Divendres, 29 de Març de 2024

La nova Muixeranga d'Algemesí, a Reus

11 de Juliol de 2016, per Joan Bofarull
  • Posicions de la nova Muxieranga d'Algemesí

    Joan Bofarull

  • Imatge de la nova Muixeranga d'Algemesí

    Joan Bofarull

La nova Muixeranga d'Algemesí va actuar a la diada castellera de la festa major de Reus i va cridar l'atenció del públic amb les seves construccions humanes que recorden, fins a cert punt, els nostres castells. La Nova Muixeranga va fer diferents muixerangues de cinc altures: l'alta, la xopera, la desplegada i el pilar de 5. Cada muixeranga té un nom diferent, de manera que conèixer-les resulta no resulta tan fàcil com els castells, que tenen un sistema numèric molt lògic. No s'han de confondre les altures de la muixeranga amb els pisos dels castells, perquè la tècnica és totalment diferent (entre altres diferències, a la muixeranga no hi ha acotxador). La desplegada de 5 altures (o tomasina) és una de les figures més difícils que es fan, per a muntar-la, es construeixen les 5 altures plegades i després es desplega tota la figura.

Les muixerangues més famoses són les d'Algemesí, però aquesta tradició també s'ha conservat a altres pobles valencians: l'Alcúdia, Titaguas, Peníscola i Forcall. Hi ha un acord general en considerar les muixerangues l'antecedent dels balls de valencians que, al seu torn, van donar lloc als castells. Per tant, les muixerangues serien les àvies dels castells. Ja fa anys que les muixerangues tenen una relació amistosa amb els castellers i les actuacions conjuntes són relativament normals. Fa justament deu anys van actuar a Reus les dues muixerangues d'Algemesí i els Negrets de l'Alcúdia.

El programa oficial de la Festa Major contenia un error molt greu perquè anunciava l'actuació de la Muixeranga d'Algemesí en lloc de la Nova Muixeranga. Això és tan greu com confondre la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb la Joves. La Muixeranga d'Algemesí es va fundar l'any 1973, quan es va perdre la colla anterior. Al seu torn, la Nova Muixeranga es va fundar l'any 1997 per donar cabuda a una generació de joves que volien incorporar les dones a la muixeranga, una organització més democràtica i participativa, més difusió de la muixeranga fora d'Algemesí, etc.

L'any 2011 la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat la festa major d'Algemesí amb tots els seus elements festius, entre els quals les dues muixerangues. Tot i això, no són gaire conegudes fora del seu poble. En els últims anys, s'han creat altres muixerangues en pobles on no hi havia aquesta tradició o s'havia perdut com Vinaròs, Castelló, Alacant, etc., però aquestes colles encara són menys conegudes. Un dels motius és la falta d'una televisió i ràdio públiques valencianes; esperem que aquesta anomalia se solucioni aviat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Muixeranga d'Algemesí a Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics