Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Els empresaris de la Cambra aposten pel referèndum pactat per resoldre el 'conflicte català'

El 49% dels enquestats al Radar Cambra del segon trimestre d'enguany no creuen que Catalunya acabi esdevenint un Estat

26 de Juliol de 2017, per Marc Busquets
  • Salvat i Sanromà, a la presentació del Radar Cambra corresponent al segon trimestre d'enguany

    Cedida

El 43% dels empresaris que han pres part en l'última onada del Radar Cambra (l'enquesta de la Cambra de Comerç de Reus que analitza l'estat de l'economia al territori) creuen que un referèndum pactat amb l'Estat és la millor solució al "conflicte" català. Aquesta és una de les dades rellevants i relatives al segon trimestre d'enguany, presentades aquest dimecres al matí a les instal·lacions de la corporació. Val a dir, això sí, que el 45% dels empresaris i emprenedors que han transmès la seva opinió apunten cap a la celebració del referèndum unilateral, mentre que el 18% creuen que finalment hi haurà entesa entre el governs central i el de la Generalitat per tal que hi hagi votació.  Amb tot, els que creuen que Catalunya no esdevindrà un Estat són majoria, ja que representen el 49% del total (el 43% aposten pel contrari). A la presentació, el president de la Cambra, Isaac Sanromà, ha estat acompanyat del representant de Ceres, Hildebrand Salvat, com a integrant de l'empresa que ha fet l'enquesta. Un total de 51 persones han contestat l'enquesta.

La independència no tindria efectes negatius per a l'economia

Altres qüestions plantejades al Radar Cambra d'aquest passat trimestre se centren també en les hipotètiques conseqüències internes que la independència podria tenir per als seus respectius negocis. D'aquesta manera, el 41% dels empresaris enquestats subratllen que aquest fet afectaria "poc" les seves vendes, mentre que un 29% va més enllà i assegura que no les afectaria "gens". Sobre si la independència podria causar perjudicis en l'elecció del país com a destinació turística, la percepció dels empresaris que s'han sumat a l'estudi és que aquests serien "pocs" en un 43% i inexistents en un 25%. Ara bé, quan se'ls demana el seu parer sobre si la independència podria tenir males conseqüències per a les vendes de les empreses catalanes a la resta de l'Estat, el 22% creu que aquesta en tindria de "molt dolentes" i un 22% de "dolentes". No obstant això, el 45% dels enquestats assenyala que les vendes no es veurien gens afectades.

Finalment, i altre cop en clau interna, una de les preguntes de l'última onada (la 14a, en el còmput global des de l'inici del projecte) ha volgut esclarir si les empreses adherides a la Cambra han patit ja algun efecte negatiu per a les seves vendes i que hagi arribat derivat del procés. El 92% dels empresaris apunta que no, mentre que el 6% assenyala que sí, malgrat que en alguns casos no s'ha especificat el motiu. "Cal tenir en compte que poden ser percepcions d'un efecte negatiu", ha matisat Salvat. El 55% de les empreses que han pres part en l'enquesta exposen, a banda, que no tenen res previst de cara al futur a l'hora d'adaptar-se a les hipotètiques situacions que pugui provocar la situació política a Catalunya. Un 27%, però, matisa que "hi començarà a pensar", per si de cas. El 63% dels enquestats apunta que la seva empresa no s'ha posicionat "ni ho farà" en relació al procés sobiranista. Un 8% ja ho ha fet i un 18% ho farà més endavant.

La contractació de treballadors, estable

El Radar Cambra del segon trimestre de 2017 ha tractat altres temes del dia a dia del teixit empresarial del territori. El 62% dels enquestats qualifica de "regular" la situació econòmica de la seva empresa, mentre que el 8% apunta que és "bona" (al primer trimestre el percentatge va ser del 5%). En comparació amb ara fa un any, el 51% dels emprenedors explica que estan "igual" que al 2016, mentre que el 38% assegura que la situació és actualment "millor". "L'anàlisi que en podem extreure és que la majoria dels participants creuen que no s'acaba d'estar del tot bé, però que a poc a poc les coses estan millorant", ha descrit Salvat.

De cara al futur, el 37% dels enquestats creuen que aquest serà "igual", tot i que un 55% és més optimista i avança que serà "millor". En aquesta línia, i encara a l'hora de planificar els propers mesos, un 76,47% dels enquestats creu que el nombre de treballadors en contracte es mantindrà, i el 19,61% esperen poder augmentar-lo. Més de la meitat dels empresaris apunten que la xifra de negoci també romandrà estable.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics