Divendres, 14 de Desembre de 2018

Els preus pugen vuit dècimes a la demarcació a l'octubre en relació al setembre

El cost de les gasolines, que augmenta menys que l'any passat, fa disminuir dues dècimes la inflació en relació amb el mes anterior

14 de Novembre de 2017, per
  • Els preus han pujat 8 dècimes a Tarragona

    Cedida

Els preus a l'octubre a Catalunya van pujar vuit dècimes en relació amb al setembre deixant la inflació anual en l'1,9%, dues dècimes menys que el 2,1% de taxa de l'IPC que es va registrar al setembre, segons ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol. Aquesta caiguda de la inflació anual s'explica bàsicament pel fet que el cost de les gasolines aquest mes d'octubre ha pujat menys que a l'octubre de l'any passat, acompanyat pel fet que les botigues de vestit i el calçat han incrementat preus de forma més moderada que fa un any. En sentit contrari, els preus que han mantingut relativament alta la inflació anual han estat els aliments frescos, especialment les fruites de temporada, que han pujat de preu mentre que l'octubre de l'any passat es van mantenir estables.

A Tarragona els preus a l'octubre van pujar vuit dècimes en relació amb al setembre i van deixar una inflació anual de l'1,6%, dues dècimes menys que la registrada el mes anterior. La taxa d'inflació de les comarques tarragonines és la més baixa de Catalunya i se situa tres dècimes per sota de la mitjana catalana. 

La taxa d'inflació anual ha baixat dues dècimes en relació amb la taxa registrada al setembre per l'impacte d'un comportament més moderat dels preus de les cistelles del transport, on s'inclouen les gasolines i el combustible del transport aeri; la cistella del vestit i el calçat; l'habitatge, per la factura del gas i l'electricitat; i finalment la cistella d'oci i cultura.

Les úniques cistelles que impulsen a l'alça la inflació anual aquest mes d'octubre han estat la dels aliments frescos i les begudes no alcohòliques i la cistella de begudes alcohòliques i el tabac. En la cistella de productes d'aliments frescos ha influït a l'alça el preu de les fruites fresques, que aquest octubre pugen mentre que l'any passat es van mantenir estables.

En concret, les fruites fresques van incrementar un 13% el preu en relació amb al setembre, mentre que en taxa anual l'augment ha estat del 10%. Des que va començar l'any, les fruites fresques ha pujat els preus un 15,2%, en dades referides a la mitjana de l'estat espanyol. 

El principal impacte a la baixa de la inflació l'ha protagonitzat la cistella del transport pel fet que el cost de les gasolines aquest mes d'octubre tot i haver pujat ho ha fet menys que a l'octubre de l'any passat. També en aquesta cistella ha influït aquest octubre el comportament més moderat que fa un any dels preus dels bitllets d'avió i del preu dels cotxes. 

Les botigues de vestit i calçat han pujat aquest octubre menys del que ho van fer a l'octubre de l'any passat.  La cistella de l'habitatge també ha frenat la inflació aquest octubre com a conseqüència del preu de la factura del gas, que baixa aquest octubre quan l'any passat va pujar, i la factura elèctrica, que aquest any s'incrementa però menys que a l'octubre de l'any passat.

Finalment, l'oci i la cultura ha influït també perquè els paquets turístics han reduït més els preus aquest any que a l'octubre de l'any passat.

La inflació subjacent, la que no té en compte el comportament dels aliments frescos ni dels derivats del petroli, s'ha situat a l'octubre en el 0,9%, tres dècimes menys que al setembre. 

 

COMENTARIS (0)

Reportatges