Divendres, 15 de Febrer de 2019

Laís de Oliveira s’endú el 40è Premi Dow en un vespre d’homenatge a Anton Valero, guanyador del primer

Reconeixen la trajectòria de 37 anys del reusenc, fins fa dos mesos director general de l’empresa a Espanya i Portugal

06 d'Abril de 2018, per Romà Rofes
  • Un instant del lliurament

    Cedida

“Vull demanar-te disculpes perquè t’estic prenent protagonisme. Les coses són com són...” Dos mesos després de deixar el càrrec de director general de Dow a Espanya i Portugal, i 37 anys després d’entrar a treballar a l’empresa, el reusenc Anton Valero es dirigia així a Laís de Oliveira, entre les rialles de l’auditori de l’edifici J del complex químic tarragoní. Feia uns minuts que aquesta estudiant de la URV havia pujat a l’escenari per rebre el Premi Dow 2018, que li permetrà entrar a treballar com a enginyera química a la planta d’Hidrocarburs que l’empresa té a la Canonja.

El jurat va distingir aquesta brasilera afincada a Tarragona entre tots els estudiants del Màster URV en Enginyeria Química. La multinacional nord-americana ja havia atorgat a De Oliveira una beca per cursar aquest màster a través del Workexperience ETSEQ Award, un programa que també li ha permès col·laborar en diferents experiments en aquesta empresa.

Sis finalistes

Josep Brunet, Anna Cocostegui, Albert Escoda, Miquel Galván, Javier Lozano i Marc Romero han estat reconeguts com a finalistes del premi per un jurat format per dos representants de Dow, dos del professorat de la URV, un de l’administració de l’ETSEQ i un dels alumnes d’aquesta escola.

Un vídeo de recull d’imatges de la trajectòria de Valero va seguir la recollida de premis. L’obria una notícia de fa 40 anys que el destacava com a guanyador de la primera edició del Premi Dow, creant un volgut paral·lelisme entre el primer i l’última dels guardonats. “Hem de reinventar el món. En els propers 25 anys hem de canviar el que hem fet els últims 200. Laís, ja veus que tens una labor molt gran”, va seguir el reusenc.

A De Oliveira se li havia trencat la veu agraïnt a la seva mare el seu “esforç” i la seva “ajuda”, en un dels moments més emocionants de la nit. Valero va elogiar el gest i s’hi va reconèixer, incidint en la importància que han tingut en la seva trajectòria “valors com el treball i la confiança per superar les adversitats que em van inculcar els meus pares”, i donant gràcies també a la seva dona i filla. Les últimes paraules del reusenc van ser un altre consell per la seva successora en el Premi Dow: “Gaudeix treballant”.

Ferré: “Satisfacció doble perquè és dona”

El rector de la URV, Josep Anton Ferré, va assegurar que la satisfacció pel guardó de De Oliveria és “doble”, perquè “és una dona, i en tenim molt poques a les branques de ciència i d’enginyeria”. Per la seva banda el secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, va aprofitar la trobada per recordar que per tal de competir amb igualtat amb altres territoris la millora de les xarxes de transport és una assignatura pendent en la indústria del Camp, i va reconèixer que a nivell català “s’ha de treballar per la rebaixa dels preus de l’energia”.

Entre les altres autoritats hi havia el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i diversos alcaldes i representants de localitats del polígon petroquímic. Per part de l’empresa nord-americana també van participar en l’acte el substitut de Valero al capdavant de Dow Ibèrica, Jon Bilbao; el director de Dow Tarragona, Jaume Seriol; i Javier Costante, vicepresident comercial de Dow a Europa, Orient Mitjà, Àfrica i la Índia, que va oferiri una ponència sobre el futur dels embalatges de plàstic, que suposen un gran percentatge de la producció de la planta canongina.

 

COMENTARIS (0)