Dijous, 25 d'Abril de 2024

Plaques ovalades, una relíquia del passat ferroviari

22 de Març de 2018, per Jordi Garcia Arnau
  • Imatge de la placa, a la plaça de Sant Pere de Reus

    Jordi Garcia

Tot i la proximitat de Reus a la línia de costa, la nostra ciutat és a més altura sobre el nivell del mar que no pas Girona (70 metres) i poc menys que Lleida (155 metres). De fet, Reus es troba en un pla inclinat en què el punt habitat més baix és al voltant de la depuradora de Porpres amb tan sols 75 metres i els llocs més alts serien a la Urbanització El Pinar on és al voltant dels 180 metres sobre el nivell del mar. Per tant en els 5,5 km que en línia recta separen Porpres del Pinar hi ha un desnivell de més de cent metres.

Avui en dia és molt fàcil accedir a aquestes dades a partir de conegudes aplicacions informàtiques, però fa 150 anys va representar una feina ingent. Va ser a partir de 1871 quan a Espanya es van començar a col·locar unes plaques ovalades de ferro fos amb l'objectiu d'establir l'altitud en el 'Mapa Topográfico Nacional'. Per completar aquest mapa de plaques es va trigar un segle, de manera que el 1968 n'hi havia 2150 en tot el territori de l'Estat.

Si ens fixem en aquestes plaques, podrem llegir que s'indica l'altura sobre el nivell del mar a Alacant. El motiu pel qual es va escollir aquesta ciutat del País Valencià és perquè el nivell del mar és el més estable de les costes espanyoles, a diferència de Donostia, que per culpa de les marees hi pot haver oscil·lacions de fins a cinc metres. Aquest procés també es va fer d'altres llocs d'Europa, per exemple, a Alemanya va optar per Amsterdam, a Itàlia per Gènova, i a França i a Suïssa per Marsella.

La primera d'aquestes plaques es va posar a l'ajuntament d'Alacant i partir d'aquí, seguint els traçats ferroviaris, es van anar posant a la majoria d'estacions de trens, concretament, a 428 estacions de tot l'Estat.

A Reus encara en podem trobar dues. Una és a l'Estació Enològica que hi ha al passeig de Prim i l'altre és a la base del Campanar de Sant Pere. Però com a mínim n'hi havia una més a l'antiga estació de trens del Parc de Sant Jordi. Així ens ho demostra una fotografia que ens ha fet arribar el Jaume Casas de l'AAFR. Però és possible que a l'antiga estació del passeig de Mata també n'hi hagués una altra, tot i que de moment, no n'hem trobat cap prova.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Eliseu Bàrcena  12 de Gener de 2020

Més plaques...

Benvolgut,
Un altre article interessant i documentat.
Em permeto afegir que a l'antiga entrada del convent de Sant Francesc (al INS Vilaseca), també n'hi ha una.
I enhorabona per la teva bona feina.