Cookie control
Dijous, 22 d'Octubre de 2020

El Port de Tarragona desdobla una via de ferrocarril per millorar el transport d'agroalimentaris

A banda, es recupera el transport de mercaderies per tren a Lleida després de més de vint anys

12 de Juny de 2020, per Redacció
  • La via existent no complia amb les necessitats del Port

    Cedida

Després de quatre mesos de feina, el Port de Tarragona ha enllestit la millora de les infraestructures del moll de Castella. L'obra ha consistit en el desdoblament d'una via de ferrocarril per millorar el transport d'agroalimentaris.

El motiu d'aquesta actuació és que la via existent no complia amb les necessitats operatives dels nous tràfics ferroviaris, ja que ocasionava interferències amb les operatives de vaixells a la zona de Castella Sud més pròxima al cantell del moll. Per això, era necessari desdoblar la via de Castella Nord, per a poder operar sense causar molèsties en altres operatives.

Els serveis ferroviaris són cada vegada més utilitzats per les empreses que operen al Port, fet que intueix un canvi en el sector de la logística cap a una major sostenibilitat. Des de l'any passat, el Port de Tarragona porta una mitjana de 3 trens setmanals de productes agroalimentaris, principalment moresc, amb puntes de 5 trens setmanals des del passat mes d'abril.

Es recupera el transport ferroviari de mercaderies a Lleida

A banda, el Port de Tarragona i Renfe han recuperat el transport ferroviari de productes agroalimentaris a Lleida després de més de 20 anys sense servei. Això ha estat possible "en convertir-se en un transport sostenible i competitiu respecte al que es realitza per carretera", s'ha assenyalat. La setmana passada, el Port de Tarragona va carregar un tren amb fava de soja amb destinació a les instal·lacions de bonÀrea a Lleida. Aquest servei ferroviari, carregat amb productes agroalimentaris, es va deixar de prestar per la proximitat de Lleida al Port de Tarragona, fet que "no el feia prou competitiu respecte a altres transports terrestres".

El nou servei ferroviari implica reprendre un transport de mercaderies a la zona de ponent i obre la possibilitat que es mantingui i s'incrementi a mig termini "gràcies als nous condicionants del mercat, la sostenibilitat i la competitivitat".

'Canvi en la logística'

El servei iniciat per Renfe Mercancías és de transport de cereal (fava de soja), amb trens de 17 vagons tipus TT5 d'unes 850 tones de càrrega neta. En la primera etapa, es tracta d'un tren de freqüència setmanal, que s'anirà augmentant en funció de les necessitats de subministrament que plantegi el client final. A més del transport ferroviari, dins del mateix paquet logístic, s'inclouen les maniobres necessàries per a la descàrrega i pesatge de vagons a les seves instal·lacions.

El servei ferroviari "deixa entreveure canvis en la logística, que van començar l'any passat amb trens d'agroalimentaris amb diferents destinacions, com Saragossa, Monzón i Vic, al que ara s’afegeix Lleida", s'ha subratllat. El Port de Tarragona rep productes agroalimentaris dels principals països productors com Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units. La distribució d'aquests productes abasta un 'hinterland' que inclou tot Catalunya, Aragó i gran part de Navarra i de l'est de Castella, i on es fabrica més del 40% del total de producció de pinsos de l'estat.

Els productes s’importen a través del Port de Tarragona i des d’aquí es transporten a les zones on es fabriquen els pinsos per a l’alimentació animal, com són les fàbriques de Lleida, Saragossa, Girona i, en menor mesura, a indústries de Sòria i Osca. El moviment de productes agroalimentaris és un dels més destacats al Port de Tarragona, tant pel seu volum (uns 5 milions de tones anuals de mitjana), com per les importants instal·lacions i repercussió econòmica en el 'hinterland'.

Per a l'emmagatzematge d'aquests productes, el Port disposa de 260.000 m2 de superfície coberta, xifra només equiparable a les capacitats del nostre Port en l'emmagatzematge de líquids al detall. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics