Cookie control
Dimarts, 31 de Març de 2020

Què són el pantalà i la monoboia?

Al Complex industrial de Repsol a Tarragona s'hi produeix una gran quantitat de productes derivats del petroli

06 de Febrer de 2020, per Jordi Garcia Arnau
  • Galeria d'imatges del Complex industrial de Repsol

    Jordi Garcia Arnau

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • J.G.A.

El Complex industrial de Repsol a Tarragona és un conjunt d'instal·lacions en les quals es produeix una gran quantitat de productes derivats del petroli. La seva importància ha crescut des de la seva creació, el 1971, així com la seva capacitat de producció i d'emmagatzematge fins a convertir-se en el més important de l'estat i en un dels més importants d'Europa. L'àrea en conjunt processa un total de 9.500.000 tones de matèries primeres l'any.

El pantalà és una mena de moll que penetra en el mar 1.489 metres i és situat a l'exterior del Port, a l'extrem sud, entre els termes de Tarragona i de Vila-seca. El Pantalà és el terminal marítim de Repsol i ofereix cinc fronts d'atracament per carregar o descarregar bucs petroliers i representa el 44% del tràfic global del Port.

El producte més abundant que arriba al Pantalà és el cru, amb un màxim de 350.000 tones. Després hi ha la nafta, barreja d'hidrocarburs que s'obté de la destil·lació del petroli, amb 175.000 tones; la gasolina, amb 90.000 tones, i el fuel, amb 70.000 tones, són altres productes tractats.

Des de Repsol es demana la prolongació el dic de protecció que hi ha més al sud del Pantalà, per poder fer les maniobres de càrrega i descarrega amb més seguretat i per poder tancar el Port en cas de vessament.

Una mica més enllà del Pantalà hi trobem la Monoboia, l'única que hi ha a l'estat. Situada a tres quilòmetres de la costa, l'utilitzen els superpetroliers de fins a 325.000 tones per poder descarregar el seu contingut. Per fer les operacions de descàrrega, cal una combinació de mànegues flotants i submarines que es connecten al conjunt del Pantalà.

A la monoboia també hi arriba el cru, petroli sense tractar, de la plataforma Casablanca (situada a 52 quilòmetres de Tarragona). S'hi extreuen al voltant de 8.000 barrils de cru diàriament del jaciment i dels seus sis pous submarins, que s'envien al port mitjançant un oleoducte.

Des del pantalà surt el 'rack' de 25 canonades de diferents diàmetres, que condueixen els diferents productes primer als dipòsits reguladors, on els tancs d'emmagatzematge (d'una grandària similar a una plaça de toros i que sumen una capacitat d'un milió de metres cúbics). Posteriorment els productes van cap a les indústries ubicades tant al Polígon Sud, situat al costat del mar, com al polígon nord, que és on hi ha la refineria i està situat entre el Morell i la Pobla de Mafumet. Les indústries en faran el tractament adequat per fer-ne el producte final.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

complex industrial repsol reusdigital
complex industrial repsol reusdigital
complex industrial repsol reusdigital
complex industrial repsol reusdigital
complex industrial repsol reusdigital
complex industrial repsol reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics