Divendres, 29 de Març de 2024

L'empresariat de la Cambra veu amb 'pessimisme' el futur de les pensions

Una major generació de llocs de treball, l'augment dels sous i noves fórmules de càlcul i repartiment, entre les mesures que s'implantarien per garantir-ne la continuïtat

07 de Març de 2018, per Marc Busquets
  • Salvat i Sanromà han comentat les dades del Radar Cambra del quart trimestre de 2017

    Cedida

La situació econòmica millora. Aquesta és, a grans trets, la lectura que pot extreure's de l'últim Radar Cambra (del darrer trimestre de 2017), en el qual les empreses adherides a la Cambra de Comerç de Reus expressen les seves impressions sobre el seu dia a dia. L'escenari polític al país ha generat incertesa, fet que "no és agradable per als empresaris", en paraules del president de la corporació, Isaac Sanromà. A banda, i com ja és habitual, l'enquesta que elabora Ceres recull altres qüestions d'actualitat, que aquest cop s'han centrat en la composició per edats de les plantilles laborals i en el sistema de pensions. En aquest sentit cal subratllar que el 55% dels empresaris consultats ha assenyalat que és "poc viable" que el sistema actual a l'Estat pugui mantenir-se de cara al futur. 

Creix la xifra de negoci

Pel que fa a la xifra de negoci en comparació amb el trimestre anterior, el tercer de 2017, els enquestats han indicat que s'ha vist incrementada en 45,2% dels casos, pel 4,8% per als qui ha minvat. Pel que fa a les expectatives i les previsions per al proper trimestre, el 42,9% ha apuntat que augmentarà, mentre que per al 50% seguirà igual i per a un 4,8% es reduirà. En el capítol d'exportacions, el 47,6% dels participants en l'últim Radar Cambra ha indicat que es mantindran, mentre que el 19% confia en augmentar-les. En relació a la contractació de treballadors en relació amb l'any anterior, el 35,7% de les empreses que han pres part en l'estudi han exposat que aquesta ha crescut, si bé per al 61,9% s'ha mantingut i per al 9,5% ha davallat. De cara a enguany, el 57,1% dels empresaris tenen previst que la contractació de personal sigui la mateixa que durant el passat exercici, per un 40,5% que espera poder fer-la créixer. 

Per tot plegat, ha assenyalat Sanromà, "hi ha indicadors que són positius. Els ingressos han augmentat, i això comporta que la roda torni a girar i que hi hagi més activitat". Les respostes aportades, però, s'han vist afectades pel procés d'independència del país. El 73% dels enquestats ha assenyalat que el context polític ha afectat les seves impressions a l'hora de respondre, tot i que el 40% ha matisat que aquest "no ha estat un factor clau" per respondre segons què. El 26% restant ha indicat que la situació política no ha tingut cap rellevància a l'hora de participar al Radar Cambra. "La incertesa que en alguns casos genera el procés té a veure amb cert temor que alguns projectes importants per a l'economia es paralitzin", ha descrit el president de l'ens. En tot cas, "si s'assolís la independència real i efectiva, pocs empresaris de la Cambra s'hi sentirien incòmodes", ha revelat. 

El darrer Radar Cambra ha recollit també les opinions de l'empresariat sobre la distribució dels treballadors segons l'edat a les organitzacions i el sistema de pensions estatal. En el primer apartat, i en representació de Ceres, Hildebrand Salvat ha fet constar que "un de cada tres treballadors de les empreses dels enquestats és a la franja d'entre 40 i 49 anys", i que la presència dels menors de 25 anys és poc freqüent. De fet, el 88% de les empreses enquestades no tenen cap empleat d'aquesta edat. Si es tracta de personal d'entre 20 i 29 anys, el percentatge es redueix al 36%. En l'altre extrem, el 60% de les empreses de la Cambra no tenen cap assalariat que tingui entre 60 i 65 anys. Això explica, al paper de Salvat, "cert desconeixement" sobre les modalitats de jubilació existents. "Potser és perquè és una qüestió que, per ara, no tenen sobre la taula", ha aclarit. 

Mesures per garantir la viabilitat de les pensions

Sobre les bondats i inconvenients de tenir treballadors de 50 anys o més, el 46% dels enquestats ha destacat l'experiència d'aquests com a factor d'avantatge, mentre que la falta de motivació (14%) i de manca de capacitat per adaptar-se a les TIC (12%) són els principals handicaps. En relació als menors de 25 anys, s'han valorat com les ganes d'aprendre (19%) o que la seva contractació suposa un cost inferior al d'altres edats o bonificacions a la Seguretat Social (12%). Per contra, s'han detectat inconvenients com la falta d'experiència (24%) o d'implicació (10%). Tornant a les jubilacions, Salvat ha manifestat que el 31% dels enquestats coneix "de manera espontània" alguna de les modalitats de jubilació. "Crèiem que hi hauria un major coneixement d'una tema tan important i d'actualitat com és aquest", ha afegit Sanromà. 

Establert prèviament que hi ha "un clar pessimisme entre l'empresariat" sobre la viabilitat del sistema de pensions actual, els enquestats han pogut proposar mesures i reformes que fer possible la seva continuïtat. Entre aquestes, en un 11% s'ha apostat per canviar el sistema de càlcul i repartiment, i el mateix percentatge ha obtingut l'opció d'apujar els salaris i les contractacions. Que s'incentivin els plans de pensions privats, a banda, ha estat una de les solucions plantejades en un 8% dels casos. "La situació, en definitiva, és millorable, però cal recordar que veníem d'una situació de crisi que va afectar molt les vendes. I ara, el context és positiu. Les vendes han crescut, i també les contractacions", ha celebrat Sanromà. S'ha mostrat prudent, això sí, en el capítol de les inversions. "No creixen tant com voldríem", ha conclòs. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics