Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Chacón defensa que IQOXE torni a produir aviat per no afectar les altres empreses del polígon petroquímic

La consellera d'Empresa i Coneixement garanteix que la tornada a l'activitat es farà de manera segura

17 de Febrer de 2020, per ACN
  • Chacón, aquest dilluns

    ACN

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha defensat que IQOXE torni a produir aviat per no afectar les altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona, que depenen del seu òxid d'etilè. Chacón s'ha reunit aquest dilluns amb representants de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i alcaldes del Camp de Tarragona.

La consellera ha indicat que la normativa de seguretat empresarial de la Generalitat "és més restrictiva que l'europea" i que IQOXE no tornarà a l'activitat si l'empresa no és segura. També ha assenyalat que l'expedient informatiu obert per esclarir les causes de l'explosió va a poc a poc perquè hi ha informació que només té la investigació judicial.

La voluntat del departament d'Empresa és que IQOXE pugui reiniciar la producció d'òxid d'etilè l'abans possible, però sempre que la seguretat estigui garantida. IQOXE és productor i subministrador d'òxid d'etilè a altres companyies del complex tarragoní, que estudien alternatives per obtenir la substància, que necessiten per als seus processos industrials. Si s'hagués d'importar, en principi arribaria de països europeus via tren i carretera. Un fet que, donades les característiques de l'òxid d'etilè, faria que el transport fos "més perillós" que el sistema intern de canonades que hi ha a la petroquímica. "La Generalitat mirarà se solucionar-ho a nivell local perquè és el més segur", ha apuntat la consellera. Tanmateix, ha demanat "no estigmatitzar" les empreses i la seva seguretat.

El retorn a l'activitat d'IQOXE

De tota manera, IQOXE encara tardarà "unes setmanes" en poder tornar a operar, i encara més en fabricar òxid d'etilè. De les sis plantes de producció que té la companyia a Tarragona, quatre són de productes derivats de la substància. Aquestes són les que primer tornarien a estar en funcionament. Perquè això sigui així, la química haurà de superar l'informe i dictamen de seguretat del departament d'Empresa. "Hauran de complir tots els requisits. Ho hem de fer ràpid i amb seguretat, però som conscients que cal actuar amb celeritat", per evitar els problemes d'abastiment de les factories veïnes, ha exposat Chacón.

En aquest sentit, ha advertit que sinó és així "veurem possibles tancaments d'empreses i tindrem un problema de llocs de treball". Les altres dues plantes són d'òxid d'etilè. Una és la que va afectada per l'explosió. L'altra és la que es vol tornar a posar en funcionament. En aquest cas, l'arrencada no es farà fins que s'hagi tancat l'expedient informatiu del departament que ha d'esclarir "amb bastanta exactitud" les causes de l'explosió del passat 14 de gener. La intenció de Chacón és que estigui acabat al maig. "No pot començar fins que no sapiguem què ha passat", ha clarificat. Fa uns dies la companyia va anunciar que volia reiniciar la producció a finals de març. En aquest aspecte, la titular d'Empresa ha reconegut que tenen dificultats per accedir a la informació, perquè hi ha oberta una investigació judicial amb secret de sumari.

Un hermetisme que afecta fins i tot la conselleria i que, segons han apuntat, recentment s'ha allargat un mes més. "Hem demanat alguna informació a la jutgessa i no se'ns ha concedit", ha exemplificat. De fet, els tècnics escollits pel departament amb prou feines han pogut accedir al lloc dels fets, ja que la investigació judicial té prioritat.

Contactes amb Europa

Chacón ha avançat que en les properes setmanes tindran una reunió amb membres de la comissió de Medi Ambient de la Unió Europea en la qual Empresa proposarà una revisió i actualització de la legislació de les empreses químiques a nivell continental. D'entrada ha assegurat que "la normativa catalana és més restrictiva que l'europea" però que tot i així plantegen "una actualització". "Demanarem que s'hi integrin noves tecnologies, sistemes de gestió de les dades o traçabilitat dels sistemes de seguretat. Té lògia que en el segle XXI actualitzem la normativa d'acord amb les noves tecnologies", ha exposat. De tota manera, ha deixat clar que el marc legal actual és segur.

Paral·lelament, Chacón ha comentat que han demanat a Carles Puigdemont que a través del Parlament Europeu es formuli una proposta "per tenir aquí un grup de treball d'excel·lència sobre seguretat en termes de petroquímica". Sobre les inspeccions, la responsable del departament ha indicat que IQOXE estava al dia i ha concretat que l'última que va superar "va ser al desembre". Són uns controls anuals que es duen a terme en aplicació de la normativa europea. En aquest sentit, Chacón ha defensat la tasca inspectora del departament. "A Catalunya tenim 175 empreses constantment revisades", ha assenyalat i que al departament de Seguretat Industrial hi treballen "unes 40 persones". A més ha rebutjat que hi hagi un únic inspector especialitzat en empreses petroquímiques, com s'havia apuntat des de diversos sectors socials les darreres setmanes. Tot i això no ha tancat la porta a reforçar la plantilla "si es demostra que és estrictament necessari per augmentar la seguretat". Chacón també ha volgut deixar clar que "totes les empreses" del complex petroquímic tarragoní actualment "compleixen la normativa".

Finalment, la consellera ha reconegut que si l'administració tingués una patronal de les empreses químiques amb qui dialogar "seria més fàcil" arribar a acords. En la reunió d'aquest dilluns a Tarragona hi havia dirigents de l'AEQT, que fa unes setmanes va deixar clar que no volien exercir aquest rol i que no tenien capacitat per donar indicacions a les seves empreses associades. Tot i això, Chacón ha valorat que cal gestionar "la complexitat d'agents" i "la realitat tal com està dibuixada".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics