Dimarts, 20 de Novembre de 2018

Lideratge empresarial en clau femenina

Un grup d'emprenedores del territori integra la comissió Dona i Empresa amb el suport de la Cambra de Comerç de Reus

02 de Gener de 2018, per Marc Busquets
  • Algunes de les integrants de la comissió es reuneixen per liderar accions que fomentin l'emprenedoria

    Cedida

Inquietud, força, coratge, capacitat de lideratge, empenta, tenacitat. Aquestes són algunes de les (moltes) virtuts que ha de tenir tota emprenedora. Amb la necessitat de compartir experiències i formular les estratègies adequades per fer sentir la seva veu, no són poques les organitzacions que reuneixen directives i empresàries de diversos sectors. És el cas de la comissió Dona i Empresa, de la Cambra de Comerç de Reus, constituïda l'any 2012 i presidida actualment per la fundadora de Tàndem RRHH, Àgata Girbes. "Afortunadament, cada dia hi ha menys diferències entre homes i dones que emprenen. Avui en dia, les distàncies fins ara marcades per la societat s'estan diluint", apunta. Això sí, "encara que falta molt per fer", matisa.

Estructures jeràrquiques masculines

La clau, sovint, és la humilitat. "Les dones acostumen a ser més senzilles, i pensen que potser no estan prou preparades, mentre que homes amb la mateixa formació i experiència demanen salaris i responsabilitats més alts", subratlla. Girbes creu que, més enllà d'altres entrebancs, "les dones tendim a autolimitar-nos, en ocasions". L'actitud ha de ser una altra, per tant. "Les emprenedores ens hem d'animar a formar part d'estructures i projectes per als quals ens sentim preparades, encara que inicialment tinguem dubtes i que tradicionalment hagin estat desenvolupats per homes", destaca, "perquè un cop hi entres tothom és tractat amb igualtat".

Ha estat el seu cas, de fet. "La responsabilitat de contractar els nostre tipus de serveis està majoritariament encara en mans d'homes", revela, perqò al capdavall el que el client vol és "que siguis professional i que quedi coberta la seva necessitat". "Tinguessin o no alguna reticència inicial, un cop demostres la qualitat de la teva feina, el gènere és el de menys". "Sí que es veritat, però, que quan et truquen d'una multinacional, on encara es mantenen fortes jerarquies ocupades per homes, sovint valoren poder interactuar amb un home", manifesta l'emprenedora.

Un planter de noves empresàries

"En aquests situacions, he arribat fins i tot a haver de portar un consultor o col·laborador que sigui home i que faci de pantalla per tal que s'emportin la imatge de professionalitat que busquen, tot i que el gruix de la feina a l'ombra la seguim fent un equip de consultores", descriu. "En la meva lluita per aconseguir la igualtat d'oportunitats, el que vull és que aviat ja no hi ha hagi barreres pel fet de ser dona, per fer una feina", rebla.

En aquest sentit, per a Girbes i altres emprenedores del territori la comissió no només és un punt de trobada per posar idees i projectes en comú, sinó que s'ha convertit en un planter d'empresàries. "Volem estimular dones emprenedores per tal que trenquin els seus límits i vulguin tirar endavant els seus projectes. A la llarga, volem tenir una xarxa potents de dones amb capacitat de lideratge", revela. D'aquesta manera, la plataforma podria erigir-se en l'escenari ideal per captar el nou talent, potenciar-lo i poder fer-lo sortir al món empresarial, amb un valuós element femení al seu ADN. 

COMENTARIS (0)

Reportatges