Dijous, 28 de Març de 2024

El Port de Tarragona vol superar els 6 milions de tones en tràfic d’agroalimentaris en cinc anys

Les infraestructures inacabades, la reducció de costos i una major rapidesa en els controls, entre els reptes de futur

10 de Maig de 2018, per ACN
  • Pla general del president de Ports de l'Estat, José Llorca, intervenint durant la inauguració del segon Congrés Internacional Agrifood a Tarragona, al costat de Josep Fèlix Ballesteros, Ricard Font i Josep Andreu

    ACN

Uns 200 professionals participen aquest dijous i divendres a Tarragona al segon Congrés Internacional Agrifood. Actualment, el Port de Tarragona és líder en el tràfic de productes agroalimentaris a la Mediterrània i, en una dècada, ha passat de quatre a cinc milions de tones anuals mogudes. Durant la inauguració, el seu president, Josep Andreu, s’ha mostrat confiat que els projectes d’ampliació permetran superar els sis milions de tones en un termini de cinc anys. Les administracions han coincidit a destacar la necessitat de disposar de bones connexions ferroviàries i per carretera, en aquest cas amb l’A-27, per atendre millor la demanda. A més, el president de Ports de l’Estat, José Llorca, ha insistit que és clau abaratir les tarifes portuàries per guanyar competitivitat davant l’auge de tràfics agroalimentaris previst arreu del món i la necessitat d’establir “ports base per a trànsit”. En aquest sentit, Llorca ha recordat que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2018 preveu una reducció de les taxes sobre mercaderies del 10%, una xifra que es podria eixamplar en el futur.

El Port de Tarragona vol seguir com a referent en el tràfic de productes agroalimentaris al sud d’Europa i, a finals d’any, preveu implantar un pla pilot -basat en aplicacions tecnològiques- per optimitzar la logística. L’objectiu és guanyar eficiència i, de retruc, escurçar temps d’entregues i evitar les cues de camions per accedir a les instal·lacions. Actualment, el port compta amb quatre grans operadors i tracta una setantena de productes agroalimentaris diferents. 

El seu president, Josep Andreu, ha subratllat que l’agroalimentació genera economia productiva al territori i s’ha mostrat confiat que, en un termini de cinc anys, podran passar d’un tràfic de cinc milions de tones a més de sis milions. Això serà possible pels nous espais que s’habilitaran als molls i en altres territoris d’interior, en forma de “port sec”. “Hi ha projectes perquè volem millorar, volem seguir sent líders i créixer”, ha sentenciat Andreu. 

El president de Ports de l’Estat, José Llorca, ha assenyalat que al conjunt de l’Estat es mouen, cada any, uns 25 milions de tones de productes agroalimentaris. D’aquestes, prop del 75% corresponen a la importació, entre un 11 i un 12% a l’exportació i, la resta -uns quatre milions de tones- a trànsit. Segons Llorca, aquest tipus de moviments aniran a l’alça i els 400 milions de tones que es mouran al món necessitin de ports base per a trànsit.

En aquest sentit, el màxim responsable de Ports de l’Estat ha admès que “cal tenir bones connexions terrestres i ferroviàries” per millorar el tipus de trànsit cap a zones com el nord d’Europa. Alhora, ha dit, cal prioritzar factors de competitivitat i agilitzar les inspeccions de control de fronteres i veterinàries en el cas del transport d’animals vius. Un altre factor a tenir en compte, segons Llorca, és el d’evitar les contaminacions creuades de productes com a conseqüència de pols, àcars o restes d’aus que proliferen als ports. 

Llorca també ha constatat que el marge dels ports espanyols per a reduir la pressió tarifària és “alta”. En aquesta línia, el govern espanyol preveu aplicar rebaixes d’un 10% en les taxes per a mercaderies, si s’aproven els PGE del 2018. De cara al 2019, els ports també simularan als seus plans d’empresa l’aplicació de rebaixes en les taxes professionals. L’objectiu final és avançar cap a una reducció progressiva dels costos fixes per les empreses. 

Durant la inauguració del Congrés Internacional Agrifood s’ha reivindicat la necessitat d’enllestir el Corredor Mediterrani i l’autovia A-27, especialment el tram del Coll de Lilla fins a Montblanc, per tal de millorar les connexions amb la indústria agroalimentària de les comarques de Lleida i de l’eix fins al Cantàbric. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha subratllat que el ferrocarril ha d’estar perfectament connectat al Port de Tarragona i ha exposat que, en 15 anys, l’exportació de producte agroalimentari s’ha multiplicat un 400%.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha coincidit a reclamar aquestes dues infraestructures clau pel territori. Això sí, ha remarcat la condició indispensable que el tercer fil ferroviari sigui provisional i que s’impulsi l’estudi d’impacte ambiental del traçat de mercaderies per l’interior i fins a Castellbisbal. Igualment, ha traslladat el desig de les comarques de Lleida que el Port de Tarragona esdevingui “el seu port”, per la qual cosa ha demanat no renunciar a “competir millor” en un món global.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics