Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Llistes sobiranistes separades, tal com vol el 38% dels nostres lectors

20 de Novembre de 2017, per Jordi Garcia Arnau
  • Un 38% dels enquestats a Reusdigital.cat volen llistes sobiranistes separades

    Cedida

Tot i això, la resposta més majoritària dels nostres lectors ha anat encaminada cap a una fórmula que aglutinés tots els partits que estan a favor del dret a decidir a Catalunya. El 54% dels que han contestat la nostra enquesta són partidaris d'una candidatura en què s'hi integressin ERC, PdCat, la CUP i els Comuns. Una candidatura per fer front comú contra l'aplicació de l'article 155 per part de l'Estat espanyol. Una candidatura que tindria assegurada la victòria, però que alhora despertaria moltes incògnites de com governar per la inclusió de liberals i antisistema en un mateix bloc. Aquestes mateixes incògnites, de ben segur, també les tindria l'elector en el moment de dipositar el seu vot i això podria fer que el resultat no fos tan bo com alguns podrien pensar. La suma de sigles no sempre resulta del tot exitosa.

Per contra, el 38% dels nostres lectors s'han mostrat favorables a què cada partit concorri per separat a les eleccions del 21 de desembre Aquesta ha estat l'opció amb la qual tots els partits sobiranistes es presentaran en aquests comicis. Tot i que la llei D'Hondt castiga l'abundància de llistes, no és menys cert que l'elector es pot sentir més còmode a l'hora de votar una candidatura més propera al seu tarannà i això en pot afavorir l'augment de vots, per tal d'intentar superar la barrera de 50% per part de les candidatures favorables a la República catalana. Un important factor favorable a la presentació de llistes separades és que aquest fet evidencia la transversalitat absolutament imprescindible que ha de tenir el sobiranisme català. Un nou país s'ha de fe amb tota aquella gent que vol el millor per aquest nou país, i això inclou liberals, conservadors, socialdemòcrates o alternatius.

La fórmula del Junts per Sí dels comicis del 2015 no ha despertat gaires complicitats per part dels nostres lectors, ja que tan sols el 8% s'hi mostra favorable. La unió d'ERC i PDeCAT ens hauria tornat a situar al mateix escenari de fa dos anys. Però amb una diferència substancial, ja que el pes d'ERC en aquesta ocasió hagués estat superior al del seu soci.

En tot cas, ens enfrontem a unes eleccions absolutament anormals per l'empresonament o exili del govern català. Una situació que en qualsevol país normal seria inèdita però que a la Catalunya sotmesa per l'Estat espanyol ja resulta massa freqüent. Només cal recordar que 10 dels últims 12 presidents de la Generalitat han patit la presó, l'exili o en el cas de Companys, l'afusellament, tal com advertia amb to amenaçant l'actual portaveu del PP, Pablo Casado. A més a més, el cas de Companys és el de l'únic president escollit democràticament afusellat durant el segle XX a Europa... Unes dades que haurien de fer pensar a alguns ciutadans de Catalunya a l'hora de dipositar el seu vot el pròxim 21 de desembre.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics