Divendres, 19 d'Abril de 2024

Ercros tancarà la planta de fabricació de clor a Flix i reduirà al 30% la producció de la de Vila-seca

La companyia justifica la mesura, que pot suposar l'acomiadament d'uns 200 treballadors, pel tancament de la planta de Covestro a Tarragona

20 de Gener de 2016, per ACN
  • Fàbrica d'Ercros a Flix

    ACN

Ercros tancarà la planta de producció de clor a Flix (Ribera d'Ebre) i reduirà al 30% la producció de la de Vila-seca. La companyia ha justificat la decisió arran l'anunci del tancament a finals de 2017 de la planta d'MDI de Covestro a Tarragona, fins aquests moments el principal consumidor de la seva producció. La marxa de la filial de Bayer, argumenten, fa "innecessària" la inversió que Ercros havia d'assumir per reconvertir la tecnologia de producció amb mercuri, que la Unió Europea ha prohibit a partir de l'11 de desembre de 2017, un sistema que utilitza en la seva totalitat la factoria de Flix i en un 70% la de Vila-seca. El tancament i la reestructuració, admet Ercros en un comunicat a la CNMV, suposaran l'acomiadament d'entre 150 i 200 treballadors.

L'impacte per l'anunci del tancament de Covestro ha precipitat reaccions en cadena a les empreses vinculades del sector. En aquest cas, fonts d'Ercros, el principal subministrador de clor per a la planta d'MDI de la filial de Bayer, han explicat que han hagut de sortir al pas davant la inquietud que la situació generava entre els seus accionistes i als operadors borsaris traslladant a la CNMV com a fet rellevant la decisió de deixar de produir clor amb la tecnologia de cel·les de mercuri que té implantada a Tarragona a partir de desembre de 2017. La reconversió de la tecnologia de mercuri afectava la totalitat del sistema de producció de la planta de Flix i el 70% en el cas de Vila-seca I.

En bona mesura, es tractava d'una decisió gairebé anunciada amb antelació. Tal i com havia avançat l'ACN, la companyia que gestiona les plantes de Flix i Vila-seca no estava disposada a assumir, sense cap tipus d'ajut públic, la transformació tecnològica de cel·les de mercuri a membrana per continuar produint-hi clor i sosa càustica a partir de finals de 2017. Menys encara si el seu principal client per a la producció del territori, Covestro, decideix tancar portes per prendre la producció d'MDI a Alemanya. Per aquest motiu, els sindicats de la planta de la filial de Bayer havien demanat la implicació d'Ercros en les negociacions per evitar el tancament. La fermesa dels directius de Covestro de no alterar els seus plans ha acabat portant Ercros ha fet públic l'anunci.

El tancament, segons calcula la mateixa empresa, pot suposar una reducció de plantilla d'entre 150 i 200 persones. Segons dades de la mateixa Ercros, a Flix, actualment, hi treballen 119 persones després de retallades de producció i de plantilla successives dels últims anys –l'empresa va arribar a tenir centenars de treballadors i va convertir-se en un dels motor econòmics i ocupacionals del nord de la Ribera d'Ebre. La seva activitat al llarg de més de cent anys també ha acabat impulsant la neteja del fons de l'embassament de Flix, amb un cost de 165 milions d'euros públiccs-.

A Vila-seca I, la plantilla està formada actualment per 127 persones. Amb previsió d'executar la reestructuració anunciada, Ercros dotarà una provisió de 10 milions d'euros, "previsiblement al tancament de l'exercici 2017 un cop el consell d'administració acordi executar les accions que consideri adequades". Una situació, asseguren, que no suposarà deteriorament addicional en el valor dels actius afectats.

Per contra, Ercros assegura també que malgrat veurà reduïda la seva producció total en un 55%, el tancament també permetrà disminuir el percentatge de consum d'energia elèctrica, reduint l'impacte d'aquest cost en els seus comptes durant els últims anys. Això, argumenten de cara els inversors i accionistes, "permetrà alliberar avals financers i els dipòsits que els garanteixen per un import d'uns vuit milions d'euros, que aportaran liquiditat extra a la companyia per abordar els costos de l'ajust que haurà de portar a terme".

La decisió, segons augura l'empresa, suposarà a partir de 2018 una reducció de la facturació d'uns 90 milions d'euros –un 15% de l'anual- i la reducció dels ingressos bruts ordinaris d'entre 5 i 10 milions d'euros, "en funció dels ajustos de mercats que puguin produir-se com a conseqüència de la prohibició de la tecnologia de mercuri". Uns impactes, que la societat considera com a "perfectament assumibles" pel "creixent rendiment d'altres àrees de negoci del grup, com les divisions de Química Intermèdia i Farmàcia, així com per la "continuïtat de l'entorn favorable" que pot suposar el tipus canviari, "la recuperació de la construcció" i la baixada del preu del gas, que han ajudat a la "tornada a la rendibilitat de la companyia el 2015".

 La plantilla d'Ercros a Flix lamenta que l'empresa no vulgui apostar pel canvi tecnològic i diversificar productes

Els representants dels treballadors d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre) han lamentat que l'empresa no hagi volgut apostar per canviar la tecnologia de producció de la planta de clor ni apostar per la diversificació de productes per poder mantenir l'activitat. Tot i que anunciada amb antelació per l'empresa al llarg dels últims anys, davant l'obligació que imposa la normativa europea de substituir la tecnologia amb cel·les de clor abans de desembre de 2017, la notícia del tancament pot suposar un cop molt dur per a l'economia del municipi i de la comarca. El president del comitè d'empresa, Francesc Xavier Garcia (CCOO), ha explicat que els acomiadaments podrien afectar entre 80 i 85 treballadors dels 119 directes actuals –a més d'uns 50 o 60 d'empreses externes-. Ercros només mantindria a Flix la planta de fosfat bicàlcic -entre 35 i 40 empleats-.

Els treballadors ja eren coneixedors de les intencions de la direcció i, en aquest sentit, l'anunci d'aquest dimecres a la CNMV no ha resultat cap gran novetat respecte el discurs oficial reiterat per la direcció. "No és notícia. L'empresa ha manifestat diverses vegades que no tenia intenció de canviar la tecnologia per fabricar mercuri a Flix", sosté el president del comitè. La "fugida" de Covestro, el principal comprador de clor per a la seva planta d'MDI que la filial de Bayer vol traslladar Alemanya a finals de l'any que ve, ha acabat desencadenant la situació. "Això no estava previst i ha afectat, sobretot, a Vila-seca", admet Garcia.

La direcció d'Ercros, de fet, ja va intentar tancar la planta de clor de Flix el passat 2013, amb la idea inicial de fer fora a 150 treballadors. Finalment, però, i després de nombroses protestes de la plantilla, acompanyada en tot moment pels veïns i l'Ajuntament, l'empresa va acabar reduint a la meitat les baixes inicialment previstes a l'ERO amb la reducció en un terç de la capacitat de producció de clor. "Era molt decisiu. Ara l'escenari és diferent: estem limitats per temes administratius de la Unió Europea i el marge de maniobra és menor", sosté el president del comitè, qui retreu també la "manca d'ambició industrial" a Ercros per trobar noves sortides, nous productes i noves línies de negoci a l'hora de fer front a l'obsolescència del sistema de producció.

Ara, l'única sortida, argumenten, passaria perquè alguna altra empresa o la mateixa Ercros invertissin en noves activitats. Des de l'ERO de fa tres anys, aquesta ha estat una de les prioritats dels sindicats, el comitè, l'Ajuntament i les entitats que els donen suport. "No hem parat de fer intervencions on sigui i amb qui sigui, parlant fins i tot amb l'administració, perquè vingui una empresa o Ercros faci alguna inversió. Però no coneixem cap novetat, en aquests moments, que tinguem una nova producció a la fàbrica de Flix. Estem en la situació més negativa", admet Garcia, per qui els acomiadaments previstos resultaran difícilment reversibles. "Queda un any i mig o dos anys i les coses poden canviar, però cada cop queda menys temps", raona.

A curt termini, els representants dels treballadors –el comitè està integrat per delegats de CCOO, UGT i USOC- han anunciat que abordaran el tema amb les respectives federacions sindicals i amb la mateixa direcció d'Ercros, sense calendari definit. "Els pròxims dies demanarem una reunió amb la companyia, asseure'ns i parlar del tema. Un cop Covestro va dir que marxava definitivament, l'escenari canvia. Hi havia certes expectatives que l'electròlisi podia continuar a Tarragona i ara la situació ha canviat dràsticament. Estem a principis de 2016 i això és a finals de 2017. Les accions les haurem d'anar fent a mesura que hagin reunions i s'esclareixi el futur. No hi ha accions previstes en aquest moment", ha tan

El tancament de la planta de clor podria suposar un cop gairebé mortal per a la ja dèbil indústria electroquímica de Flix, el motor econòmic del municipi i el més important, al costat de la nuclear d'Ascó, de la comarca. Amb gairebé 120 anys d'història, la planta va arribar a ocupar més de 1.500 persones al segle XX, quan la majoria dels processos s'executaven de forma manual. Durant les últimes dècades, però, el seu declivi ha estat constant, especialment després del tancament d'algunes de les plantes del mateix complex que consumien clor per a produir dissolvents organoclorats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Juan  21 de Gener de 2016

Ellos tiran la basura y nosotros pagamos

Vamos durante muchos años han tirado su basura al rió y después de que lo están descontaminando si tener que pagar un duro, van y cierran la planta de Flix, esto es una locura, yo no se lo que están haciendo los políticos, pero como mínimo la descontaminación del rió hay que hacérsela pagar con intereses, ya estamos hartos que nos tomen el pelo, y lo mas lamentable son la cantidad de gente que se va al paro, dicen que la noticia del cierre de la `planta les ha llegado de Alemania, pues ya ves como los alemanes se las gastan, CERRANDO SIN MAS, señores de la nueva administración, señores de la CUP, espero que actúen en consecuencia