Dimecres, 17 d'Abril de 2024

Front comú de 26 cooperatives agràries contra el fons cooperatiu per salvar les fallides de les seccions de crèdit

Rebutgen haver d'aportar obligatòriament un 3% del seu passiu per finançar 'la mala gestió' d'entitats com ara la Cooperativa de Cambrils

31 de Maig de 2016, per ACN
  • Afectats per la Cooperativa de Cambrils

    ACN

26 cooperatives agràries amb secció de crèdit, de les comarques de Lleida i Tarragona, s'han unit en una plataforma per mostrar el seu rebuig a la creació del fons cooperatiu aprovat pel Govern per finançar la liquidació de les seccions de crèdit. Aquestes entitats, que representen un terç de les cooperatives amb secció de crèdit del país, es neguen a haver d'aportar a aquest fons de forma obligatòria el 3% del seu passiu i asseguren que la finalitat amb què s'ha creat és per aportar diners al préstec de 10 milions d'euros a què es va comprometre la FCAC per retornar els estalvis a la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Des de la plataforma rebutgen que les cooperatives que "han fet les coses bé ara hagin d'arreglar els mals endreços d'altres" i han anunciat que presentaran un recurs contenciós administratiu reclamant que s'aturi la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu i també estudien la possibilitat de plantejar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta mesura. Representants de més d'una vintena de cooperatives agràries amb secció de crèdit s'han reunit aquest dimarts a la Cambra de Comerç de Lleida per constituir-se en una plataforma per aturar la creació del fons cooperatiu, aprovat pel Govern per via d'urgència mitjançant el Decret Llei 2/2016, de 17 de maig, que ha de permetre finançar la liquidació de les seccions de crèdit d'aquelles cooperatives que optin per aquesta solució.

Aquest mecanisme preveu que totes les cooperatives amb secció de crèdit hauran d'aportar de forma obligatòria el 3% sobre els seus saldos creditors mitjans mensuals de cada secció de crèdit, en data de 31 de desembre de cada any, fet que no accepten les entitats que integren la Plataforma Antifons Obligatori. A més, des d'aquesta entitat tampoc accepten que la gestió d'aquest fons correspongui a l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC), SCCL –vinculada a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)-, una cooperativa de segon grau "en l'objecte de la qual no hi figura la funció que pretén assignar-li l'administració ni tampoc el de destinar fons dels seus socis a salvar cooperatives en crisi", ha dit Josep Segura, president de la Cooperativa de Maials i portaveu de la plataforma.

Des de la Plataforma Antifons Obligatori denuncien que es tracta d'una norma "creada exclusivament per solucionar la greu situació econòmica de la Cooperativa de Cambrils" i consideren que les cooperatives que integren la recent creada plataforma fa molts anys que compten amb secció de crèdit i no han tingut mai cap problema de liquiditat ni de funcionament i, per això, es mostren contràries a haver d'aportar diners "dels seus socis" a un fons "per tapar els forats, les vergonyes i les males gestions d'altres cooperatives on no tenim cap intervenció en els seus consells rectors", ha dit el president de la Cooperativa de Maials.

Josep Segura ha recordat que la Cooperativa Agrícola de Cambrils va entrar en fallida i des de l'ASC es van demanar aportacions voluntàries a les cooperatives que en formen part amb l'objectiu de sol·licitar un préstec de 10 milions d'euros perquè la Cooperativa de Cambrils pogués tancar la seva secció de crèdit. D'aquesta forma voluntària es van aconseguir reunir poc més de 7 milions d'euros però no es va arribar als 10 milions als quals s'havia compromès l'ASC. Segons Segura, és en aquest moment quan l'Associació de Seccions de Crèdit insta Economia i Hisenda a aprovar el decret llei que obliga totes les cooperatives amb secció de crèdit a fer unes imposicions d'un 3% dels seus saldos amb l'objectiu de crear un fons cooperatiu que pugui cobrir els possibles problemes de les seccions de crèdit que vulguin tancar com és el cas de Cambrils.

El primer termini de cobrament entra en vigor l'1 de juny, a partir de quan les cooperatives estan obligades a aportar aquest 3% del seu passiu a l'ASC tot i que les entitats que han constituït la plataforma ja han dit que s'oposen a fer les aportacions que els pertoca. La Plataforma Antifons Obligatori assegura que amb les aportacions de la setantena de cooperatives amb secció de crèdit es podrien recaptar entorn d'un 18 milions d'euros que conformarien aquest fons cooperatiu al qual s'oposen i que, entre altres funcions, servirien per finançar el préstec de la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Davant aquest rebuig, les 26 cooperatives amb secció de crèdit –de les 78 que hi ha a tot Catalunya- reclamen al Departament d'Economia i Hisenda que aturi la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu ja que consideren que la seva creació s'ha fet sense informar-ne suficientment el sector. En aquest sentit, remarquen que les cooperatives són empreses privades i les decisions que prenguin són sobiranes de l'assemblea de cada entitat i "no es pot venir via decret llei amb una imposició així des de fora", segons David Paüls de la Cooperativa de Corbins.

De totes maneres, la plataforma ja han anunciat que emprendrà "les accions legals que facin falta", entre les quals la presentació d'un recurs contenciós administratiu per impugnar la creació d'aquest fons cooperatiu i també estudia la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la mesura aprovada pel Govern. Així mateix, tampoc descarten denunciar el consell rector de l'ASC per haver subscrit un préstec de 10 milions d'euros en favor de la Cooperativa de Cambrils davant "una possible vulneració de la normativa cooperativa i dels estatuts de l'ASC".

Algunes de les cooperatives que integren la plataforma són les de Corbins, Alcarràs, Maials, els Torms, Juncosa, Albatàrrec, Linyola, el Cogul, Torrebesses, l'Arrossera del Montsià, Santa Bàrbara, la Sènia, Soldebre, la Bisbat de Falset, Vilallonga, Vilaseca o la Torre de l'Espanyol, entre altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris