportamientos extraños en estos últimos años de la crisis. Los partidos políticos de nuevo cuño con una serie de actuaciones que son totalmente demagógicas y antisistema... Adonde nos lleva todo ello?? Me huele a incienso del malo.
Saludos.

Jaume  08 de Desembre de 2016

UGT en contra dels treballadors públics

Impressionant. UGT al servei de FCC? Ningú de l'UGT nacional hi té res a dir?

Mercuri  08 de Desembre de 2016

Olor a sindicar groc

Aquests comentaris semblen més propis dels treballadors llepa-cul de l'amo del Corte Ingles més que no pas d'uns representants sindicals honestos.
Presenteu currículum a El Corte Ingles que segur us agafen per la campanya de Nadal i tindreu uns calerons més

Jo  07 de Desembre de 2016

UGT a favor de la

UGT a favor de la privatització dels serveis públics, viure per veure