Dijous, 28 de Març de 2024

Optimistes però conservadors

Els empresaris de la Cambra de Comerç apunten cap a un context econòmic més favorable, tot i que hi segueixen advertint riscos

28 de Novembre de 2016, per Marc Busquets
  • Les dades del Radar Cambra del tercer trimestre de 2016 s'han presentat aquest matí

    Marc Busquets

"És com si encara visqués tres anys enrere. Sembla que les coses han de millorar, sí, però l'empresari és prudent". D'aquesta manera descriu la Cambra de Comerç de Reus la percepció de l'estat actual de l'economia. En una roda de premsa, celebrada aquest dilluns al matí, s'han presentat les conclusions del Radar Cambra corresponent al tercer trimestre de l’any. En aquesta ocasió, i segons els encarregats de l’estudi, un total de 166 empreses adherides a l’entitat comercial s'han inscrit a l’enquesta en qüestió. La situació política a l'Estat, el procés i altres factors externs ho expliquen, segons la seva interpretació. "Hi ha moltes incògnites. De sobte l'economia va bé, de sobte no tant. Això genera inestabilitat als empresaris", ha valorat el president de la Cambra, Isaac Sanromà.

El sector serveis, el més representatiu

Per part de Ceres, l’empresa responsable de l’execució de l’informe, Hildebrand Salvat ha exposat alguns dels detalls de la mostra, així com els sectors als quals pertanyen els empresaris que hi han participat. D’aquesta manera, Salvat ha exposat que la majoria (un 43%) és inclosa als serveis.

Per la seva part, i des de la Cambra, Sanromà s’ha felicitat pel fet que en una de les preguntes plantejades als enquestats, l’índex dels empresaris que creuen que en termes generals l’economia és bona ha crescut un 3% respecte l’anterior trimestre (un 19% en el segon per un 22% en el tercer). No obstant això, el 69% dels empresaris que han contestat l’enquesta han apuntat que la situació és “regular”.

Gairebé la meitat dels enquestats creuen que la situació millorarà

Pel que fa a la percepció de les empreses respecte al context econòmic de l’exercici anterior, Salvat ha volgut destacar que el 49% creu que és “millor” que no pas l’any 2015. La mateixa resposta s’ha obtingut quan se’ls ha preguntat com creuen que serà la situació de cara al futur, és a dir, a un any vista. “Això s’obté a través de les notícies que llegeix l’empresari, o bé pel seu entorn més proper. Si percep que els seus companys progressen, ell creu que també ho farà”, ha exposat Salvat.

Salvat ha posat l’accent, de passada, en quelcom que ha descrit com “el grau d’optimisme”. “És dóna a partir de les oportunitats que creu que hi pot haver per al seu negoci, o de la percepció que tingui dels riscos que el puguin afectar, com la inestabilitat política, posem per cas”, ha subratllat. Quan se’ls ha demanat opinió sobre el volum de negoci de les seves respectives empreses, Sanromà ha apuntat que “la majoria creuen que es manté, que segueix igual” (un 50% ho creu així).

Menys inversió a les empreses

Pel que fa a les expectatives de l’esmentat volum de negoci que podria registrar-se de cara al futur, el 51,06% dels enquestats han assenyalat que serà “igual”, i un 36,17% creu que serà “millor”. La inversió, això sí, ha disminuït. Si en aquesta ocasió, al tercer trimestre, el 14,89% dels empresaris l’ha augmentada, en el cas de l’anterior va ser del 16,95%. De cara al proper trimestre, la previsió de les empreses es que es mantingui (un 70%).

“D’alguna manera, el que ens diuen les dades recollides és que tothom creu que les coses aniran millor però que la millora no s’acaba de donar”, ha dibuixat Salvat. “Els empresaris segueixen sent conservadors”, ha afegit. Segons l’expert, això es pot explicar a partir de diversos factors, tals com l’estacionalitat (en el cas de les empreses turístiques), els indicadors macroeconòmics o d’altres d’abast intern, com ara l’estratègia, o l’acció comercial que s’hagi desenvolupat.

Més contractació al futur, segons les previsions

Pel que fa als preus de venda, Sanromà ha precisat que “en un context de crisi, es mantenen”. En el tercer trimestre, el 77% dels enquestats han indicat que s'han mantingut estables, i les previsions de cara als darrers quatre mesos d’enguany augmentarà en aquest sentit (un 85%). Sanromà, però, ha destacat que la previsió per al 2017 és que l’índex es reduirà (serà del 64%) o bé pujarà (un 31% ha optat per aquesta possibilitat per tan sols un 11% en el tercer trimestre).

Finalment, Sanromà ha expressat la seva satisfacció pel fet que de cara als propers mesos, el 22% dels empresaris creu que la seva plantilla augmentarà (un punt més que en l'anterior). Fins i tot ha anat més enllà quan ha detallat que de cara al 2017 els enquestats han apuntat que esperen, en un 33%, tenir més personal contractat i que això "és positiu". "Per tal que hi hagi més contractacions hi ha d'haver més ingressos", ha declarat Salvat al seu torn. Novament, l'actitud conservadora hi té a veure. "L'experiència els ha fet més prudents i, a més, la legislació actual no afavoreix la contractació", ha dit. Per tal que la situació es reverteixi, l'expert ha detallat que són necessàries les polítiques en RRHH, i la millora en formació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics