Dijous, 25 d'Abril de 2024

Neguit entre els musclaires per la pèrdua de producció

L'onada de calor fa pujar fins a 29 graus la temperatura de les badies del Delta i posa en risc la campanya al Fangar

14 de Juliol de 2015, per Lurdes Moreso/ El Punt Avui
  • Els musclos es produeixen penjats en unes cordes en unes plataformes a les badies

    Cedida

Màxima preocupació entre el sector aqüícola del delta de l'Ebre per la pujada de la temperatura de l'aigua a les badies dels Alfacs i el Fangar. L'onada de calor de la setmana passada va incrementar la temperatura de les badies fins als 29 graus centígrads (per sobre de 27 graus la producció ja està en risc) i la previsió meteorològica d'aquesta setmana fa témer als musclaires una caiguda de la producció de musclos.

Un cas que afectaria principalment la badia del Fangar, on pràcticament no s'ha extret cap dels 900.000 quilos de musclos que es produeixen en aquestes muscleres. “Fa pocs dies que ha començat la collita i si continua elevada la temperatura de l'aigua, el musclo es morirà”, ha sentenciat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. A més de l'augment de la temperatura, les analítiques que du a terme setmanalment l'Institut de Recerca i Teconologia Agroalimentària (IRTA) que fa un seguiment de la qualitat de l'aigua posen de manifest que el nivell d'oxigen és del 0%. En canvi, als Alfacs la situació no és tan crítica, d'una banda perquè el 95% de la producció de musclos ja s'ha recollit i de l'altra perquè el nivell d'oxigen és del 80%. Als Alfacs, la producció serà de 2,9 milions de quilos de musclos, segons Fepromodel.

Tant als Alfacs com al Fangar, els aqüicultors sostenen que es perdrà la cria de musclo, molt sensible a les elevades temperatures. “Els productors ja donen per perduda la cria perquè si al mes de juliol es registren aquestes temperatures serà complicat que resisteixen el mes d'agost”, ha dit Bonet. Tot i que la mortalitat de la cria de musclo és un fenomen que passa sovint, no és gens habitual que passe al juliol. “Haurem de tornar a comprar la cria de musclo a Itàlia per garantir la producció de l'estiu que ve”, ha lamentat Bonet. Tot i que hi ha assegurança per a la producció de musclo i ostra, són pocs els aqüicultors que la contracten. L'assegurança cobreix les pèrdues si l'aigua supera els 27 °C.

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics