Dimecres, 20 de Juny de 2018

Els preus cauen tres dècimes a l'abril a Tarragona i deixen la inflació en el 2,2%

El cost dels carburants i dels paquets turístics ha influït en aquestes dades

13 de Juny de 2017, per ACN
  • La baixada dels carburants ha influït en el descens dels preus

    ACN

Els preus van caure tres dècimes al maig en relació amb l'abril, a la demarcació de Tarragona, i van deixar una inflació anual del 2,2%, set dècimes menys que la registrada a l'abril, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut d'Estadística espanyol. Aquesta taxa d'inflació anual al territori és la més baixa que s'observa en aquesta demarcació des del desembre del 2016.

Caiguda també a Catalunya

Els preus van caure a Catalunya una dècima al maig en relació amb l'abril i van pressionar a la baixa la inflació anual fins a situar-la en el 2,1%, set dècimes menys que la registrada a l'abril (2,8%). El comportament dels preus dels carburants, que aquest mes de maig han baixat en contra de l'increment registrat el mateix mes de l'any passat, i, amb una menor incidència, la caiguda dels preus dels paquets turístics, aquest any amb un descens més gran que l'any passat, han frenat l'escalfament de la inflació que s'ha observat especialment des que va començar l'any.

En el conjunt de l'estat espanyol, els preus van caure una dècima al maig en relació amb l'abril i van deixar la inflació anual en l'1,9%, set dècimes per sota de la registrada a l'abril. La inflació anual del 2,1% que s'ha registrat a Catalunya aquest mes de maig és la taxa més baixa que s'observa en la sèrie de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) des del mes de desembre passat.

En termes anuals, les cistelles que fan baixar la inflació són en una major incidència el transport, i amb un menor pes la cistella de l'oci i cultura, on s'incorporen els paquets turístics, i en l'últim terme el vestit i calçat.

Per contra, la cistella que més ha ajudat a escalfar la inflació ha estat la que recull les telecomunicacions, amb un increment de preus aquest mes de maig per contra de l'estabilitat de tarifes que es va registrar al maig de l'any passat.

En termes mensuals, les cistelles de preus que més increment de preus han registrat han estat el vestit i calçat, en plena temporada de primavera i estiu, els aliments i begudes no alcohòliques, especialment per un fort augment de les fruites fresques de temporada, i finalment la cistella de l'habitatge per la pujada de preus de la factura de gas i electricitat.

La inflació subjacent, la que no té en compte el preu dels derivats del petroli i els aliments frescos no elaborats, s'ha situat al maig en l'1%, dues dècimes menys que la registrada a l'abril.

COMENTARIS (0)

Reportatges