Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La Generalitat i el sector químic estudien impulsar una planta de biorefineria a Catalunya

La planta se centraria en la producció de productes de valor afegit per a diversos sectors industrials i en la generació d’energia

02 de Juny de 2015, per Infocamp/GDDC
  • La jornada ‘Projecte d’una biorefineria a Catalunya’ s’ha celebrat al Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC).

    Cedida

La Generalitat de Catalunya -a través de la Direcció General d’Indústria i la Direcció de Medi Natural- i el sector químic exploren la viabilitat de posar en marxa una planta de biorefineria a Catalunya. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Impuls a les Indústries de la Química, l’Energia i els Recursos de l’estratègia industrial catalana. La jornada de treball ‘Projecte d’una biorefineria a Catalunya’, que ha tingut lloc aquest dimarts al Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC) de Tarragona, ha estat el punt de trobada entre experts en tecnologies de biorefineria i empreses catalanes interessades en les innovacions de productes que se’n poden derivar.

La sessió ha comptat amb la intervenció del director general d’Indústria, Antoni M. Grau, el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep A. Ferré, el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEAT), Jesús Loma-Ossorio, i el director general de Medi Natural, Antoni Trasobares. També hi han participat membres de l’AEQT i de diversos centres tecnològics que desenvolupen projectes en el camp de la biorefineria per a la fabricació de bioplàstics, fàrmacs i cosmètics, entre d’altres, com ara: Universitat Autònoma de Barcelona, Peinusa (Institut Químic de Sarrià), Lepamap (Universitat de Girona), Universitat Rovira i Virgili, Crepi (Universitat Rovira i Virgili), Amic (Universitat Rovira i Virgili), GreenCat (Universitat Rovira i Virgili), DBA (Universitat de Lleida) i l’IREC.

Les possibilitats d’una planta de biorefineria

El projecte estudia la viabilitat de posar en marxa la que seria la primera planta de biorefineria de segona generació a Catalunya. El mateix director general d’Indústria, Antoni M. Grau, ha animat al sector privat a liderar aquest projecte “amb la col·laboració i el cofinançament públic”. La planta se centraria en la producció de productes de valor afegit que tinguin sortida a diversos sectors industrials, a més de la possibilitat de combinar-ho amb la generació d’energia.

El president de l’AEQT, Jesús Loma-Ossorio, ha explicat el complex petroquímic de Tarragona reuneix tots els requisits necessaris per acollir una planta d’aquestes característiques. Loma-Ossorio considera que “seria molt interessant que la nova planta pogués produir els productes que nosaltres ja estem utilitzant a Tarragona, o bé d’altres productes químics que poguéssim integrar dins dels processos per  traure productes que tinguin un component biològic; això faria que poguéssim substituir alguns productes que tenen de components que venen del petroli per d’altres amb components que provinguin de fonts renovables”. Com a resultat, donaria productes amb valor afegit o biodegradables.

Cal tenir present que aquestes refineries utilitzen grans quantitats de biomassa de boscos o de residus que provenen de granges. En aquest sentit, Loma-Ossorio ha advertit que s’ha d’intentar “que no hi hagi competència entre les matèries primeres de la biorefineria i l’alimentació, és a dir, que no siguin productes que competeixin en la cadena alimentària com el blat i la soja”.

La biorefineria, una alternativa per al sector

Un altre dels objectius del projecte és que la biorefineria es converteixi en una alternativa de futur per al sector químic. S’ha de tenir en compte que, actualment, els països productors de petroli no tan sols venen cru, sinó que disposen de les seves pròpies refineries on es transforma el petroli en altres productes com ara plàstics. Per aquest motiu, el president de l’AEQT, Jesús Loma-Ossorio, destaca la importància que tindria poder muntar una biorefineria allà mateix on hi ha la matèria primera, i Catalunya, reuneix aquestes condicions.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics