Cookie control
Divendres, 18 d'Octubre de 2019

La demarcació de Tarragona se suma a la recuperació del sector de la construcció per primer cop des de la crisi

Aquest àmbit ja havia millorat a la resta de Catalunya i el 2018 va ser el primer any que ho va a Tarragona

09 de Juliol de 2019, per Isabel Martínez
  • Imatge de la presentació

    Cedida

En un marc general de consolidació econòmica de les comarques de Tarragona durant el 2018, l’any passat va ser el primer en què es va observar “una recuperació ferma” del sector de la construcció a la demarcació. Una millora en aquest àmbit que a les comarques del sud, segons la Memòria Econòmica de Catalunya, arriba més tard que a la resta de Catalunya. “És una bona notícia perquè hi ha unes expectatives de venda d’aquests habitatges” ha afirmat la directora de la Memòria, Carme Poveda, en el transcurs de la presentació pública del document a la Cambra de Comerç de Reus, aquest dimarts al matí. Concretament, el sector de la construcció va generar el 15,2% dels nous llocs de treball l’any passat a la demarcació, el que representa unes 1.000 afiliacions dels 7.000 que es van crear. Tot plegat, però, molt lluny del 12% d’importància econòmica que va representar el sector abans de la crisi econòmica que ara mateix pesa un 5% en l’economia tarragonina, unes xifres que eviten el perill d’una nova bombolla immobiliària.

Per àmbits, els serveis va tornar a tenir el 2018 l’aportació neta més important de la demarcació, amb un 73,5%. A banda del turisme, que va obtenir els segons millors resultats històrics l’exercici passat amb 2,6 milions de visitants, Poveda ha destacat també que en aquesta franja s’ha de tenir en compte els serveis a les empreses en camps com la tecnologia, i el disseny, i que la converteixen “en sectors de més valor afegit”. En canvi, la desacceleració del comerç mundial i els bloquejos comercials han influït de forma negativa en el ram de la indústria que, inicialment, havia liderat la recuperació a les comarques de Tarragona. Globalment, però, els resultats no han estat dolents, perquè el creixement relatiu ha estat de l’1,2%, i la creació neta d’afiliacions del 8,1%. “Està aguantant força bé la indústria del territori perquè tenim una indústria molt competitiva i bastant consolidada”, ha afirmat Poveda. En el camp de les exportacions, l’únic capítol que ha reculat a la província de Tarragona ha estat el del petroli i els seus derivats respecte el 2017 mentre que la resta com el de l’exportació de productes químics ha millorat en relació a l’exercici anterior.

Diferències entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Malgrat que les dades són positives en termes generals, la Memòria Econòmica de Catalunya també mostra que la recuperació no és global per comarques. Una mostra d’aquesta fractura territorial és que a la Terra Alta no s’ha creat ocupació, i que, a diferència del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre no s’estan beneficiant d’un clima de recuperació econòmica efectiva. “La recuperació és molt més lenta i està patint el tema de la despoblació en determinades comarques” ha explicat Poveda.

Assumpció de l’Agenda 2030

Com a part de la Memòria, s’ha inclòs un monogràfic sobre l’Agenda 2030, fixada per les Nacions Unides, i que té com a objectiu el desenvolupament sostenible. En el marc de la necessària assumpció d’aquests àmbits de sostenibilitat, igualtat i equitat, el responsable de recursos humans de l’empresa Elring Klinger, Antoni Armengol, ha defensat la implicació de les empreses amb el seu “entorn” i la necessitat de treballar i “creure” en el desenvolupament integral de les empreses partint dels treballadors i les seves famílies. Armengol ha detallat les aportacions en matèria d’igualtat i combat contra la violència de gènere, contra l’assetjament sexual i laboral, etc que l’empresa du a terme com a part de la seva responsabilitat social corporativa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics