Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Empresaris optimistes i més preocupats per la corrupció i el procés que per Trump

Existeix un rebuig majoritari a la política proteccionista del controvertit mandatari

10 de Maig de 2017, per Jordi Siré
  • Presentació de la darrera edició del Radar Cambra

    Cedida

L'economia són realitats i sensacions. El Radar de la Cambra de Comerç intenta objectivar-les de cara a extreure conclusions en clau local. La tretzena onada d'aquest projecte iniciat conjuntament per l'ens presidit per Isaac Sanromà i CERES, presentada aquest dimecres, ha servit per psicoanalitzar el primer trimestre d'enguany. Les 41 empreses (de les 161 cridades a participar) que han acceptat respondre el qüestionari denoten un lleuger optimisme respecte a la situació actual i la previsible de cara a un any vista, encara que tocant en tots moments de peus a terra.

També deixen clara la preocupació per la implementació d'alguns dels grans aspectes de la presidència de Donald Trump, que era en aquest cas el tema d'actualitat pel qual es requeria una opinió als entrevistats. Ara bé, el major grau de pesimisme de cara als efectes sobre l'economia catalana no es troba a Washington, sinó en dos aspectes de caire domèstic: la corrupció en primer cas i el procés independentista, en segon, tots dos per damunt de forma destacada respecte al lideratge de l'heterodoxe magnat republicà.

Les dades fetes públiques per Sanromà, juntament amb el representant de CERES, Hildebrand Salvat, recullen impressions d'una fitxa genèrica integrada per socis o responsables directius (en conjunt el 78% són homes d'entre 45 i 65 anys, una dada recurrent respecte a altres onades i també relevant sociològicament) de petites i mitjanes empreses ubicades en un 60% a Reus. "Les percepcions sobre la situació de l'economia a nivell local donen a entendre que el 66% dels consultats la consideren regular i un 29% entre bona i molt bona", ha explicat Hildebrand. La clau està en aquesta darrera percepció, la més optimista en conjunt des del tercer trimestre dels 2013.

De fet, aquestes dades cal llegir-les conjuntament amb l'Índex de Confiança Empresarial (ICE) per entendre el positivisme relatiu de l'empresariat. Pel que fa als dos conceptes que conformen aquest indicatiu, els consultats consideren que la seva situació actual és millor respecte al trimestre anterior en un 20%, i que les expectatives de cara al següent són positives en un 24%. "La mitjana dels dos conceptes i, per tant, l'índex final del ICE, se situa en un 22,4% positiu, un màxim només comparable al primer trimestre del 2015", ha afegit Salvat. En aquest sentit, cal resaltar un increment del 34% respecte a l'anterior trimestre en la contractació de les empreses i un increment en la inversió als negocis de gairebé el 20%.  

La interpretació, segons Sanromà, és la "d'un creixement econòmic però que no és per llençar coets, molt conservador. Jo crec que l'empresari ha canviat el xip i s'adapta a la situació canviant de la seva empresa tocant en tots moments de peus a terra i sempre en base a les previsions. Així com abans –continuava- es produïen greus ajustaments de personal, ara com ara incrementen plantilla da cara al ques es veu com una situació més positiva". Amb matisos, és clar, perquè el mateix ICE serveix per aventurar en base a les opinions dels empresaris un augment de la xifra de negoci de gairebé un 68% durant el primer trimestre del 2018 però acompanyada d'una desacceleració dels preus de venda i de les inversions.

Contra els aranzells de Trump i les seves polítiques mediambientals

Finalment, els efectes de les propostes de Trump generen animadversió generalitzada pel que fa a les temàtiques relatives a medi ambient i l'establiment d'aranzels comercials, però també aprovació general en qüestions més prosàiques. Entre el 46% i el 56% estarien a favor d'implantar la reducció d'impostos pels pagaments a la cobertura mèdica privada, marcar límits al mandat de representants polítics i posar un màxim de 15% en l'impost dels beneficis de les empreses. Alhora hi ha un majoria folgada favorable a respondre dins del marc de la UE amb una política proteccionista en resposta a la nova línia econòmica estadounidenca.

Aquesta pregunta de caràcter general ve acompanyada, per primer cop, d'una sèrie de factors externs complementaris que serveixen per contextualitzar en aquest cas la presidència de Trump. I l'actual inquilí de la Casa Blanca queda en tercera posició respecte a les preocupacions actuals de l'empresariat respecte a la corrupció galopant (un 76% dels enquestats creuen que pot afectar negativament al conjunt de l'economia catalana) i al camí cap a la independència (49%). 'America first' genera un rebuig del 46%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics