Dijous, 28 de Març de 2024

La CEPTA estima que la temporada turística tarragonina se situarà al voltant d’un 20% d’una de normal

L’economista Juan Gallardo pronostica un 40% d’atur per al proper mes de juny

07 d'Abril de 2020, per Isabel Martínez
  • Una parella passeja per Salou, la Setmana Santa de l'any passat

    Reusdigital.cat

Escenari negríssim per a l’economia tarragonina en el marc d’una situació econòmica “devastadora” a l’estat espanyol. Aquesta és l’estimació pel futur immediat de l’economista Juan Gallardo, membre del gabinet d’estudis econòmics de la CEPTA, qui considera que “la temporada turística es pot donar per perduda a Tarragona” i preveu que enguany aquest sector a casa nostra es pugui veure reduït a “un 20 o un 25% d’una temporada normal”. Per a Gallardo, “està pràcticament descartat que pugui venir de forma relevant el turisme de fora” i el nacional no tindrà capacitat si “la caiguda de l’activitat és tan forta”. Menys negativa pot ser l’afluència de “la gent de segones residències” que permetria donar cert oxígen a l’activitat econòmica del territori tot depenent de les mesures que es prenguin en termes de mobilitat.

La principal conseqüència d’aquesta situació serà que l’atur assoleixi l’entorn d’un 40% a la demarcació el proper mes de juny amb un comportament pitjor que a la resta de demarcacions catalanes. De confirmar-se aquesta estimació, la xifra superaria amb escreix el 27% d’atur que es va assolir durant el primer trimestre de 2013 a l’estat espanyol en el marc de l’anterior crisi econòmica. Per a Gallardo, “els serveis al consum seran els que ho passaran pitjor”, mentre que àmbits productius com la química, l’energia o els relacionats amb el petroli se’n sortiran gràcies a la demanda estable o externa. Cal recordar que segons les xifres de l’informe de l’EPA del darrer trimestre de 2019, el pes de l’ocupació del sector serveis era del 72% a Tarragona, el 18,5% el sector industrial, la construcció ocupava el 5,8% dels treballadors i el sector primari al voltant del 4%.

Estigmatització de l’empresa privada

"Ha sigut un suicidi, s’ha estigmatitzat a l’empresa privada amb decisions absolutament inexplicables” afirma l’economista qui creu que s’ha actuat precisament de forma inversa a com s’hauria d’haver fet de forma que la resposta del Govern copiés el model de països com Alemanya, Regne Unit o els països nòrdics.

“Tenim la major capacitat d’allotjament d’Europa occidental en hotels i càmpings", ha explicat per suggerir que s’hauria d’haver mobilitzat aquest ram per “confinar els grups de risc” davant l’emergència sanitària mentre la resta de població continuava treballant tot aplicant mesures de profilaxi als espais industrials i distanciament social.

Caiguda d’entre el 14% i el 18% del PIB a l'estat

Per a l’analista de l’entitat empresarial, “l'estat segurament sortirà amb una caiguda d’entre el 14% i el 18% del PIB” en termes anuals en comparació amb Alemanya que pot tenir de l’ordre del 5% o el 6%. Molt fosques són també les previsions respecte l’atur que representarien que si el confinament acaba al maig situen “una punta d’atur entorn del 40%” durant el següent mes i “amb un descens amb molta sort al 30% a finals d’any”.

D’acord amb aquestes estimacions, Gallardo apunta una situació similar a la que es va viure a Grècia durant el 2012 i pronostica “un rescat entre finals d’any i principis del següent amb una fortíssima condicionalitat”. “Ens passarà una tremenda factura econòmica i social”, argumenta sobre l’actuació del govern, que titlla de “cop d’estat encobert” amb “una mesura absolutament absurda, pròpia d’un estat feixista o comunista” com el confinament obligatori.

Tot plegat, representa per Gallardo que hi haurà un “gran desavantatge respecte els socis de la UE” sense que es tirin endavant en cap cas “els coronabons”. Per part de l’empresariat privat, l’economista opina que s’ha trencat la confiança, una circumstància que, de retruc, serà també negativa per a la creació d’ocupació. “Molts empresaris no invertiran perquè l’escenari que se’ls presenta és molt negatiu”, ha afirmat.

Més solidesa industrial d’Itàlia

Pel membre del gabinet d’estudis econòmics de la CEPTA, els escenaris futurs tant a l'estat a com a Itàlia “són tremendament negatius” atesa l’economia fortament orientada al turisme dels dos països. Malgrat aquesta coincidència, Gallardo ha opinat que Itàlia “té una part industrial molt més sòlida” que l’espanyola que pot resultar beneficiosa per aquest país europeu a diferència de l'estat.

Molt crític amb les mesures implementades pel govern, l’economista ha subratllat la seva “preocupació” perquè al daltabaix econòmic se suma la debilitat “del sistema del 78, d’institucions com la monarquia o la desafecció territorial...”. “Tenim la classe política de menor nivell dels darrers 100 anys”, ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  07 d'Abril de 2020

La temporada está perdida

Ya nadie pretende viajar de momento y en espera de una vacuna contundente las vacaciones en casa es un acto de responsabilidad