Divendres, 29 de Març de 2024

Covestro deixarà de produir MDI a la planta de Tarragona

La reorganització de la producció podria afectar a 120 empleats

04 de Desembre de 2015, per Redacció/ Tarragona21
  • Fàbrica de Covestro a Tarragona

     

El Consell de Supervisió de Covestro -antiga Bayer- ha decidit, en una reunió celebrada aquest divendres, que la planta de Tarragona deixi de produir MDI (clor) a finals de 2017. Aquesta decisió, que podria afectar uns 120 empleats, té a veure "amb uns costos de producció que no resulten competitius", segons ha explicat l'empresa en un comunicat. L'objectiu de Covestro és que les operacions a Tarragona se centrin en els sistemes de poliuretà, el seu parc industrial, que estarà a disposició d'altres empreses del sector químic, i en un centre logístic d'àcid clrohídric.

L'empresa assegura que ha pres la decisió després "d'una anàlisi detallada de la fàbrica", un fet que demostraria l'escassa competitivitat en la producció d'MDI. "Covestro va valorar les alternatives possibles per assegurar la competitivitat de la producció de MDI a Europa a llarg termini. Finalment, la companyia invertirà directament als seus productes bàsics estratègics, isocianats, i molt probablement ampliarà la seva producció en un altre centre d'Europa que ja tingui una tecnologia moderna i segura per al subministre de clor", afirma el comunicat enviat.

"El tancament de la producció de MDI a Tarragona és una mesura dolorosa i una decisió difícil de prendre", ha afirmat el responsable de la unitat de negoci de Poliuretans de Covestro, Joachim Wolff, per qui la incorporació d'un centre logístic d'àcid clorhídric "suposarà per Espanya noves oportunitats de desenvolupament". L'àcid clorhídric s'utilitza per a diverses activitats, com per exemple, el tractament de minerals, el processament de metalls o el tractament d'aigua.

Per la seva banda, el director general de Covestro, Jesús Loma-Ossorio, ha destacat les oportunitats potencials del territori, malgrat el tancament de la línia de producció: "el centre de Tarragona continuarà amb la seva activitat i estarà obert a noves empreses externes. Amb els nostres dos centres, ubicats a Tarragona i Barcelona, Covestro continuarà sent una empresa important dins de la indústria química espanyola".

La UGT es reunirà amb l'empresa per valorar alternatives al tancament

Segons ha pogut saber Tarragona 21, representants d’UGT es reuniran amb membres de Covestro el pròxim dimecres per buscar alternatives al tancament de la planta. El secretari general de químiques, energia i indústria alimentària de l’UGT a Tarragona, Àngel Clua, ha afirmat a aquest mitjà que “la situació és molt negativa” i que des del sindicats es veuen “poques esperances” per evitar l’acomiadament de 120 treballadors de la planta.

Tot i així, Clua ha explicat que es buscarà “minimitzar la caiguda de llocs de treball”. Encara no s’han plantejat quines són les alternatives davant d’aquest escenari, però “també buscarem inversions per part de l’administració”, ha afirmat Clua. Així mateix, ha dit, “no volem córrer” davant d’aquesta situació de reestructuració interna de la planta.

Josep Poblet espera que puguin arribar noves inversions

L’alcalde de Vila-seca -on s’ubica part de les instal·lacions de Covestro (antiga Bayer MaterialScience)- i alhora president de la Diputació de Taragona, Josep Poblet, ha “lamentat”, en declaracions a Tarragona21, la “trista notícia” del tancament de la planta de MDI de Covestro i l’incert futur dels 120 treballadors, però s’ha mostrat esperançat que aquests podran trobar un futur laboral i que Covestro “s’esforçarà per portar indústries a les seves instal·lacions”.

Poblet es va reunir fa uns dies amb el comitè d’empresa, que “em va expressar el seu temor pel futur laboral” i posteriorment, el mateix Poblet va enviar sengles cartes a la direcció de la companyia com a Ajuntament i com a president de la Diputació de Tarragona transmetent la preocupació que havia copsat i donant ple suport a la construcció de la planta de clor.

Poblet ha reforçat novament les velles crítiques -desateses sistemàticament pel Govern central- del territori pels costos excessius de l’energia elèctrica per a la indústria química de Tarragona i la manca d’un ample europeu a la via ferroviària, “que fa que les exportacions s’hagin d’encarir, enviant-les per carretera o per mar”. Els productes de la química que surten de Tarragona “ho fan sent un 25 per cent més cars que a Alemanya. Això no ens fa ser competitius”, ha dit Poblet.

Sortides per als treballadors

Poblet ha insistit a aquest digital que tot i la mala notícia, “el tancament es verificarà el desembre de 2017, per la qual cosa tenim dos anys per a preparar alternatives”, tant des de Covestro com des de les institucions. L’arribada de noves inversions després de tancaments de plantes “ja ha succeït altres cops al nostre territori”, ha recordat. Tampoc descarta que en aquests dos anys Covestro reconsideri la seva decisió. Poblet ha estat en contacte amb la direcció de l’empresa i l’ha vist predisposada a trobar sortides per als treballadors.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics