Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Diversificació de punts d'intercanvi

04 de Maig de 2010, per Jordi Salvadó Boqué

En relació a la notícia publicada el 12 d’abril a la premsa local sobre l’alarma generada entre els pares d ‘alumnes i usuaris de l’Escola ARCE i el Poliesportiu Reus Ploms, arrel que un nen es punxés amb una xeringa als voltants d’aquest equipament el passat dimecres dia 31 de març durant el període de vacances de Pasqua o Primavera:

L’Associació Reus Som Útils, després del desafortunat accident de la punxada amb una xeringa per part d’un nen, creiem necessari expressar i oferir el suport a la família i a la persona accidentada, així com donar a conèixer quina és la situació a la ciutat sobre els programes relacionats amb el tema del consum de drogues ( en aquest cas injectat) en el carrer o via pública.

La ciutat de Reus disposa d’un sistema de Diversificació de Punts d’Intercanvi de Xeringues, que funciona des de fa més de 15 anys, per donar resposta als problemes generats pel consum de drogues per via injectada a la via pública, coordinat pel Servei de Drogodependències de l’Hospital Universitari St. Joan .

Gairebé el 75% de les farmàcies de la ciutat participen en el Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX), a més del servei d’Intercanvi de xeringues que es pot trobar al Servei de Drogodependències, al Servei d’Urgències del mateix Hospital St. Joan i al Centre d’Acollida i d’Activitats la Illeta, un recurs d’atenció a les persones amb problemes de drogues més desfavorides socialment.

A més a més, l’Associació Reus Som Útils manté des de 1999 un dispositiu d’intercanvi de xeringues 24h hores (DI-PI diversificació de Punts d’Intercanvi) molt a prop de la zona de la ciutat que presenta un índex més alt de material d’injecció abandonat a la via pública i que es gestionat per usuaris i ex- usuaris de drogues (voluntaris) de l’Associació Reus Som Útils, conscienciats i formats per aquest tasca amb el suport de professionals de les drogodependències i de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.

Per altra banda, ja hem manifestat en altres ocasions, que tant el hàbits i el perfil d’usuaris de drogues està canviant, a més d’augmentar el seu nombre. Lamentem que una bona part dels esforços i dels projectes proposats, hagin quedat sobre la taula i no formin part fins ara de l’agenda política municipal -un centre integral d’atenció a les persones amb problemes de drogues i les seves famílies aprovat per la Llei e Barris del Barri del Carme o una sala de consum supervisat, entre d’altres– que a més compten amb el suport tècnic de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya.

El desafortunat incident del passat dia 31 de març, no pot quedar només en una notícia de diari poc contextualitzada i alarmista. Cal emprendre mesures planificades i adequades entorn al fenomen de consum de drogues i també es necessari fixar-se en experiències properes (veiem el cas de Barcelona, que ha planificat la creació de sales de consum higiènic i assistit, fins a 24 en total, per gestionar el que és un problema de salut amb el suport del col·lectiu d’usuaris.

Una vegada més volem oferir el nostre suport i atenció a les persones afectades i a qualsevol ciutadà/na que pugui trobar-se en una situació semblant.

Jordi Salvadó Boqué és membre de l'Associació Reus Som Útils.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Té la mà Maria  06 de Maig de 2010

Em de ser valents d'una vegada

 i afrontar el tema de les drogues amb el seu mes ampli referent, legalitzar-les i que es distribueixin a les farmàcies seria una molt bona solució pesi a qui pesi.