Dijous, 18 d'Abril de 2024

El Primer de Maig treu al carrer unes 1.500 persones a Tarragona que clamen contra els ERO de Bic Graphic i Abelan

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, exigeixen increments salarials i la reducció de la precarietat, especialment, a l'hostaleria i als serveis

01 de Maig de 2017, per ACN
  • Els sindicats majoritaris s'han manifestat al carrer contra la precarietat laboral

    ACN

Les reivindicacions de les plantilles de Bic Graphic i la paperera Abelan Catalana, sobre els quals pesa l'amenaça de prop de 270 acomiadaments en total, ha estat una de les lluites que han sortit als carrers de Tarragona aquest Primer de Maig. Unes 1.500 persones convocades pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han marxat aquest dilluns al migdia per la Rambla Nova de Tarragona per donar suport als afectats i, sobretot, exigir que l'anunciada sortida de la crisi reverteixi també en increments salarials i millors condicions laborals per als treballadors, especialment en sector altament precaris, com l'hostaleria i les empreses multiserveis. En els seus discursos, els dirigents sindicals han defensat també les pensions dignes i la recuperació dels drets perduts, refermant l'efectivitat de la lluita sindical en casos com els de Covestro i Ercros.

Al voltant d'unes 1.500 persones han participat en la protesta que ha transcorregut de forma tranquil·la per la Rambla Nova de Tarragona, entre la Plaça Imperial Tàrraco i el Balcó del Mediterrani. El conflicte a Bic Graphic, que aquest dimarts viurà un nou capítol amb la vaga convocada a partir de la matinada pels treballadors en contra de l'ERO que preveu acomiadar 136 persones de la seva fàbrica de Tarragona, ha estat una de les reivindicacions més visibles d'aquest primer de Maig a Tarragona. "Van donar als una paga per beneficis i es van prendre un any sabàtic sense informar als treballadors per acabar presentant un ERO per acomiadar plantilla. S'ha de retirar: hi ha mesures de negociació per resoldre les deficiències de l' empresa, sempre disposats seure taula i buscar solucions", ha declarat el secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort.

Al costat d'aquest conflicte, han estat també presents el de la paperera Abelan Catalana, de d'Alcover, que pretén tancar portes i deixar al carrer 131 treballadors –una empresa, segons Llort, que representa un model especulatiu i que "desapareix" del mercat quan deixa d'obtenir beneficis-; el del col·lectiu d'estibadors del Port de Tarragona; els treballadors de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs II; o els dels treballadors dels centres per a la gent gran. La divisa comú de tots ells ha estat exigir increment salarials, millores de les condicions que permetin reduir la precarietat existent i la recuperació dels drets sostrets als treballadors amb el pretext de la crisi. "Ja que l'economia surt de la crisi, els treballadors n'han de sortir també, no només els poders fàctics i econòmics", ha subratllat el mateix Llort.

Després d'emfasitzar la major participació que en anys anteriors, el secretari general de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, ha volgut posar també l'accent en les reivindicacions autòctones d'aquest Primer de Maig, al costat dels grans objectius que en l'àmbit nacional i estatal s'han marcat els principals sindicats: des de la defensa de les pensions dignes i els drets socials perduts. Una bona part de l'atenció, en aquest sentit, de l'acció sindical dels pròxims mesos, han explicat, anirà dirigida cap a la lluita contra la precarietat i els baixos salaris en el sector de l'hostaleria, amb la demanda de contractes més estables o el compliment de les condicions dels convenis. "El 40% que es fan són temporals i parcials", ha explicat Moya. Això suposarà la repetició de la campanya, oiniciada l'any passat, per denunciar la precarietat laboral a la Costa Daurada, amb "contractes que són un pura estafa" i "salaris fora de conveni", ha denunciat Llort.

De fet, asseguren els representants dels sindicats majoritaris que aquest escenari de precarietat es troba força estès al sector serveis en general, incloent l'hostaleria i les empreses multiserveis, amb treballadors en condicions molt inferiors a les que marquen els respectius convenis. En aquesta línia, Llort s'ha mostrat molt pessimista sobre les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que xifra en 75.000 els aturats a la demarcació. "No millorem no baixem l'atur", ha lamentat, tot recordant que aquest problema enquistat està deixant també unes 15.000 famílies sense ingressos a la demarcació. "És molt greu", ha sentenciat.

Davant d'aquest escenari, els sindicats majoritaris han reivindicat la seva tasca i l'eficiència de la lluita col·lectiva per fer front a les polítiques empresarials que deslocalitzen l'ocupació, malgrat haver obtingut resultats positius. Concretament, ha recordat també que en el cas de Covestro i Ercros, la pressió exercida als partís i al Paralament per part "d'una empresa que tenia guanys i volia tancar", ha funcionat. "És important la lluita perquè no ens prenguin els nostres drets. A Covestro s'ha lluitat i demostrat que el que deixen els treballadors és veritat. Les empreses que guanyen s'han de quedar al territori", ha subratllat el dirigent ugetista, que també ha dirigit les reclamacions sindicals cap als partits de l'oposició al Congrés dels Diputats perquè forcin el govern espanyol en minoria del PP a retirar l'actual reforma laboral i a retornar els drets laborals als treballadors.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics