Dimecres, 24 d'Abril de 2024

La CEPTA reivindica BCN World com 'l’única alternativa' per reactivar el sector terciari i la construcció

La patronal alerta que la demarcació de Tarragona presenta la pitjor evolució del mercat de treball de tot Catalunya

09 de Febrer de 2016, per ACN
  • El cap de gabinet d'estudis de la Cepta, Juan Gallardo, i del president de la Cepta, Josep Antoni Belmonte

    ACN

La patronal tarragonina es mostra “indignada” per la paràlisi del projecte inicialment conegut com BCN World i el seu president, Josep Antoni Belmonte, ha reclamat aquest dimarts a la Generalitat que compleixi els compromisos adquirits per evitar que els inversors “acabin perdent la paciència” i decideixin apostar per altres indrets.

La CEPTA considera que el creixement de l’ocupació depèn bàsicament de l’evolució del sector terciari, malgrat que ja dóna feina al 70% de les persones que treballen. La patronal considera que cal impulsar un nou gran projecte com BCN World que suposi un “canvi qualitatiu”, com ho va ser Port Aventura.

El director del gabinet d’estudis de la CEPTA, Juan Gallardo, ha subratllat que aquesta inversió complementaria i ampliaria l’oferta turística actual, contribuiria a desestacionalitzar el turisme i donaria una forta embranzida al sector de la construcció, que ha passat d’ocupar prop de 70.000 persones el 2007 a donar feina a poc més de 23.000 treballadors l’any passat.

Gallardo ha apuntat que més de la meitat de les persones que a dia d’avui figuren a les llistes de l’atur provenen de la construcció i la seva possibilitat d’ocupació és difícil fora d’aquest sector. “Malgrat les polítiques actives d’ocupació i els intents de canvi de model productiu, això no es materialitza. A aquesta gent se li ha de donar una sortida i la més immediata, agradi més o menys, continua sent la construcció”, ha afirmat.

Tarragona es queda enrere

El cap del gabinet d’estudis ha alertat que, si no arriba una forta inversió al territori, les xifres del mercat de treball no remuntaran. “Ja tenim una demarcació despenjada -respecte la resta de Catalunya- amb uns nivells d’atur més propis del sud d’Espanya i amb una situació que persisteix des del 2013”, ha sentenciat.

La Confederació Empresarial ha presentat aquest dimarts un estudi sobre el comportament de l’economia del territori durant el tercer trimestre de l’any passat. Les dades conclouen que el mercat de treball de la demarcació, tot i evolucionar lleugerament en positiu, continua en una situació de feblesa, amb uns indicatius molt pitjors que a la resta de demarcacions catalanes.

Segons la CEPTA, els punts més febles d’aquest anàlisi comparatiu són els diferencials en la taxa d’atur i en la taxa d’ocupació, i la sobtada contracció de l’ocupació al sector industrial. Un dels factors que motiven aquest comportament és la intensitat empresarial i de treballadors autònoms, on Tarragona torna a ser la demarcació catalana que presenta unes dades més desfavorables.

La patronal considera que la dependència vers a les grans empreses dels diversos sectors productius pot considerar-se com un factor que llastra la millora del creixement de l’ocupació. En aquest sentit, preocupa singularment l’atonia de l’ocupació del sector industrial, que continua contraient-se, la qual cosa pot estar relacionada amb la manca de dinamisme de les activitats tradicionals del sector secundari tarragoní.

Crisi del sector químic

Gallardo ha apuntat que això també té molt a veure amb el comportament del sector químic, que resta afectat per l’existència de fortes dinàmiques de saturació d’oferta a nivell global, d’absència de capacitat de decisió i d’un atractiu limitat per a les noves inversions, com a conseqüència les deficiències en matèria d’infraestructures i per l’alt preu de l’energia.

La patronal dubta que la resta de branques industrials presents a la demarcació de Tarragona com ara els productes metàl·lics o l’agroalimentari, tinguin la capacitat suficient com per liderar el creixement de l’ocupació a la indústria i contrarestar l’estancament del sector químic i de les seves activitats auxiliars.
 
El Govern vol revisar el projecte de BCN World i eixamplar el consens tot i que no forma part de l'acord amb la CUP
 
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha remarcat aquest dimarts la voluntat de l'executiu de "revisar" el projecte de BCN World i d'eixamplar el consens social al respecte, tot i que ha apuntat que no forma part de l'acord finalment subscrit amb la CUP. El pacte no entra en aquesta concreció tot i que es va tractar el tema durant les negociacions.
 
En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Munté ha subratllat que el document d'acord inicial no va ser avalat per l'assemblea de la CUP, i que el pacte es va limitar finalment a garantir l'estabilitat parlamentària. Tot i així, ha afegit que alguns aspectes sí que s'han assumit, com el pla de xoc social. Pel que a BCN World, ha recordat que el pla director urbanístic està aprovat de manera provisional, però no definitiva.
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics