Cookie control
Dissabte, 04 de Juliol de 2020

L’activitat a la construcció ha caigut un 70 % a l’obra nova i un 40 % al sector de la rehabilitació

Són dades del mes de maig comparades amb el mateix mes de 2019, segons el COAATT

27 de Maig de 2020, per Redacció
  • Una obra de construcció

    Reusdigital.cat

Amb l’arribada de la fase 2 de la desescalada per la pandèmia, ha retornat la completa activitat al sector de la construcció. Aquesta treballa "amb plena normalitat", tal i com ha informat el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) en un comunicat. Des d’aquest passat dilluns, es poden continuar i començar totes les obres que hi havia iniciades i previstes però que estaven paralitzades arran del confinament i especialment perquè a la construcció, per temes de seguretat i distàncies entre persones, no es podien garantir.

Ara, doncs, ja es permeten realitzar obres en habitatges en els que hi hagi ocupants sempre garantint els dos metres de distancia o l’ús de la mascareta, evitant el contacte físic i la resta de mesures de seguretat generals.

Unes 'dades dolentes'

La tornada a la normalitat ve acompanyada, però, de les dades del mes de maig que indiquen que l’activitat al sector de la construcció ha caigut un 70 % a l’obra nova i un 40 % al sector de la rehabilitació. La petició de nova obra no iniciada es limita a autopromocions, particulars, que ja havien pres la decisió de construir i comencen ara la tramitació de sol·licitud de llicència. L’obra nova residencial iniciada al maig es limita a habitatge unifamiliar. S’han iniciat 14 noves obres i 15 habitatges. El nombre d’habitatges nous cau més d’un 70 % respecte 2019, i el nombre d’obres iniciades un 40 %.

La inversió en obra nova residencial també cau al voltant d’un 70 %, ja que ha passat de 8,7 milions l’any 2019 als 2,5 aquest any 2020. En el cas de la rehabilitació la baixada "és una mica més continguda" tot i la prohibició de treballar  en comunitats i habitatges ocupats abans no s’ha passat a la fase 2 de la desescalada de la Covid-19. S’han iniciat 67 obres, un 40 % menys respecte 2019 quan se’n van fer 110.

En aquest cas la inversió passa d’11 milions a 4,8, una baixada que ronda el 56 % Pel que fa a l’activitat professional dels arquitectes tècnics, les taxacions comunicades al COAATT baixen respecte l’any 2019 un 90 % i els informes pericials davallen un 60 %. La tramitació de cèdules d’habitabilitat i certificats d’eficiència, imprescindibles per a la venda o lloguer d’habitatges, cau al votant  80 % i no arriba a les 90 sol·licituds mensuals.

També es nota una davallada en la comunicació d’obertura de noves activitats o en els treballs de seguretat, control de qualitat i direcció d’obres. La situació, com es desprèn de les dades, és especialment greu en el cas de l’obra nova residencial, on de moment es treballa en aquelles promocions ja iniciades. A partir d’ara cal esperar que amb l’activació de la Fase 2, es vagi normalitzant la situació.

El portal d’Obres amb Garantia (www.obresambgarantia.com), com a termòmetre de les peticions, està començant a rebre peticions de rehabilitacions i peticions de informes tècnics, agafant el ritme de noves sol·licituds de tècnics especialistes prèvia a la situació d’excepcionalitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics