Divendres, 29 de Març de 2024

Eduard Lomas: 'El 'mètode Juventus' va més enllà del que entenem per esport, perquè educa en valors'

El pedagog reusenc ha exportat el model futbolístic italià a l’Amèrica Llatina

20 de Juliol de 2018, per Cristina Valls
  • Lomas, tècnic del futbol base de la Juventus, llueix una bandera de Guatemala en un torneig

    Cedida

El reusenc Eduard Lomas ha estat el responsable de la Juventus de Torí a l’Amèrica Llatina durant aquests darrers set anys. Recentment, ha rebut diverses propostes, entre les quals es troba la de gestionar l’escola del club piamontès a Guatemala, on va treballar durant un any; i un projecte nou de formació de jugadors professionals a Portugal.

Com un reusenc esdevé el responsable de la Juventus a l’Amèrica Llatina?

Sempre he estat molt lligat a l’esport i des dels sis fins als 18 anys vaig jugar a Reus, que té una llarga tradició de futbol base. Quan vaig arribar a la majoria d’edat, vaig estudiar Pedagogia a la Universitat de Barcelona i vaig deixar l’esport de banda. Més endavant, em va arribar una proposta per fer de coordinador de les categories juvenils de l’escola del FCBarcelona i la vaig acceptar. Vaig treballar-hi durant quatre anys, tot el que van durar els meus estudis. Va ser llavors quan vaig rebre l’oferta de la Juventus i del seu projecte internacional, creat el 2004.

En què consistia?

La Juventus tenia com a objectiu poder formar els esportistes des de la base i ho volia dur a terme a través de l’esport, amb el mètode Juventus. A través de la feina de psicòlegs i entrenadors del primer equip i professionals de la Universitat de Torí, es va crear el projecte formatiu de Juventus University, que arriba a 40 països. Estem formant docents perquè vagin al camp de joc i eduquin sota unes directrius concretes els joves esportistes. El 'mètode Juventus' està obert a tothom, sense cap discriminació. Això dóna l’oportunitat que qualsevol jove, independentment de la seva posició social, pugui aprendre a jugar a futbol. Així doncs, vaig acceptar l’oferta i a partir d’aquell moment vaig esdevenir el responsable de la Juventus a nivell internacional, concretament a l’Amèrica Llatina.

Quines tasques hi desenvolupa, a la feina?

Les meves tasques són les d’entrenador, títol que vaig obtenir el 2008, i de director esportiu per la Federació Espanyola el 2011. El càrrec consisteix sobretot en gestionar els campaments esportius i les acadèmies. Algunes de les meves responsabilitats específiques són trobar gent que vulgui invertir en aquest projecte i la direcció esportiva, és a dir, formo entrenadors amb el 'mètode Juventus' basat en una bona educació i disciplina. La seva formació i preparació serà la que rebran els joves jugadors. Sí que és cert que, com en tot club, els resultats són els que més importen, però per recollir fruits abans s’ha de sembrar.

En què consisteix el 'mètode Juventus' i en què es diferencia de la metodologia d’un equip com el del Barça, posem per cas?

Segons la meva opinió personal, a l’entrament del Barça la figura de l’entrenador no està tant present al camp, sinó que analitza més des de fora. A l’entrament de la Juventus, el contacte amb l’entrenador és més directe, hi participa activament i el seu objectiu és ajudar. Prima la tècnica, però també altres àmbits que escapen de l’esport. Per exemple, tenim un nutricionista al nostre equip. La forma de fer de la Juventus és homogènia, però no és necessàriament igual a totes les categories. Això sempre dóna més llibertat per aplicar els mètodes més adequats a un grup esportiu en concret.

Què suposa per a l'Amèrica Llatina tenir a l’abast aquesta metodologia esportiva?

Un ventall d’oportunitats per al futur. Fa uns anys érem presents només a cinc països. En l’actualitat, aquest mètode arriba a 40 diferents nacions de tot el món. A l’Amèrica Llatina no hi havia res, fa un temps, i avui som presents a gairebé tots els seus països. Darrere de tot el desenvolupament del projecte hi ha un gran esforç. Des d’Amèrica Llatina hem aconseguit molts contactes i això ens ha ajudat a generar una nova perspectiva esportiva.

Quins beneficis té formar part de l’escola de la Juventus?

Els nostres nens tenen l’oportunitat de fer viatges internacionals per jugar, per exemple. El 2006, els infants de Guatemala van marxar a Itàlia per jugar-hi un torneig internacional i aquest passat cap de setmana dues categories de 2008 i 2016 van venir a jugar un altre torneig a Lloret de Mar. Donar l’oportunitat a aquests joves d’entrenar amb la innovadora metodologia italiana, sigui des de Guatemala o qualsevol altre lloc del món, és una oportunitat perquè el 'mètode Juventus' vagi més enllà del que entenem per esport. Mirem d'educar els nostre jugadors en valors humans.

Ha estat set anys treballant com a responsable del segell italià; quins canvis ha observat des que va començar?

Posaré l’exemple de Guatemala, que és on sóc més ara. Quan vaig començar el 2015, teníem 60 nens a l’acadèmia i ara, 800. A Colòmbia, l’escola va arrencar amb prop de 30 jugadors i després d’un any i mig hem arribat als 180, aproximadament.

Què va suposar accedir al càrrec a nivell personal?

Durant cinc anys vaig estar vivint a Torí i el que feia era viatjar contínuament, estava fora prop de 250 dies a l’any. Passava molt de temps als aeroports i vaig voler una destinació més fixa. Arribar a Torí ja va ser tot un canvi amb la cultura i la seva gent. D’altra banda, tenir contacte amb l’Amèrica Llatina m’ha ensenyat moltes coses, tot i que cada continent és un món a banda. El concepte de l’esforç esportiu, per posar un exemple, l’entenen d’una altra manera i els ritmes no són els europeus. Tot és més pausat. El factor més positiu és que amb l’esport estem canviant moltes coses i els pares dels jugadors se n'adonen. Aquest factor genera un boca-orella molt efectiu que ens consolida. Això genera confiança... Nosaltres hem fet set campaments, i no exagero si dic que hi han vingut gairebé 2000 nens en total. A aquests esdeveniments esportius d’una setmana hi enviem els nostres docents o, fins i tot, hi anem nosaltres mateixos a impartir formacions molt completes. Fem dobles sessions d’entrenament als matins i a les tardes de dues a tres hores de durada, amb una pausa al migdia.

A l’esport llatinoamericà, quina paritat hi ha al futbol base?

De nens, en rebem un 70% i, de nenes, un 30%. L’esport llatinoamericà continua sent masclista. La dona no acostuma a jugar a futbol. El continent europeu està més igualat, sobretot a la zona nord, que acostuma a estar més desenvolupada. Fer entendre que tots som iguals en l’esport és una carrera de fons, però s’està avançant molt.

Canviant de tema. La seva ocupació li permet viure on vulgui ara o encara ha de viatjar?

Com he dit anteriorment, vaig passar una temporada viatjant sense parar, excepte l’any que vaig passar a Guatemala, on em van demanar col·laborar més profundament amb el desenvolupament de la seva escola. Alhora, desenvolupava la feina de representació internacional de la Juventus, va ser una època de molta feina. També vaig estar un temps a l’Argentina i al Perú. A hores d’ara, estic més temps a l’Amèrica Llatina que en un altre lloc.

Com veu Reus des de la seva perspectiva actual?

He d’admetre que trobo a faltar la ciutat. Sóc molt de casa. Aquest juliol, de fet, he aprofitat alguns tornejos propers per tornar a la zona, perquè feia potser sis anys que no tornava a l’estiu. Només per Nadal. Crec que per la meva ocupació actual no puc tornar-hi sovint, però si es donés l’oportunitat de fer-ho, seria una decisió important per meditar.

Faci una radiografia de la ciutat.

Des de fora es veu que la ciutat s’esforça per fer-se gran i des de qualsevol racó del món és important fer-la visible. Nosaltres mateixos n'hem de ser els principals promotors.

Amb aquesta peça, Reusdigital.cat continua la sèrie d’entrevistes de la secció 'Caràcter emprenedor de fora vila', on parlem amb emprenedors i empresaris reusencs que desenvolupen la seva tasca professional lluny de Reus. Tots ells ofereixen també el seu punt de vista del context socioeconòmic de la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics